Janne Kütimaalt ilmus Petrone Prindi Minu-sarjas "Minu Ahvenamaa"

Avaldatud 18.5.2016, allikas Meie Aeg

Sel nädalal tuli trükist Janne Kütimaa esimene raamat, mis kannab pealkirja „Minu Ahvenamaa. Tuhande saare rahu” ning mis ilmub kirjastuse Petrone Print Minu-sarjas.

Janne meenutab raamatu alguse lugu: „See oli umbes kümme aastat tagasi, kui ma pärast kaheksat aastat õppimist ja töötamist Soomes ja Ahvenamaal olin Tallinnasse tagasi kolinud. Olin Ahvenamaal nii palju ilusat kogenud ja tundsin, et tahaksin seda jagada.”

Enne veel kui sündis sisu, oli Jannel olemas pealkiri – „Minu Ahvenamaa”. „See tundus nii igav ja mõtlesin ka muid vairante, aga see pealkiri jäi. Kui ma olin selle pealkirjaga leppinud, läksin ostukeskusesse, kus nägin raamatut „Minu Island”. Teadmata, et tegu on sarjaga, sirvisin seda raamatut. Kui sain aru, et tegu on sarjaga, läksin tuhinal koju ja kirjutasin kirjastusele kirja. See oli 2009. aasta mais.”

Kirjastus oli Janne ettepanekust huvitatud ja sealt hakkas mõte edasi veerema.

Raamatu kirjutamise protsessi kirjeldab Janne kui väga pikka ja õppimisrohket. „Kirjutama hakkasin 2010. aasta suvel, sain Ahvenamaa maavalitsuselt stipendiumi, kaks nädalat olin üksikul saarel ja kirjutasin. Sama aasta sügisel hakkasin Pereraadios täiskohaga tööle ja siis ei kirjutanud ma kolm aastat ridagi. Hiljem võtsin end raadiost vabaks, et Ahvenamaale tagasi minna ja raamat lõpetada. Aga siis hakkasid Ahvenamaal hoopis uued peatükid.”

Selle pika teekonna jooksul jõudis Janne mõelda ka loobumismõtteid, kuid tänu sõprade meeldetuletavatele küsimustele, millal raamat siis ikkagi valmis saab, võttis Janne asja käsile. „See ei ole olnud minu jaoks lihtne teekond. Kui ei oleks olnud sõpru, kes pidevalt küsisid, kuidas raamatuga läheb, kui ma ei oleks pidanud vaikselt häbi tundma, et ei lähe kuidagi, kui nemad ei oleks minusse uskunud, siis seda raamatut täna ei oleks.”

Janne sõnas, et teda valdab suur tänutunne. „Mõtlesin, et kirjutan üles kõik, mida selle raamatu kirjutamise protsess on mulle õpetanud, alguses sain viis lehekülge, nüüd ma võin teised sama palju juurde kirjutada. See on mulle väga palju õpetanud iseenda kohta, kirjutamise ja koostöö kohta. See on olnud nagu ülikool minu jaoks. Väga suur tänutunne on ja loomulikult on see valmimisprotsess palvetest kantud, mu kõrval on olnud palvetiim, kes on seda palves hoidnud. Olen kogenud palvetuge ja Jumala tuge. Olen tänulik, et Ta aitas rasketest hetkedest üle ja läbi.”

Kui raamat pärast kõiki ettevalmistusi trükki läks, oli Janne väga õnnelik. „Käisin mere ääres huilgamas! Väljaandmisele eelnenud töö oli meeletu. Sellist lõpuspurti ei osanud ette kujutada. Nii palju oli teha, see kujunes täisajaga tööks. Tunne on võimas. Midagi, mis oli väikse seemnena unistus, on selle pika töö tulemusel mul viljana käes. See on võrratu. Uskumatu ja samas nii loomulik. Rahulik ja hea tunne. Raamat on saanud ilus, nii väljast kui seest. Ta on selline, nagu me üheskoos toimetaja Terje Metsavasega, kelle Jumal mu kõrvale andis, tegime; koos kujundasime sisu ilusamaks ja loetavamaks. Olen tänulik kõigile, kes panustasid, oli suur eesõigus olla osa sellest protsessist.”

Raamatu ilmumisest on teadlikud ka ahvenamaalased. 14. novembril on Kökari saarel Põhjamaade raamatukogunädala raames raamatukogunädal, kuhu sel aastal on külalisena esinema palutud Janne. „Nemad teavad ja nad on mulle kaasa elanud, rõõmustavad koos minuga. Ahveamaalased ootavad pikisilmi, et raamat ilmuks ka rootsi keeles. On plaan tõlkida küll, rootsi, soome ja vene keel on küsimärgiga, inglise keelde oleks kõige mõttekam tõlkida. Loodan, et saab, sest inimesed on huvitatud.”

Nüüd, kui esimene raamat on valmis, mõtleb Janne juba uuetele raamatutele. „Tegelikult juba jõulude ajal tekkis tunne, et sellele raamatule tuleb ruttu-ruttu punkt panna, sest uued koputavad õlale. Ideid on mitmeid. Olen aru saanud, et iga idee teostamiseks on vaja aega ja energiat, millestki muust peab kogu aeg loobuma. Südames on lausa mitu raamatut, need on sisu poolest kogemuslikud, elumuslikud. Vaatame. Seemned on olemas. Arvutis on ka juba midagi. Tahaksin väga-väga sellel teel jätkata.”

„Minu Ahvenamaa” raamatuesitlus on neljapäeval, 19. mail kell 18.00 Viru keskuse Rahva Raamatu poes ja kolmapäeval, 25. mail kell 18 Tartu Linnaraamatukogus.

Janne ütles, et arvatavasti tuleb esitlusi suvel ja sügisepoole veel.

Neljapäeval, 19. mail oli Jannega Pereraadio hommikuintervjuu. Hommikuprogrammis loositi välja kaks Janne raamatut. 25. mai hommikuprogrammis loositakse välja üks raamat.  

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat