Kas minu sees on teistsugune vaim?

Avaldatud 21.5.2016, autor Genri Tron, allikas Meie Aeg

Ükskord viidi ülikoolis läbi järgmine eksperement. Enne kui 50 tudengit auditooriumisse lubati, lepiti 49 tudengiga kokku, et ükskõik mida professor tahvlile kirjutab, peavad nemad sellega nõus olema. Nii see läkski: need 49 tudengit olid nõus kõigega, mida professor tahvlile kirjutas. 

Kujutage ette, mida pidi nüüd tegema see viimane, 50. üliõpilane. Alguses ta lihtsalt istus vaikselt ja üritas tagasihoidlikult midagi vastu öelda. Kuid enamuse mõju ja hääl oli nii tugev, et katse lõppes sellega, et see ainuke tudeng, kes teistega sõlmitud kokkuleppest midagi ei teadnud, kaldus nõustuma teiste tudengite ja professoriga. 

Kuidas mõjutab meid ümbritsev ühiskond? Kui tihti juhtub nii, et me oleme üksi ja meie ümber on viiskümmend või sada „tudengit“? Kas meie julgeme oma arvamuse välja öelda? Kas juhtub nii, et hakkame tasapisi teistega nõustuma? Ja see, mis aasta eest tundus veel halb, näib nüüd normaalne? 

„Ükski neist meestest, kes on näinud mu auhiilgust ja tunnustähti, mis ma tegin Egiptuses ja kõrbes, aga kes sellest hoolimata on mind kiusanud kümme korda ega ole võtnud kuulda mu häält, ei saa näha maad, mille ma vandega olen tõotanud anda nende vanemaile; ükski, kes mind on põlanud, ei saa seda näha! Aga oma sulase Kaalebi viin ma sellele maale, kus ta on käinud, ja tema sugu pärib selle, sellepärast et temas on teistsugune vaim ja tema on kõiges mulle järgnenud!“ (4. Moosese raamat 14:22–24)

Miks olid Kaalep (ja Joosua) ainukesed, kes jõudsid Kaananimaale? Piibel ütleb: sellepärast, et temas on teistsugune vaim. Mida see tähendab? Leiame vastuse 4. Moosese raamatust 13:1–14, 24. Need kaks noormeest näitasid, et massi mõju ei tähenda nende jaoks midagi. Pole oluline, kui palju on sinu ümber „tudengeid“ ja mida nad väidavad. Need kaks noormest näitasid, et palju tähtsam on see, mida Jumal ütleb. Teistsugune vaim tähendab, et vaatamata sellele, et kogu maailm ütleb ei, julged sina siiski öelda jah. Sa ütled nii vaid sellepärast, et Jumal ütles nii. Sa ütled nii, kuna usud Jumalasse. 

Vahel võib terve maailm sind hulluks pidada, vahel võib see olla ohuks sinu elule, kuid vaatamata sellele vastab sinu arvamus, sinu teguviis, sinu käitumine Jumala tahtmisele. Kallis sõber, enne kui annad oma vastuse, mõtle, et Kaananimaale jõudsid vaid need, kelle sees oli teistsugune vaim. 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat