Adventistid Nepalis kutsuvad eestpalvele - riigis on keelatud igasugune evangeelne tegevus

Avaldatud 15.8.2016, allikas Adventist Review

Seitsmenda päeva adventistide koguduse juhid Nepalis kutsuvad üles oma riigi kristlaskonna eest palvetama, kuna riik tugevdab järelvalvet evangeelsete tegevuste osas, kaasa arvatud usulise kirjanduse levitamise ja Piibli olemasolu osas kristlikus lastekodus.

Nepali põhiseaduse järgi, mis jõustus 2015. aasta septembris, on keelatud igasugune evangeelne tegevus. Põhiseaduse paragrahv 31(3) ütleb, et „igasugune tegevus, mille eesmärk on pöörata inimest ühest usust teise, või igasugune käitumisviis, mis võib õõnestada või ohustada teise inimese religiooni, on seaduse järgi karistatav”.

„On aeg, mil peame üle vaatama oma evangeelsed tegevused, millega soovime jõuda oma kogukondadeni,” ütles Nepali kogudusejuht Umesh Pokharel.

Põhiseadus ei sedasta, mida „igasugune tegevus, mille eesmärk on pöörata...” tähendab, aga kohalikud võimud on hakanud seda seaduseosa omal viisil tõlgendama. Kohalik sotsiaalse heaolu nõukogu, valitsuse agentuur, mille haldusalasse jääb välisabi ja kohalike programmide heakskiitmine, ei anna enam oma heakskiitu kristlikele tegevustele, sõnas Pokharel. Kristliku kirjanduse levitamine tipneb karistusega ja võimud on kristlike koolide ja lastekodude juhte hoiatanud, et nad peavad silmitsi seisma suurte trahvidega või kinnisvara äravõtmise või asutuse sulgemisega, kui nende aladelt leitakse mingitki kirjandust. Võimud on keelanud lapsevanematel lastega koos palvetamise ja neile piiblitundide andmise.

Pokhareli sõnul võib selline kitsendamine veel edasi minna.

„Kui kogudus korraldab ürituse kogukonna vaesematele inimestele, võidakse seda tõlgendada kui evangeelset ettevõtmist, mis rikub seadust,” ütles ta.

Adventkogudusel on 28 miljoni elanikuga Nepalis umbes 5000 koguduseliiget, kes käivad koos 37 koguduses ja 16 väikegrupis.

Pokharel ütles, et adventistid on selles peamiselt hinduismi-meelses riigis raskusi talunud aastakümneid, kuna kristlust ei ole seal religioonina kunagi ametlikult tunnustatud.

„Kuid viimasel ajal on kristlus kasvava surve all,” lisas ta.

„Sel kristlaste jaoks raskel ajal palume, et te palvetaksite siiralt ja pidevalt kõigi meie vendade, evangelistide, pastorite ja kaastööliste pärast igas selle maa nurgas,” ütles ta.

Loe ka: Venemaa president allkirjastas usuvabadust piirava seaduse

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat