Ebastabiilne majandus lõikab peakonverentsi eelarvest ära miljoneid dollareid

Avaldatud 13.4.2016, allikas Adventist Review

Ebakindel ülemaailmne majandus on lõiganud ära 20% peakonverentsi möödunudaastasest sissetulekust ja kogudusejuhid muudavad eelarvet ning palvetavad, et nad suudaksid kaardistamata vetes navigeerida.

Kuigi 2015. aastal laekus kümnist ja annetusi üle maailma hästi, kaotab peakonverents kohalike valuutade vahetuskursside tõttu USA dollari suhtes kokku 19,4 miljonit USA dollarit.

„Hirmud, millest rääkisin oktoobris, on tõeks saanud,” ütles peakonverentsi laekur Juan R. Prestol-Puesán intervjuus.

Prestol-Puesán hoiatas peakonverentsi aastakoosolekul, mis toimus oktoobris, kogudusejuhte, et turu ebakindlus võib viia olukorrani, kus kogudus kaotab oma sissetulekust miljoneid dollareid. Ta kinnitas kevadisel kogudusejuhtide koosolekul, et see on nüüd tõeks saanud.

„Me kohandame oma eelarvet märkimisväärset ja me vaatame, mis võib jooksva ja järgmise aasta jaoks veel varuks jääda,” ütles ta Adventist Review'le.

„Meid ootab majanduslikult väga raske 2017. aasta – kui vaatame nende programmide ja ettevõtmiste arvu, millega oleme seotud,” sõnas ta. „Kuhu Issand meid juhatab? Me läheme edasi ühe aasta haaval.”

Prestol-Puesán ütles kevadkoosolekul kogudusejuhtidele rääkides, et tänavuaasta eelarve tehti valmis mitu kuud enne 2015. aasta lõppu ja selle koostajad ei osanud sellist kukkumist ette näha. Peakonverents arveldab dollarites, et 53% selle sissetulekustest laekub teistes valuutades.

Prestol-Puesán sõnas, et tema meeskond esitas eelnõu kanda 9,9 miljonit USA dollarit reservfondist 2017. aasta tegevuseelarvesse, juhul kui sissetulekud 2016. aasta jooksul veel kahanevad.

„Meie käsitlus 2017. aasta eelarvest on ettevaatlik, vaagiv ja kaine,” sõnas ta.

Peakonverents oleks sel aastal saanud 19 441 294 USA dollarit lisatulu, kui 2015. aasta valuutakursid oleksid jäänud samaks võrreldes 2014. aastaga.

Peakonverents sai möödunud aastal 94,8 miljonit USA dollarit kümnist, see on võrreldes möödunud aastaga vähenenud 2,2 miljoni dollari võrra. Siiski vähenes maailma 13 divisjonist kümnise osa vaid kolmes divisjonis, kui kümnis arvestati ümber divisjoni peamisse valuutasse. Need divisjonid olid Inter-Ameerika divisjon, kus Mehhikos oli panganduskriis; Lõuna-Aafrika ja India ookeani divisjon, kuna Lõuna-Aafrika valuuta väärtus kahanes; ja Trans-Euroopa divisjon.

„Me soovime tänada koguduseliikmeid pühendumise eest, et nad on annetanud nii, et kogudus kui ülemaailmne kogukond saab funktsioneerida,” sõnas ta. „Nende siirus ja ustavus saab ilmseks, kui vaatame nende annetusi nende kohalikus valuutas.”

Misjoniannetusi koguti 84,6 miljonit USA dollarit, mis on võrreldes varasemaga 4,2 miljoni võrra vähem.

Vaadates tulevastele ebakindlatele aegadele, ütles Prestol-Puesán, et „me püsime Looja kätes ja usaldame koguduseliikmete ustavust ja heldust. Meil ei ole kusagile mujale minna.”

Ta lisas, et Ellen G. White'i nõuanne, mille ta pani kirja enam kui saja aasta eest, on päevakohane ka täna. „Meie taevasel Isal on tuhat viisi meie elu kindlustamiseks, me ei pruugi neist viisidest midagi teada,” ütles ta ning luges „Ajastute igatsusest” lk 330: „Need, kes tahavad põhimõttekindlalt teenida Jumalat ja seavad Tema au oma elus esikohale, märkavad, et segadused hajuvad ja elutee tasandub.”

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat