Hingamispäevakooli misjoniannetustega toetatakse Trans-Euroopa divisjoni

Avaldatud 23.2.2017, allikas TEDNews

2017. aasta esimese kvartali 13. hingamispäeva annetustest saavad toetust neli ehitusprojekti ja lastele suunatud algatused. Ehitusprojektideks on meeste ühiselamu ühes Horvaatia keskkoolis, uus kirik ja mõjukeskus Dublinis Iirimaal, vana kiriku ümberehitus misjonitööks Oslos Norras ja  Hope Channeli meediakeskuse ehitus Poolas. Viimaseks projektiks on edasi arendada lastetööd, mis on Trans-Euroopa divisjonis (TED) olnud üllatavalt edukas.

Trans-Euroopa divisjoni laekur Nepad Jepuranovic on öelnud, et iga projekt sai valitud sellepärast, et see tooks kaasa märkimisväärse muutuse kogukondade teenimises.

Maruševeci kool ja seminar Horvaatias

Uus ühiselamu Maruševeci adventkeskkoolis Horvaatias ei paku ainult paremat, modernset rajatist meesõpilastele, vaid vabastab algse ehitise. See võimaldab pakkuda täiendavat ruumi klassiruumideks üha enamatele mitteadventistidest õpilastele, kes on hakanud hindama adventharidust. Sellel aastal on keskkoolis 196 õpilast, 2010. aastal oli õpilasi 126. See on 36-protsendiline kasv koolis, mis asub 6700 elanikuga väikses külas. 

Mõjukeskus Dublinis Iirimaal

Uus kirikurajatis Dublinis muudab märkimisväärselt edukamaks sealse linnamisjoni programmi. Mõne aasta eest oli adventistide arv selles 1,1 miljoni elanikuga linnas alla 25 . Nende ainuke kirik oli kehvas seisukorras. Liikmed otsisid innukas palves lahendust.

Palvete osaliseks vastuseks oli sisseränne, „uute iirlaste“ sissevool Ida-Euroopast ja Aafrikast. See mitte ainult ei täitnud nende praegust kirikut, vaid viis ka mitme uue koguduse loomiseni. Kui uued tulijad integreerusid ja lõid sõprussidemeid, siis arendas Iiri Misjon koostöös ülemaailmse koguduse evangelisti Mark Finleyga välja programmi, milles piibliuuringud on ühendatud tervise- ja finantsteemaliste seminaride ning traditsiooniliste arheoloogiakursustega. Kohalik kogudusehoone renoveeriti ja osa sellest muudeti mõjukeskuseks. Nüüdseks on enam kui 500 liikmega kogudusel tekkinud vajadus rajada teinegi ehitis, millest võib saada mõjukeskus.

 Mark Finley ning Dublini koguduse pastor Gavin Anthony

Kiriku renorveerimine Oslos Norras

Sarnane situatsioon on ka Oslos, kus linna keskel asuvat vana kirikuhoonet kasutatakse mõjukeskusena. Beteli kirikus on noori, kes soovivad muutusi, aga vajavad selleks uuendatud rajatisi, kus oma programme läbi viia.

Hope Channeli stuudio Varssavis Poolas

Viimane ehitusprojekt, uus Hope Channeli stuudio Varssavis Poolas aitab toota meediat Euroopa kõige katoliiklikumas riigis. Praegu paiknevad telejaama rajatised kitsas raadiostuudios. Väike grupp pühendunud töölisi kasutab filmimiseks kirikus üles seatud ajutisi võttekohti. Samas dubleeritakse ka välisprogramme Hope Channelist ja tedMEDIAst. Uus selleks otstarbeks ehitatud stuudio võimaldab tõhusamalt töötada ja toota oluliselt rohkem poolakeelset materjali.

Poola Hope Channel'i meeskond kohtumas TED'i kommunikatsioonitöö juhi Victor Hulbert'iga ning Andrew McChesney'iga AdventMisjonist

Lastetöö

Viimane projekt ei põhine ehitusel, vaid on keskendunud inimestele. TEDi lastetöö osakond on välja töötanud ja koolitanud juhte uuenduslikeks programmideks, näiteks lapsed jüngerluses (KIDS in discipleship, mitmekülgne kirik (Messy Church) ja täiustatud piiblikooliprogrammid (Vacation Bible Schools). Programmid nagu Messy Church, mis on lõbusad käsitööl põhinevad tegevused koos muusika, suhtlemise ja söögiga, on osutunud väga edukaks osades TEDi regioonides, näiteks Kreekas, kus traditsiooniline evangelism on väga keeruline. Sageli toimuvad tunnid neutraalsel pinnal või isegi tänaval või pargis, kus see purustab eelarvamusi. Ühistegevus aitab luua tugevaid sõprussuhteid ja annab võimaluse tunnistada. Plaan on keskenduda programmi arendamisele igas unioonis.

Messy Church'i tegevused Katerini's, Kreekas

Misjoniväljakutsed Trans-Euroopa divisjonis

Need viis misjoniprojekti näitavad, kuidas inimesed püüavad oma usku jagada. Nende toetuseks on TED otsustanud keskenduda viiele teemale: juhtide areng, noored, perekond, lapsed ja misjon.

„Need on aluseks kõigele, mida me teeme,“ ütles TEDi president Raafat Kamal. „Need on meie strateegiaplaani prioriteedid, sest need on ka suurimad väljakutsed, millega Euroopas tegeleme.“

Kuigi ilmalikkus on Trans-Euroopa Divisjonis suur väljakutse, otsivad adventistid viise kogukonna teenimiseks. Teenimine loob võimaluse rääkida ka Jumalast.

Rohkem informatsiooni TEDi tegemistest ja misjonifookusest saab lugeda kodulehelt www.ted-adventist.org.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat