Taimetoidurestoran Soomes üllatas linnaelanikke

Avaldatud 13.9.2016, allikas Adventist Review

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse pastor Paavo Hautala, kes töötab Põhja-Soomes, vaid 60 kilomeetri kaugusel polaarjoonest, tundis vajadust avada taimetoidurestoran pärast seda, kui ta oli palvetanud, et Jumal annaks teada, mis on Tema plaan kohaliku koguduse jaoks.

See mõte hämmastas pastorit. Tema linn, 16 000 elanikuga Kuusamo on tuntud kui liha armastav kogukond, kel on kristluse suhtes tugevad eelarvamused. Linnaelanikud hoiatasid pastorit, et restoran ei hakka toimima.

Kuid 15–20 regulaarse kirikuskäijaga kogudus palvetas edasi ja plaanid hakkasid idanema, ütles Hautala.

Nüüd on Karpalo restoran linna kõige populaarsem söögikoht ja pikaaegne vaenulikkus adventistide suhtes on kadumas.

Hautala ütles, et väikese koguduse edu restoranitöös ja teistes kohalikes algatustes nagu näiteks kasutatud asjade pood, on lihte. „Me ei palu Jumalal oma plaane õnnistada, vaid palume Jumalalt Tema plaani ja juhatust igal sammul.”

Vastavalt koguduse statistikale on Soomes umbes 5000 adventisti ja 70 kogudust. Hautala jagas lugu restorani loomisest ja tööst hiljuti rühma Soome noortega, kes olid IMPACTi raames Kuusamos. Noored olid linnas, et aidata kaasa töös pagulastega, ADRAs ja tervisetöös ja avalikes loengutes.

62aastane Hautala ütles noortele, et restorani rajamisele tegi teed piibelliku tervisesõnumi isiklik järgimine. Seitse aastat tagasi, sõnas Hautala, oli tema tervis nii nõrk, et ta oli suremas. Ta mõistis, et peab midagi muutma ning otsustas hakata taimetoitlaseks, loobudes lihast, kalast, munadest ja piimatoodetest.

Hautala sõnas, et tema kaal langes märkimisväärselt ja tervis paranes järsult. Kui tema mitteadventistist arst nägi, mis oli juhtunud, kuulutas ta selle imeks ja päris tema elustiilimuutuste kohta.

Samal ajal hakkas Hautala palvetama, kuidas oma linna elanikeni jõuda. Just siis tekkis mõte avada taimetoidurestoran.

Aga tal oli tarvis raha. Ühel päeval palvetas ta oma autos rahastuse pärast, kui tema autoaknale kukkus kasepuu tükk. Puukoor sümboliseerib soome kultuuris raha. Hautala ütles, et Jumal tuletas talle meelde, et ta ei pea raha pärast muretsema, usaldagu ta vaid Jumala juhtimist.

Uue energiaga pani Hautala kirja restorani finantsplaani. Plaan töötas ja kohalik kogudus suutis avada restorani tavaliste kuludega võrreldes poole odavamalt.

Kui Hautala ei suutnud restoranile nime panna, palvetas ta: „Issand, Sina tead, mis on selle restorani nimi.” Ta ütles, et Jumal õnnistas hea ja kohaliku rahva seas tunnustatud nimega: Karpalo, mis tähendab soome keeles jõhvikat. Seda nime kasutatakse nüüd Soomes adventkoguduse elustiiliprogrammides.

Kui aeg oli restorani avamiseks käes, ei olnud kogudusel 800 eurot, mida toidu ostmiseks vaja oli. Pastor palvetas ja kutsus ehitajad, kes olid aidanud restorani valmis seada, suurele avamisele. Ta andis külalistele võimaluse annetada ning nii saadi vajaminev summa kokku.

Restoran on nüüdseks töötanud kolm aastat. Kohalik ajaleht kirjeldas selle pikaealisust ses liha armastavas linnas kui imet. Samas lehes pühendati kuus lehekülge IMPACTi ja koguduse tegevustele. Paljud mõjukad elanikud käivad restoranis söömas ja tajuvad seda enda vaimse koduna.

Mõnikord pastor palvetab koos einestajatega. Üks eakas professor, kes enne adventkogudust tugevalt kritiseeris, annetas nüüd raha ADRAle, on läbi lugenud „Lunastusloo” seeria, mille autor on Ellen White, ja kaalub oma vara pärandamist koguduse misjonitöö heaks.

Lisaks restoranile on kohalik kogudus kaasatud töösse pagulastega, nad viivad läbi soome keele tunde ja peavad kasutatud asjade poodi, viimase kaheksa aasta jooksul on poel igapäevaselt 100 klienti. Mõte selline pood avada tuli ühel hommikusel palvekoosolekul, kui koguduseliikmed palusid Jumalalt, et Ta edendaks nende tööd, ütles Hautala.

Kõige selle tulemusena on koguduse mõju kogukonnas kasvanud, inimesed teevad Piibli kirjakursuseid ja mitu linnaelanikku on ristitud. Ka praegu valmistub mitu inimest ristimiseks.

„Kui seda kõike saab teha 15–20 liikmega kogudus, mida saab siis Jumal teha sellise koguduse kaudu, kus on 150 kuni 200 liiget, kes liiguvad edasi usus ja palves?” ütles Hautala.

 

Selle loo autor Joakim Hjortland on IMPACT Generation kaasasutaja ning kogudusevanem

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat