Mõjukeskused

Avaldatud 28.11.2016, allikas Adventist Mission

Hetkel rajatakse mõjukeskuseid linnades üle kogu maailma. Adventmisjoni direktor Gary Krause vastab mõningatele küsimustele selle kiiresti leviva algatuse kohta.

Misjon 360°: Miks panustatakse hetkel nii palju linnamisjonile?

Gary Krause: Kiire vastus oleks, et nüüdseks elab enamus inimesi linnades. Enam kui 100 aastat tagasi ütles Ellen White, et kogudus on linnad unarusse jätnud. Ma kardan, et see pole muutunud üleöö.

M360: Mis on elulootuse keskused (Life Hope Centers)?

GK: See on nimi, mida me anname mõjukeskustele erinevates linnades üle maailma. See kontseptsioon pärineb Ellen White’lt, kes nägi nägemuses: „Kõigis linnades tuleks rajada väiksed keskused, mis oleksid mõjusad ühiskonnale.“

Idee on lihtne – algatada linnades kõikehõlmavad teenimiskeskused, mis ühendaks ühiskonna vajadused kirikuga. Ellen White nägi ette keskusi, kus asuvad: elustiili õpetus, ravitoad, raamatupoed ja lugemissaalid, restoranid, kirjandusetöö, loengud, tervisliku toidu valmistamise töötoad jms.

Tänapäevased elulootuse keskused võivad olla veidi teistsugused ja pakkuda mõnda teistsugust teenust, kuid põhimõte jääb samaks – täita inimeste vajadusi. Tehes seda järgivad nad Jeesuse eeskuju, mille Ellen White võtab kokku nii:

Päästja seltsis inimestega nagu see, kes soovib neile head.

Ta osutas nende vastu kaastunnet.

Teenis nende vajadusi.

Võitis nende usalduse.

Siis käskis Ta: „Järgne mulle!“

M360: Kui suured on elulootuse keskused ?

GK: Ellen White oli suurte ja võimsate elulootuse keskuste vastu, sest need suunaks nii koguduse vahendid kui inimesed ühte kohta. Ta  tundis, et ühe linna teenimine peaks toimuma paljudest väikestest mõjukeskustest.

„Suhete kaudu loob kristlus kontakti maailmaga,“ kirjutab ta. Mõjukeskused annavad hea võimaluse suhete loomiseks. Ellen soovitab samuti adventistidel „jõuda sellisesse kohta, kus nad saaksid otse suhelda abivajajatega.“ See on täpselt see, mida mõjukeskused teevad.

M360: Millist ehitist vajab mõjukeskus?

GK: Mõnes maailma piirkonnas piisab renditud ruumist kesklinnas. Mõnes kohas võib see olla keerukam. Mõnikord võib see olla isegi kirikusaal. Kuju või suurus pole sellise keskuse puhul oluline. Oluline on, et see oleks soodne koht leidmaks ja täitmaks kogukonna vajadusi.

M360: Kas minu kohalik kirik saaks olla mõjukeskus?

GK: Muidugi. Linnapiirkonnas asuv kirik võib olla heaks hüppelauaks kogukonna teenimisele. Paljude inimeste jaoks võivad siiski kiriku neli seina olla tõrjuv barjäär. Neutraalne pind on üldjuhul siiski parem variant. Kirikud on siiski aluseks, mille kaasabil me suhtleme ja aitame inimesi, seal kus nad on.

Kahjuks paljud kirikud kulutavad aega ja vahendeid rohkem sissepoole suunatud vajaduste täitmiseks kui kogukonna. Kogudus, mis järgib Kristuse meetodit ja on suunatud väljapoole, peab treenima ja motiveerima koguduseliikmeid. Koguduse liikmetel tuleb inimestega suhelda, näidata üles kaastundlikkust, täita nende vajadusi, võita nende usaldust ja kutsuda neid järgima Jeesust. Kui sinu kogudus suudab seda, saab see olla mõjukeskus.

M360: Kuidas aitab Adventmisjon kaasa elulootuse keskuste rajamisele?

GK: Me pakume rahalist abi, samuti jooksvat abi reklaami, materjalide või planeerimise osas. Me töötame välja „rootsi laua“ erinevatest õppematerjalidest, mida mõjukeskuste juhid saavad internetist alla laadida. Need sisaldavad erinevaid seminare, alates südame tervisest kuni ämmaemanda koolituseni, mis sisaldavad PowerPointi esitlust, läbiviija märkmeid, õppelehti jne. Samuti lisame kodulehele palju tööriistu, näiteks juhised kogukonna hindamiseks. Saadaval on juhised, kuidas planeerida erinevaid üritusi. Kõiki materjale saab sobitada enda kultuurikontekstiga.

Lisaks on kodulehel saadaval veebidisainid ning brändingu, flaierite ja reklaamide põhjad. Kõik professionaalselt koostatud, aitamaks kohalikel elulootuse keskustel ennast kogukonnas märgatavaks teha.

Kui võimalik, soovime, et elulootuse keskused oleksid samasuguse brändinguga, kuigi välimus, stiil ja maitse võivad olla erinevad. Ükskõik, mis kuju ja suurus, aga aluslikud põhimõtted ja ellusuhtumine peavad olema ühtsed.

M360: Kuidas toimub rahastamine ja tööliste leidmine?

GK: Kuigi meie ja kirikud toetame selliseid keskusi, võiksid nad saada isemajandavateks. Võimalusel peaksid mõjukeskused olema seotud mõne sissetulekut tootva teenusega, nagu meditsiiniabi või hambaarst.

Töölised on kohalikust kogudusest, Globaalmisjoni poolt või vabatahtlikud. Koostööd tehakse koguduse osakondade, asutuste ja allorganisatsioonidega.

Koguduseliikmed on tihti nördinud võimaluste vähesusest misjonipõllul töötamiseks. Mõjukeskused loovad võimalused, kus inimesed saavad kasutada oma andeid ja huvisid Jumala tööks. Koguduse raamatupidaja ei pruugi kunagi jutlustada, kuid ta saab pidada loenguid finantside majandamisest. Noored saavad paar korda nädalas kaasata kogukonna lapsi mängudesse ja tegevustesse. See nimekiri võib jätkuda.

M360: Mõjukeskused on kaasatud paljudesse headesse algatustesse, aga mis on suur lõppeesmärk?

GK: Me tahame, et igal mõjukeskusel oleks plaan, kuidas viia inimesi adventkoguduse väikegruppideni või koguduste rajamise algatusteni. See on asja mõte. Eesmärk ei ole rajada kogukonda palju erinevaid abistavaid keskusi, kuigi see on oluline. Meie hoolitsus kogukonna vastu ei sõltu sellest, mitu inimest usu juurde tuleb. Meil tuleb nendega suhelda, toeks ja abiks olla igal juhul. Aga meie eesmärk oleks siiski tuua inimesi Jeesuse juurde ja ristida neid adventkogudusse.

Linnamisjoni hüppelaud

1989. aasta ülemaailmse strateegia dokument, mis on praeguse Globaalmisjoni alus, viitas linnadele kui ühele suurele väljakutsele kiriku misjonitöös. Tänapäeval on see meie suurim väljakutse.

Mõjukeskused loovad võimaluse kõikehõlmava teenistuse tegemiseks, nagu tegi Jeesus. Mõjukeskuste töö aitaks kaasa ja kaasaks kõiki kogudusetöö valdkondi, et panustada ühiselt linnapiirkondade teenimisele.

Ingliskeelne lisainfo ja materjal: www.MissionToTheCities.orgwww.AdventistMission.org ja https://urbancenters.org/.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat