16. laste laulupäeval mõeldi palvele ja lauldi päike pilve tagant välja

Avaldatud 5.6.2017, autor Averonika Beekmann

Esimesel nelipühal ja Eesti lipu 133. aastapäeval, 4. juunil peeti Haapsalu adventkirikus järjekorras 16. laste laulupäev. Liidu lastetöö juht Allan Randlepp tänas avasõnas kõiki kohaletulnuid, ent tal oli jagada ka erilisi kingitusi: ette kutsuti need, kes sel korral esimest korda laste laulupäeval laulsid, kes tulid kõige kaugemalt ja kes on laste laulupäeval osalenud kõige rohkem aastaid. Tänavu oli laulupäeval esimest korda beebide ala, kus lapsed, kes veel kõndida ei oska või on alles kõndima hakanud, said maha laotatud lapitekkidel muusika ja laulu taustal omi mänge mängida.

Pärast ennelõunaseid proove ning lõunasööki said kõik soovijad, nii lapsed kui täiskasvanud, rännata Iloni Imedemaal, kus laulupäevalisi ootas ilus maja ning otsimismäng vahvate ülesannetega. Laste laulupäeva kontsert algas kell 14.00.

Esimest korda laste laulupäeval laulnud viieaastane Ruuben ütles, et talle meeldis väga laulda, sest koos laulda on tore ja „seal sai kommi ka”.

Pea kõik või lausa kõik 16 korda on laste laulupäeval käinud Ly Kaasik, õde-venda Martin ja Merike Suits, Riti Ly Lukk ja Mariel Peetson. Noored nimetasid saadud kogemust väärtuslikuks ning väljendasid lootust, et vanemad toovad oma lapsi laulupäevadele ka edaspidi.

Mõte, et laulupäeval on osaletud juba 16 korda, tekitas noortes tunde, et nad on „juba täitsa vanad”. Martin on laulmise juurest liikunud saateansamblisse, kus ta mängib kitarri. „Laulupäev on tore. Mõnda laulu laulsin isegi kaasa,” ütles Martin. Mariel lisas, et laulda on alati tore – teised noored olid selle avaldusega ühel häälel nõus. „Laulmine on väga oluline meie kõigi elus,” lisas Riti Ly. „Täitsa vanade” lauljate lemmiklaulu pärimisele kõlas kiire vastus: lõpulaul „Siis kui Jeesus tuleb taas”.

Noored innustasid tänaseid ja tulevasi lapsevanemaid oma lastele laule õpetama ja neid laulupäevale tooma. „Kindlasti on vaja õpetada ja tuua, sest kui lapsed laulavad, siis omandavad nad laulmise ja viisipidamise oskuse, mida võib vaja minna. Väiksest peast on lihtsam seda omandada. Kui kedagi tuua suurena laulmise juurde, siis ta võib-olla ei oskagi enam,” juurdles Martin, Riti Ly lisas, et laste laulupäeval on palju lapsi koos, tore on vanu sõpru näha ja uusi sõpru saada – see on igati kasulik üritus. „Mulle tundub, et lapsed hindavad selliseid suuri üritusi täiskasvanutest rohkem,” ütles Ly. „Neil on kindlasti siin tore kokku saada, oma sõpru uuesti näha ja uusi sõpru leida,” lisas Mariel. „Minu meelest toob selline suur üritus Jumalale lähemale, eriti kui lauldakse kristlikke laule ja on palju rahvast koos,” arvas Merike.

Nagu ikka, jagati ka sel korral laste laulupäeval Sõna. Misjonär Delfred Onde rääkis kohaletulnuile loo tüdrukust, kes palus endale kassi, ja kassist, kes palve vastusena taevast sõna otseses mõttes alla kukkus. Delfred peab palvetamise õpetamist lastele väga oluliseks. „Mul on endal nelja-aastane tütar, õpetan teda, kuidas palvetada: palve on nagu sõbraga rääkimine. Ütlen, et ta räägiks Jeesuse kui oma parima sõbraga sellest, mida sa unes nägid, kuidas su päev läks. Nii on tal kergem sellest aru saada. Kui laps saab suuremaks, saab palvest juba sügavamalt rääkida, esialgu tunneb laps, et räägib palves oma sõbraga.”

Delfred on oma perega Eestis elanud juba üle poole aasta. See oli tema jaoks teine üle-eestiline üritus. Iganädalaselt teenib Delfred Tallinna I koguduses. Laste laulupäev jättis talle sügava mulje laste musikaalsuse ja lauluoskuse pärast. „Enne Eestisse tulemist guugeldasin Eestit ja sain teada, et eestlased on laulurahvas. See on tõsi! Eesti lapsed on musikaalselt väga andekad. Tallinna kirikus on väike taevas maa peal, lapsed laulavad ja mängivad nii paljusid erinevaid instrumente.” Seekordsel laulupäeval esines ka Delfredi väike tütar, kes laulis soolot.

Allan Randlepp, kes on koguduste liidu lastetööjuhi ametis käesoleva aasta 1. jaanuarist, ütles, et kontsert oli ilus ja tore. Seekord kogunes laste- ja noorteorkester Haapsallu juba laupäeva õhtul ning sellest tulenevalt tekkis Allani sõnul mõnus laagritunne. „Laulupäeval on olemas väga kõva tiim: Helerin Lehtla ja Helin Kalmus, nendega ja koostöös Madliga sai laulupäev korraldatud,” ütles Allan. Kuigi üheks päevaks kodust kaugemale sõitmine ja lastele varem laulude õpetamine nõuab Allani sõnul ehk veidi mugavustsoonist väljumist, on tulemine pingutust väärt. „Misjonitöö kontekstis küsitakse, kui palju inimesi tuli ja kui palju ristitud sai. Minu jaoks on kõige tähtsam lapsed, kes siin laulavad – nemad on see põlvkond, keda me tahame ristida – ennekõike nende jaoks.”

Lastetöö järgmine suurem ettevõtmine on Tartus 17. ja 18. juunil Messy Church ja Girls for Christ – need on koolitused lastetöötegijatele. Lastele on järgmine suurem ettevõtmine rajaleidjate laager juulis. Suvel on veel poistelaager, tüdrukute laager ja pillilaager.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat