TED-i aastalõpukohtumine: „Perekonna kokkutulek“

Avaldatud 1.12.2016, allikas TEDNews

Soojad naeratused, suured kallistused ja palju vestlusi näitab selgelt, et Trans-Euroopa Divisjoni aastalõpukohtumine on kaugelt rohkem kui lihtsalt äri. Kui Täitevkomitee liikmed hooajavahelisel ajal allahinnatud Montenegro puhkekeskusesse saabusid, uuendati sõprussuhteid ning jagati üksteisega oma mõtteid ja ideid, mis tuleval aastal TED-i liikumissuunda mõjutama hakkavad.

TED-i aastalõpukohtumine on tegelikult nagu perekonna kokkutulek. Alates reede hommikust 11. novembril kuni viimast korda teemalaulu laulmiseni järgneval teisipäeval oli tunda perekonna vaimsust.

Selle vaimsuse võttis kokku Thomas Müller, Taani uniooni president. Lips ja ülikond seljas, ütles ta särades: „Ma olen täna õnnelik. Hea on tunda, et perekond on olemas, kui seda vaja on.“ See oli rohkem kui lihtsalt Taani kiriku positiivse suuna peegeldus. Lisaks oli see kinnitus, et ta on oma viimastel kuudel põetud tõsises haiguses igalt poolt divisjonist tuge saanud.

Ja ta polnud üksi. Dr John Baildami, Newboldi kolledži juhataja jaoks oli see esimene suurem reis pärast kuudepikkust ravi, mis tema immuunsüsteemi nõrgestas ning mille tõttu ei tohtinud ta teiste inimeste läheduses viibida. Ka oma haiguse ajal ei lõpetanud ta töötamist ning oli lõpuks õnnelik, et sai jälle sõprade keskel olla.

Hollandi Unioni president Wim Altink, kes elas hiljuti läbi leina, seisis kõnepuldis TED-i presidendi, Raafat Kamali kõrval ning rääkis julgelt oma kaotusest ja tänas kõiki, kes teda toetasid, kui ta naine vähiga võitles. Viimasel pärastlõunal kõneles ta, kui palju armastust ta sellel TED-i aastalõpukohtumisel enda ümber tundnud on.

Sellised kõned sobisid hästi kokku dr Daniel Duda hingamispäevakooli tunni mõtetega Iiobi „sõpradest“. Vahepeal ei vaja inimesed mitte targutamist, vaid lihtsalt kallistust.

Selline ongi TED-i perekond. Kõik 14 presidenti võtsid reedesel lõunasöögil aega, et filmida lühike videolõik Audrey Anderssonile. Teda polnud aastalõpukokkutulekul kohal, sest ta leinas oma hiljuti surnud abikaasat Larsi. Üks presidentidest ütles: „Mis on aastalõpukohtumine ilma Audreyta, kes meile rõõmsalt räägiks, et eeskiri on tegelikult lõbus.“

Pikal pühapäeva pärastlõunasel arutelul see eeskiri tuligi. Räägiti peakonverentsi ühtse misjoni dokumendist [Vaata: TED otsib ühtsust kultuuride ja seisukohtade paljususes], toimus hääletus eeskirja muutuste ja misjoniprojektide rahastuse kohta ning anti ülevaateid keerulistel aladel aset leidvatest edasiarengutest.

Nagu on olnud viimaste aastate hea praktika, võeti ka see eeskiri vastu „paberivabalt” –  keskkonnakaitset rõhutab tugevalt asjaolu, et TED-i kontor on töötanud juba mitu aastat, jagades kogu dokumentatsiooni, kaasa arvatud päevakorda, elektrooniliselt.

Missugused olid kõrghetked?

Segamini Kirik lammutab Jeeriko müürid

Clair Sanches kõneles, kuidas Segamini Kiriku programm on üle terve Euroopa inimeste elu muutnud ja toonud lapsi koos oma vanematega kirikukeskkonda, eriti tavapäraselt keerulistes riikides, nagu näiteks Kreeka, kus Segamini Kirik on edukas Katarinis ja teistes piirkondades.

Lühivideo Horvaatia lastest, kes marssisid ümber Jeeriko müüride, puhudes pasunaid ja põristades trummi, et näha, kuidas pappkastidest seinad purunesid, kutsus nii Horvaatias kui ka aastalõpukohtumistel esile elava heakskiidu. Clair rõhutas, et 19 igast 20 kristlasest saab päästetud enne 25. eluaastat. Osalejad nõustusid, et lasteteenistusele peaks panema rohkem rõhku. Selle alla kuulub ka pastorite õpetamine nende jutlustajaõppe ajal.

Teenistus ülikoolilinnakutes

Eeltoodud statistika aitas keskenduda ka teenistusele ülikoolilinnakutes. Kodust lahkumine ja ülikooli minek on sageli aeg, kus noorel on kõige kergem oma usku hüljata. Dr Tihomir Lazici jaoks on see aga samuti võimalus. Ta kiitis piirkondi, kus adventistid on ülikoolilinnakutes tugevalt esindatud. Praegu on tal kavas õpilaste sümpoosionid, Newboldi kolledži juures toimuvad adventidentiteedi kursused, online-õppe osakaalu suurendamine, kasutades TED-i online-konverentsisüsteemi, ja komplekt õpilastele suunatud küsimus-vastus videoid.

Hacksaw Ridge’i tunnistaja

Kuna Desmond Dossi film on nüüd mitmes riigis laialdaselt kättesaadav, on TED-i kommunikatsioonidirektor, Victor Hulbert, tunnustanud neid unioone, kes on teinud erilisi pingutusi selleks, et jagada oma usku niisuguse ainulaadse tunnistamisakna kaudu. Samal ajal, kui Briti Unioon rääkis oma algatusest ajakirja FOCUS eriväljaande jaoks, tõi Hulbert eriliselt esile Poola ja sealsed noored, kes on kasutanud sotsiaalmeediat, oma veebilehekülge ning tänavakampaaniaid, et tutvustada lugu filmi taga.

Róbert Csizmadia, Ungari uniooni täitevsekretär, kõneles, kuidas Ungari filmimaaletooja tuli päriselt adventkogudusega kohtuma ja palus, et kogudus aitaks kindlaks teha, kas nende tõlge on õige. Róbert ütleb: „Jumal on meid siiralt üllatanud!” Kinokülastajad võivad samuti üllatunud olla, kuna kogudusel on nüüd võimalus näidata iga kord enne filmi algust 15-sekundilist reklaamklippi. Täpselt nagu Poolas, on ka nemad tõlkinud Desmond Dossi vikilehekülje ja valmistuvad filmi linastuseks 27. detsembril.

„Suure pildi“ oma silmaga nägemise võimalus oli vaid üks aspekt kommunikatsiooniraportist. Selle meeskond ootab 2017. aastat aina kasvavate vahenditega, millega soovitakse aidata kiriku liikmeid ja panna üldsust mõistma reformatsiooni 500. aastapäeva perspektiive. See hõlmab tervet sarja videoid, mis on kujundatud eriliselt teismeliste jaoks, ja rõhuasetust reformatsioonile selle aasta Euroopa GAiN-i konverentsil.

Läbipõlemine teenimistöös

Tervise, pere ja teenimistöö ühingu meeskond esitles liigutava presentatsiooni läbipõlemisest. Hiljuti valitud Islandi Konverentsi president Gavin Anthony rääkis ausalt oma isiklikust läbipõlemisest. Oli ka juttu sellest, kuidas teised inimesed, kaasaarvatud kaastöölised, ei mõistnud olukorda ning kuidas ta ikkagi lõpuks lahenduse leidis.

Tervisetöö juht Torben Bergland jagas küsitluste statistikat, mida mitmed TED-is olevad Unionid on teinud oma tööliste hulgas. Bergland ütles, et on vaja keskkonna muutust, kus oleksid paremad toetussüsteemid näiteks pastoritele, kes võivad mõnikord olla väga üksildase ja isoleeritud eluga.

Ka presidentide nõukogu arutas, kuidas üksteisele paremini toeks olla. Näiteks see võiks sisaldada rohkem ühist jagamist, ajaveetmist koos peredega ja uue videokonverentside süsteemi kasutamist TED-i kontoris.

Siia sobib hästi ära mainida ka kahetunnine juhtimiskoolitus, mida esmaspäeval viis läbi Dr Ann Gibson Andrewsi Ülikoolist. Ta küsis küsimuse: „Kas kõik usaldavad sind?“ Samuti juhtis ta tähelepanu sellele, kuidas kultuuriline erinevus muudab termineid nagu „läbipaistvus“ ja „vastutus“ ja ka seda, kuidas usaldus tekib inimeste vahel. Kasutades loengut ja praktilisi ülesandeid aitas ta juhte, et nad oskaksid paremini mõista ja suhteid luua.

Jumala teenimine

Kuigi ärikohtumised on vajalikud, oli TED-i Presidenti Raafat Kamali jaoks tipphetk Vaimuga täidetud ülistusteenistused. „Reede õhtu ja hingamispäev olid imelised,“ ütles ta. Talle meeldisid Generaalkonverentsi laekuri Juan Prestol-Puesáni ja Hope Channeli presidendi Derek Morrise hingamispäeval jagatud lootusesõnumid.

Morris rõhutas juhtidele „teeme plaane ja meeskondi, kui ei ela koos Tema Sõnaga“ ohtu. Konkreetses, Piiblile põhinevas esitluses rõhutas ta Piibli tähtsust „elumuutva Sõnana“ ja meie kutsumust adventistidena: „Meid on kutsutud rääkima tõde Jeesusest.“

Morris vaatab ettepoole. Ta ütleb: „Ma rõõmustan koos nendega, kes tõstavad kõrgeks Jeesust.“ Adventistidena meil tuleb esiplaanile tuua Jeesus, Jumala poeg, meie Looja, hingamispäeva Isand, Tervendaja, võimas Abimees, meie suur Ülempreester ja peagi saabuv Kuningas.

Jumalateenistus oli sellel aastal veelgi erilisem, kuna TED-i aastakoosolek kattus Lõuna-Inglismaa Konverentsi tööliste koosoleku lõpuga. Ühine Jumala teenimine oli andiderohke, kaasates ülistusjuhte ja suurt ühiskoori. Samuti kogeti, kui väikene on maailm, sest Lõuna-Inglismaa Konverentsi pastorid said kokku 22 riigi esindajatega Trans-Euroopa Divisjonist.

Raportid ja plaanid

Selline lühike artikkel ei jõua kokku võtta kõiki plaane ja raporteid, mida TED-i tööharude juhid ja Unionide presidendid jagasid. Paljud neist väärivad mainimist: Ülemaailmse noortepäeva programm, mida Alastair Agbaje töötab välja , abikäte poed (Happy hands), mis levivad Skandinaavias, loov abiprogramm, mis toetab 50% ulatuses Unionide järgneva kahe aasta eelarve ning võimalus töölistel saada magistrikraad juhtimises. Valik Unione raporteid saab avalikuks peagi TED-i kodulehel. Tööharude kohta saab rohkem lugeda osakondade kodulehtedelt.

Kõige olulisemad polegi need raportid ja plaanid, ega kevadkohtumine maikuus, vaid see, et juhid ja liikmed töötavad üle divisjoni koos, et Jumal tuntuks teha.

Aastalõpukoosolekust vaata pilte TED-i Facebookist.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat