Tartus peeti juubelilaulupäeva

Avaldatud 30.5.2016, allikas Meie Aeg

Pühapäeval, 29. mail tähistati Tartus 15 aasta möödumist esimesest laste laulupäevast, mis toimus 2002. aastal – samuti Tartus.

Laste laulupäeva idee kutsusid ellu Anne Vahtramäe ja Edna Tuvi. Anne, kes ka seekordsel kontserdil kohal oli, ütles, et laste laulupäeva idee hakkas arenema ühel lasteõpetajate koosolekul. „Mina ja Edna olime mõtteid omavahel jaganud, oma lapsed olid ka parasjagu sellises eas, et neile oli hea midagi teha. Käisime selle mõtte välja, mõte leidis heakskiitu,” meenutab Anne 15 aasta taguseid aegu. Laulude osas tegid Anne ja Edna pika nimekirja, valisid seejärel need laulud, mis võiksid esitamisele tulla.

Esimese ja ka järgemiste laulupävade dirigendid olid Edna Tuvi, kes juhendas väiksemaid, ja Marjam Kalmus, kes juhendas suuremaid lapsi. Saateansamblis olid Jüri Vahtramäe ja Rein Kalmus.

Anne meenutab, et lapsi tuli kokku väga palju ning eesmärk oli anda kõigile lastele, kes vähegi soovisid, võimalus esineda. Peaasi, et sõnad olid peas ja oli tahe laulda.

„See oli vahva asi, endal oli selline tunne, nagu oleks midagi vahvat juhtunud. Rahuolemise tunne,” rääkis Anne ja lisas, et lapsed lauavad järjest paremini. „Järjest kaunim on laste laulupäev. Kui alguses oli osavõtmise rõõm ja tegemise rõõm suurem, siis praegu on lisatud järjest enam ka rõõmu muusikast, on ilus ja kvaliteetne.”

Kuigi Tartu kiriku saalis oli palju rahvast, oleks kuulajaid ja osalejaid veelgi mahtunud. „Kahju on inimestest, kes täna ei tulnud, nad isegi ei kujuta ette, millest nad ilma jäid. Suur tänu tänase päeva tegijatele: kohapealsetele, ja dirigentidele, kes tegelesid lastega, kontset oli väga ilus,” ütles Anne.

Eesti liidu lastetöö juht Madli Vahtramäe, kes ise 15 aastat tagasi lastekooris laulis, oli seekord laulupäeva korraldaja. Päeva lõpus ettevõtmisele tagasi vaadates ütles Madli, et see oli tema jaoks üks erksamaid kordaminekuid. „Kontsert kompositsiooniliselt, kava kokkupanek, läbimõtemine, proovid ja elluviimine – kõik läks nii plaanipäraselt, et see tegi suurt rõõmu. Hästi rahulikult ja mõnuga ja voolavalt,” kirjeldas Madli. „Aeg läks nii kiiresti, et ei saanud arugi, kui juba oligi läbi. Oli näha, et lastel oli ka põnev; kui vaatasin kuulajaid, siis nägin, et ka nemad olid asjas sees: nad ei olnud kõrvaltvaatajad, vaid tulid kaasa,” lisas ta.

Laulupäeval astus üles ka suurte koor, mille lauljad olid 15 aastat tagasi lastekooris. Madli, kes samuti selles kooris laulis, ütles, et oli nostalgiline tunne. Nostalgiat lisasid esimese laulupäeva videoklipid, mida suurelt ekraanilt näidati.

„Kõikide koosseisude kavasse, välja arvatud orkester – seda tol ajal ei olnud – oli pandud esimese aasta laule. Meie jaoks olid nad toona lihtsad, aga teistsuguse tähendusega, praegustele lastele olid need laulud täitsa uued. Nii et saaks vabalt võtta neid laule, mida kunagi ammu lauldi, ja uuesti laulda. Need on head, aga ammu unustatud.”

Laste laulupäeval rääkis Averonika Beekmann, kelle eestvedamisel loodi sõnad uuele laulule – Taaveti laulude eeskujul said paika pandud laulu tonaalsus, pealkiri, žanr ja see, kuidas laulu peab laulma. Uudise järel ongi laulupäevaliste ühisloomena sündinud laul, mille sõnadele lapsed Rein Kalmuselt ka meloodiat tellisid. Ühislooming on kirjas trükitähtedega, muu oli kõneleja poolt ette antud.

Laste laulupäev ja muud lastetöö osakonna ettevõtmised annavad lastele võimaluse luua ühisosa ja mälestused, mis neid ka hilisemad elus kannavad. „Need lapsed on saanud väga palju: koostegemise rõõmu, edutunde, kaunist muusikat teha ja seda ise nautida. Nad on saanud sõpru, mis on tohutu väärtus – see on see, mis inimesi hoiab ja kannab. „Ei ole hea üksi olla” ei kehti ainult abielus, sõber peab kõrval olema,” ütles esimese laulupäeva üks korraldajaid Anne Vahtramäe.

Lastetöö osakonna järgmine üle-eestiline ettevõtmine on rajaleidjate laager.

Piltide autor on Jüri Vahtramäe

 

Pealkiri: MEIE RÕÕMULAUL JA -MUUSIKA

Lastelaulupäevaliste lugu ja laul – AD 2016 Tartus

Laulujuhatajale: RÕÕMSAL viisil laulda, KÕIKIDEL LASTEORKESTRI PILLIDEL mängida

 

1 Hõisake Jumalale, kes on TAEVAS,

LAULGE kiituslaulu, PÕRISTAGE trummi,

pange hüüdma PILLID ja HÄÄLED.

2 Issand, sul on olnud hea meel MEIST,

sa oled TORE.

3 Sest üks päev laste laulupäeval on olnud IMELINE,

PÄIKEST ja VIKERKAART ja ELU annab Issand oma lastele.

4 Lapsed saavad siin SÜÜA ja MÄNGIDA,

sest Issand on andnud ELU ja AEGA.

5. Lapsed laulavad nagu ÖÖBIKUD,

otsekui KELLAD HELISEVAD nad Tartus.

6 Õndsad on need, kes TEEVAD HEAD Issanda kojas,

nad KIIDAVAD ja ÜLISTAVAD sind alati.

7 Tulgu meie PALVE sinu ette,

pööra oma kõrv meie LAULUPÄEVA MUUSIKA poole.

8 Kui LAPSED, Issand, on LAULE sinule laulnud,

kui METSAD sündisid ja orud KERKISID,

kõlasid meie LAULUD sinu ees.

9 TÄNAME, Issand, KÕIGE HEA eest,

kiitku kõik LOODU sinu kätetööd,

kõlagu PILLID ja HÄÄLED!

10 Tänu olgu Issandale MUUSIKA eest,

kuni kohtume TAAS TAEVAS.

AU olgu Issandale IGAVESTI!

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat