Jutlustamiskoolitus kinkis kogudustele uusi kõnelejaid

Avaldatud 8.5.2017

6. mai õhtul lõppes Tallinnas neljaosaline jutlustamis­koolitus, mille oli korraldanud Eesti Liidu isikliku teenistuse osakond. Koolituse kolmel esimesel kokkusaamisel otsiti vastust küsimustele, millest jutlustada, kuidas tekstipõhist jutlust üles ehitada ja kuidas jutlust ette kanda. Igal korral vaadati ja analüüsiti üheskoos ka vähemalt ühte jutlust.

Neljandaks korraks olid rollid vahetunud ja koolituse läbiviijad Mervi Kalmus ja Andres Ploompuu said kuulajatena pingis istuda ning kõnepult oli koolituse läbijate päralt - üheskoos kuulati 10 kõnelejat ja lühijutlust, mis olid koolituse käigus ja õpitu abil valmis kirjutatud. Ja tegelikult ei lõppenud koolitus päriselt nüüdki, sest osavõtjad, kellel ei olnud võimalust oma jutlust ette kanda, teevad seda hiljem oma kodukoguduses ning saavad pärast jutluse teksti esitamist ja jutluse ettekandmist koolituse tunnistuse tagantjärele.

„Ma jäin koolituse ja selle tulemusega rahule,“ sõnas isikliku teenistuse osakonna juht Mervi Kalmus. „Inimesed, kes tulid, olid motiveeritud ja tahtlikud oma jutlustamisoskust arendama. Mulle jäi vestlustest ja kommentaaridest selline mulje, et paljude inimeste jaoks sai jutluse kontseptsioon selgemaks, kõrv sai teravamaks ja teadmine, et jutluse ettevalmistamine ja ettekandmine on väga tõsine ja korralikku ettevalmistust nõudev töö, muutus sügavamaks. Ma loodan, et jutlustamiskoolituse mõju on osaliste kaudu pikaaegne ja et paljudes kogudustes saab Jumala Sõna inimesteni toodud veel selgelt ja arusaadavamalt kui seni. Rõõm oli näha seda, kuidas koolitusel osalejad olid oma parima teinud, tõsiselt piiblitekstidega maadelnud ja kuidas nad oma töö vilja mõjusalt kuulajateni tõid. Soovin kõigile, kellel on eesõigus ja ülesanne Jumala Sõna inimesteni tuua, püsivust ja kannatlikkust ja vastutuse tunnet. See on suur ja püha töö."

Osalenute muljed

Helina Kosemets: Minu arvates oli jutlustamiskoolitus hästi üles ehitatud ning informatiivne. Igal korral oli erinev teema, mida läbi võeti. Minule meeldis kõige rohkem jutluse ülesehitamise osa, sest sellest ma ei teadnud varem midagi. Lisaks sain aru, et kui tahta head jutlust teha, siis selle ettevalmistuseks läheb aega vaja (mida kipub aga tihti vähe olema). Kokkuvõttes sain oma esimese jutlusega maha, kuigi tagantjärele mõtlen, kas see päris jutlus üldse oligi... Igal juhul oli see väga hea kogemus ning taaskord kogesin selle perioodi jooksul, kui imeline on meie Jumal.

Viktoria Laanelind: Kui ma 2010 aastal esimest korda Tartu Adventkirikusse tulin, siis ma tundsin ennast „halli hiirekesena” ja tahtsingi selleks jääda.  Täna ma loen ikka ja jälle oma tunnistust, et olen läbinud jutlustamiskoolituse. Tänan koolitajaid väga huvitava kursuse eest. Mulle väga meeldis, kuidas Andres andis meile 15 minutit ja selle aja jooksul pidime kirjutama loo, mille pealkirjaks oli: „Mis tunne on olla...”elada üksinda” , „ootamatult rikas” , „töölt vallandatud” jne. Peale selle ülesande täitmist hakkasin Piiblit lugema ja mõistma hoopis teises valguses. Väga meeldis Mervi õpetus jutluse ülesehitusest: jutlus olgu nagu lennuki juhtimine - algul lennuk stardib, siis tõuseb õhku ja siis on vaja lennuk maa peale tagasi tuua. Ja muidugi oli väga huvitav õpetus jutluse ettekandmisest. Väga meeldis viimane päev, kus saime kuulata 10 erinevat jutlust. Ja väga meeldis see hetk, kus sain kätte tunnistuse, mis kinnitab, et ületasin oma hirmud, sain juurde enesekindlust, sain koos olla väga toredate inimestega. Kõige rohkem aga kogesin Jumala ligiolu ja tema juhtimist kõiges. Temas oleme tugevad.

Vallo Põldaru: Jutlustamiskoolitus on väga tore ja vajalik ettevõtmine. Lisaks jutluse kirjutamise kunstile sai palju teadmisi ka avaliku esinemise nippidest, mida kindlasti elus vaja läheb! Suur tänu korraldajatele ja mis muud, kui kõnesid kirjutama!

Janne Küttimaa: Mitte igal hingamispäeval ei ole võimalust kuulata 11 jutlust ühe päeva jooksul. Kõigepealt tavapärane hingamispäeva hommikune jutlus pastorilt ja õhtul 10x12min jutlused neilt, kes jutlustamiskoolituse raames ka tunnistust vajasid. On imeline tõdeda, et kuigi jutlustajad ei olnud omavahel teemasid kooskõlastanud sai ka neist kümnest jutlusest kokku üks tervikjutlus. Tänulik selle puhkust täis päeva eest kirikus, sõpradega, Jumala Sõna kuulates. 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat