Tõuse ja rutta – Jeesus tuleb!

Avaldatud 25.5.2017, autor Aleksandr Tsugai, allikas Meie Aeg

Aleksandr Tsugai palvus Eesti liidu 39. peakoosoleku teisel töökoosolekupäeval, 12. juunil 2016 Tartus.

Ükskord bussiga sõites nägin pealt sellist lugu. Oli suvine päev, päike oli hästi kõrgel ja bussis oli nii palav, et tundus, et see ei olnud päris buss, vaid ratastel saun. Bussis oli palju inimesi ja me tundsime ennast justkui kilud konservipurgis. Ühes peatuses sisenes bussi noor rase naine, kelle kõht oli väga suur. Kõik istekohad olid täis. Ma vaatasin seda noort rasedat naist ja mul oli temast kahju. Ma justkui tundsin seda valu, mis oli tema seljas ja jalgades. Natuke eemal sellest kohast, kus mina seisin, istus üks noormees, kelle silmad olid kinni. Magab, mõtlesin mina. Üks reisijatest aga ütles noorele mehele: „Noormees, ärgake üles, laske, palun naisel istuda.”

Vastust ei tulnud. Siis reisija kordas: „Noormees, ärgake üles, palun tõuske, vaadake, kui raske on tal seista.”

„Ma ei maga,” kõlas noormehe hääl, kuid tema silmad olid endiselt kinni.

„Miks teie silmad siis kinni on, kui te ei maga?” küsis reisija.

„Ma ei taha vaadata, kuidas rahvas peab seisma, kuid tõusta ma ka ei viitsi.”

See juhtum bussis meenutas mulle ühte piiblilugu, mida me täna koos vaatame. Me vaatame täna ühe prohveti lugu või hoopis seda, kuidas Jumal teda kasutas ja millised olid selle tagajärjed.

Eelija

Mida me temast teame? Prohvet, Jumala laps, kelle kaudu Jumal tegi vägevaid imesid, mees, kes oli lõpuni ustav. Aga milline oli Eelija lõpp? Just nimelt. Ta on ainuke inimene, kelle kohta Piiblis on konkreetselt öeldud, et Jumal võttis ta elusana taevasse. Ma arvan, et täna on ta õige mees, keda me võime endale eeskujuks võtta.

Kas mäletad, mis juhtus Eelijaga Karmeli mäel? Avame koos 1. Kuningate raamatu 18. peatüki ja loeme sealt 19. salmi. Eelija käsul kogutakse Karmeli mäele kogu Iisraeli rahvas ja 850 prohvetit, kes teenivad Baali ja Ašerat. Sa ehk ei tea, kes need jumalad olid.

Ašera oli jumalanna. Paljudes kohtades peeti teda jumalate emaks. Tema nimi võib tähendada hiit, puud või ka puuposti. Piiblist näeme, et Eelija ei pane eriti Ašera prohveteid tähele, võib-olla nad ei olnud tema silmis ohtlikud.

Teine jumal, Baal on hoopis meessoost. Sõna “baal” tähendab heebrea keeles omanikku, jumalat, valitsejat. Näiteks Kaananis ja Süürias peeti teda vee, taeva, sõja, ja päikese jumalaks. Teda peeti ka jumalaks, kes tegi välgunooli.

Ja sellise kontingendi ees pidi Eelija tõestama, et on ainult Üks Tõeline ja Elav Jumal. Lisaks sellele oli Eelija veendunud, et ta on jäänud üksi. Et ta on ainus järelejäänud Issanda prohvet. Piibel näitab Eelijat kui kartmatut prohvetit, kui Jumalale lootvat prohvetit. Tema, Eelija soov tõestada kogu Iisraeli rahvale, et nad eksivad Aabrahami ja Iisaki Jumala vastu, oli nii suur, et ta ei mõtle ei võimaliku ohu ega ka võimaliku väsimuse peale.

Ta teeb Baali prohvetitele pakkumise, et jumalad võiks panna proovile: kes neist suudab süüdata põletusohvri? Kas Baal, kes teeb välgunooli, või Aabrahami ja Iisaki Jumal?

See lugu on vist kõige võimsam Eelija elust. Üksi terve rahva vastu, et tõestada, et ei ole teist Jumalat peale Jumala, kes lõi taeva ja maa.

Pühendumise tasu

Paradoksaalne, ehk arusaamatu ja ehmatav, aga kindlasti piibellik fakt, et need inimesed, keda Jumal kasutab, et teha vägevaid imesid, et teha vägevaid asju, saavad alati ka kõige rohkem kannatada. Need, kes pühendavad oma elu täielikult Jumala tööle, need, kes kogu südamest otsivad Jumala tõde ja õigust, saavad alati ka kõige rohkem kannatada. Vaatame täna tõele otse silma, teeme oma silmad ometi lahti: tuleb tunnistada, et kui sa pühendad ennast täielikult Jumala tööle, siis ei tasu loota, et kõik läheb kergesti. Ei tasu loota, et sa ei väsi ära. Ei tasu loota, et sa ei karda. Ei tasu loota, et see, mis sind väsitab, lõpeb varsti. Vaatame täna tõele otse silma: kui sa pühendad oma elu Jumala tööle – kes sa ka ei oleks, oled sa muusik või jutlustaja, oled sa aktiivne koguduseliige või hingamispäevakooli õpetaja, oled sa lasteõpetaja või noortejuht, oled sa meediainimene või tehnik, oled sa liidu esimees või pastor – kui sa pühendad oma elu Jumala tööle, siis on sul pikk tee ees. Ja see tee ei ole kõige kergem.

Nii oli ka Eelijaga. Pärast seda vägevat imet, mida just meelde tuletasime, pärast kõike seda, mis ta oli üle elanud, saab ta teada, et tema elu on ohus. Ja ta põgeneb kõrbesse, kus, istudes leetpõõsa alla, soovib ta oma hinges, et see kõik lõpeks. Eelija soovib, et Jumal võtaks ära tema elu. Ja väsinud ning lööduna jääb ta magama. Ta ei teeselnud, tema silmad ei olnud kinni, kuna ta ei viitsinud tõusta. Tema inimlikud jõud olid tõesti otsa saanud.

Vaatame koos sama 1.Kuningate raamatu 19. peatükki, salmid 5 ja 6.

Jumal näeb Eelijat lööduna, väsinuna. Ja Jumal teab, et ei ole mõtet midagi nõuda temalt enne, kui ta oma jõu taastab. Jumal mõistab ka seda, et ei ole mõtet nõuda midagi enne, kui ta ennast välja magab.

Vaatame koos edasi 7. salmi.

Ingel tuleb taas. Aga nüüd otsustab Jumal meelde tuletada, et miski ei ole veel Eelija jaoks lõppenud, pikk tee on veel ees. Ja Jumala ingel ütleb talle: “Tõuse üles, söö”.

Mida Eelija süüa sai? Vasikat, lammast, piima, mett? Midagi luksuslikku? Midagi rikkalikku? Midagi kuninga laualt? Ja kas see on üldse tähtis? Jumal saadab Eelijale kõige tavalisemat leiba. Mida see täna meie jaoks tähendab?

Raske ülesanne

Täna oleme sina ja mina, kõik meie, need, kes on saanud endale ülesandeks näidata kõikidele rahvastele, et ei ole teist jumalat peale Jumala, kes on loonud taeva ja maa. Ma julgen teha ettepaneku, et tänapäeva Baal või vee-, taeva-, sõja- ja päikesejumal on raha. Täna on paljude inimeste jumal raha. Paljud, kui mitte kõik, peavad ennast õnnelikuks, kui nad on finantsiliselt edukad. Kas oled nõus? Raha eest saab palju. Raha eest saab osta õnne maa peal. Raha on asendamatu. Või mitte?

Sellises maailmas ja sellisel ajal me elame. Raskes olukorras peame näitama kõigile rahvastele ja kõigile inimestele, et raha ei ole jumal. Tundub olevat raske ülesanne? Kindlasti on see raske! Aga mitte võimatu.

Eelija sai oma ülesandega hakkama. Jumal ei jätnud teda üksi. Jumal juhatas teda, Jumal aitas teda, Jumal tegi seda, mida Eelija kui surelik inimene teha ei suutnud.

Ja kui Eelija oma hinges palus, et Jumal lõpetaks tema piinad, kui ta oma hinges mõtles, et las parem tulla surm, sest jõudu enam edasi minna ei ole, on Jumal jälle see, kes tema eest hoolitseb. „Söö, sest sul on veel pikk tee ees,” ütles ingel Eelijale.

Mis sa arvad? Kas Eelija võis toidust loobuda? Kas ta tohtis öelda: „Ei, Jumal, ma pigem suren, ei taha ma sinu toitu.” Kas ta võis loobuda Jumala abist, Jumala hoolest? Kindlasti võis, aga ta ei teinud seda.

Mida sina sööd?

Miks on meile täna tähtis see, mida Eelija süüa sai? Sest täna, kui me peame oma lahinguid Baaliga või rahajumalaga, oleme väsinud, löödud. Ei suuda enam edasi liikuda, ei tea, kust nüüd jõudu võtta. Ei suuda välja mõelda, mis oleks see, mis täna töötab. Justkui istume oma kõrbepõõsa alla ja palume oma hinges, et Jumal lõpetaks selle kõik. Sellistel hetkedel hoolitseb Jumal ka meie eest, nagu Ta hoolitses Eelija eest. Jumal saadab ka meile leiba, vaimulikku toitu. Ta saadab oma inglid, et hoolitseda meie eest. Mis on see leib? Mis on see vaimulik toit?

Kas sel aastal toimunud piiblikool võib olla see leib? Kas kaks aastat kestnud koostöö Tartu Usuteadusliku Seminariga võib olla see leib? Kas sügisel toimunud SEEDs konverents võib olla see toit? Kas Haapsalus toimunud aastavahetuse kontsert võib olla see leib? Kas hiljuti Riias toimunud lastetöö konverents võib olla see leib? Kas sel suvel toimuvad laagrid võivad olla see toit, mida Jumal meile oma inglitega saadab? Kas sinu kohalikus koguduses toimuvad üritused on ka see toit? Ja neid üritusi on veel ja veel, mida võiks mainida. Nüüd vasta iseendale: kas sa sõid seda? Kas sina võtsid vastu leiva, mille Jumal sulle pakkus? Või loobusid? Ehk ootad midagi rikkalikumat, midagi luksuslikumat?

Raskel kriitilisel hetkel Eelija ei loobunud leivast. Ärgem ka meie loobugem sellest, mida Jumal meile pakub, sest ka meil on veel pikk tee ees. Ja võib olla just neid teadmisi, just neid kogemusi, just sellist inspiratsiooni on minul ja sinul puudu sel teel. Ärgem loobugem sellest, mida Jumal meie jaoks teeb.

Kas ägestunud Eelija inspireerib meid?

Loeme kaks salmi edasi samast 19. peatükist, salmid 8 ja 9. Uni, leib ja vesi andsid Eelijale jõudu, et pikalt liikuda. Aga kuhu ta jõudis? Koopasse. Jumal küsib nüüd temalt: „Mis sa siin teed, Eelija?” Kas Jumalal oli plaanis saata Eelija koopasse? Tundub, et ühes kohas ei lasknud Jumal tal magada ja nüüd läks Eelija teise kohta. Mida ta mõtles? Et kõrbes on ta nagu peopesa peal, kõik inglid näevad teda, aga koopas saab end peita? Meie mõistes võib see olla natuke naljakas käitumine. Jah, ta eksis, Jumal ei oodanud temalt seda. Aga sa ju tead: ei eksi see, kes mitte midagi ei tee.

Loeme koos järgmise 10. salmi alguse. Siin Eelija vastab Jumalale. Eelija on nii siiras ja aus oma vastuses. Tema vastus peaks panema meid täna ka mõtlema: millal ma viimati olin ägestunud selle pärast, et evangeeliumi töö ei liigu kiiresti edasi? Millal olin viimati ägestunud, sest inimesed ei soovi tulla ristimisele? Millal ma olin viimati ägestunud, sest inimesed teevad hea meelega tööl lisatunde, selmet panustada oma koguduses? Ma ei ütle, et ägestumine on hea, aga võib olla see ärataks meid kõiki üles?

Mida sa siin teed?

Non progredi est regredi (ld k) – mitte liikuda edasi tähendab minna tagasi. Täna võiksime esitada endale sama küsimuse, mida Jumal küsib Eelija käest: „Mida sa siin teed?” Kus sa ka ei elaks, kus sa ka ei töötaks, kus sa ka ei liiguks, millisesse kogudusse sa ka ei kuuluks, küsi endalt: „Mida ma siin teen?”

Mis vastuse sa saad, kui seda enda käest küsid? Kas sa magad? Kas oled tõusnud ja sööd? Kas oled jõudnud koopasse? Või oled oma Karmeli mäel, kus sa Jumala abiga püüad näidata inimestele, et on olemas ainult üks Jumal, kes on loonud taeva ja maa?

Võib-olla saad vastuseks, et oled kui noormees, kes teeskleb, et ta magab, sest ei julge või ei viitsi tõele otse silma vaadata?

Seal kõrbes leetpõõsa all ei säästnud Jumal Eelija elu mitte sellepärast, et Eelija oleks ainuke, kes oli Jumalale ustav. Hiljem ütleb Jumal, et veel 7000 Iisraelis ei nõtkunud Baali ees. Mitte ka sellepärast ei säästnud Jumal Eelija elu, et ta olnuks asendamatu. Sellepärast hoiab Jumal oma prohvetit, et ta oli ägestunud Jumala pärast. Eelija oli täis soovi teenida oma Jumalat. Olles kõrbes väsinud ja löödud, ei loobu Eelija toidust, sest ta oli tegelikult täis soovi jätkata oma ülesande täitmist. Ja Jumal tuletab talle meelde, et ees on veel pikk tee.

Tõuse ja rutta!

Täna, kui see peakoosolek lõpeb, tõuse ja rutta sinna, kuhu Jumal on sind saatnud. Rutta täitma ülesannet, mille Jumal on sulle usaldanud, sest Jeesus tuleb. Loodetavasti tuleb Jeesus varsti ja seda rohkem peame mõtlema sellele, et pikk tee on veel ees, aga aega on võib olla jäänud hästi vähe.

Teha otsus pühendada oma elu täielikult Jumala tööle ei ole lihtne. Pühendada oma elu osaliselt Jumala tööle ei ole lihtne. Panna oma silmad kinni, et mitte märgata reaalsust – see ei ole ka lihtne. Aga Jumal hoolitseb sinu eest. Võib olla ei tee Ta seda sel viisil, nagu sina soovid, kuid Ta annab sulle kindlasti vajalikku toitu, et taastada sinu vaimulik jõud, kui oled väsinud. Ta suunab sind kindlasti õigesse kohta, kui säilitad endas soovi teenida Teda, oma Jumalat. Ja nagu Eelijagi, võtab Ta su taevasse, kui oled Talle lõpuni ustav.

Jumal otsib sind

Jumal otsib inimesi, kelle kaudu teha vägevaid imesid, vägevaid asju siin Eestis kui ka mujal maailmas. Mõtle korraks: võib olla sina oledki see inimene, keda Jumal täna otsib. Võib olla oled sina see, kellel Jumal palub täna jätkata ülesande täitmist, mille Ta on sulle varem usaldanud. Sa ei ole ei täna ega mitte kunagi üksi. Nagu ka Eelija, ei ole sa ainuke, kes on järele jäänud. Kuid sa oled ehk see, kellele Jumal tahab usaldada spetsiifilise, erilise töö, millega teised sama hästi hakkama ei saa. Kui sa oled otsustanud, et sa jätkad mööda teed liikumist, mille Jumal on sinu jaoks valinud, kui sa oled otsustanud, et võtad vastu leiva, mida Jumal sulle jõu taastamiseks pakub, kui sa tunned, et oled jõudnud oma koopasse, kuhu Jumal ei ole sind saatnud, aga tegid seda sellepärast, et oled tõsiselt ägestunud vägede Jumala pärast, palun tõuse ja me palvetame kõik koos.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat