Läheneb koguduse üleilmne noortepäev

Avaldatud 15.2.2016, allikas TEDNews

Kas adventnoored saavad mõjutada oma kogukonda? Neljandal üleilmsel noortepäeval, 19. märtsil on just selline eesmärk – miljonid adventnoored üle maailma tegutsevad koos, et olla teenistus inimestele enda ümber.

Tunnistamine on Jeesuse Kristuse esindamine kõige loomulikumal moel ning sellisena võimalik igal päeval aastas, ent noortepäeva eesmärk on võimendada kogemust, millega noored saavad kogeda üleilmse koguduse osadust. Möödunud aastal loeti kokku viis miljonit noort, kes jagasid 24 tunni jooksul eri ajatsoonides oma usku. Hope Channeli kaudu said inspireeritud miljonid noored – ka väljastpoolt kogudust.

TEDi piirkonnast tehakse otseülekandeid Newboldi kolledžist Inglismaal, aga ka Norrast.

Evangeeliumi tunnistamine võib teinekord olla keeruline. Gallup Institute osundab: „Kristliku usu esindajad peavad sel uuel sajandil ehitama sildu; sageli näib, et usklike sõnum on seotud kohtumõistmisega, mitte lunastussõnumiga... Usklikud peavad olema tundlikumad kui kunagi varem.” (George Gallup jr ja Timothy Jones, The Next American Spirituality: Finding God in the 21st Century (Colorado Springs: Cook Communications, 2000), lk160)

Teinekord on Tõe rääkimine oluliselt lihtsam kui Tõe esindamine ja tegemine, viimane annab tunnistamise kunstile olulise komponendi. George G. Hunter III ütles, et „keskmiselt kulub sellele, et inimene otsustab Kristuse kasuks, 12 kuni 20 kõneväärset kokkupuudet evangeeliumiga”. (Steve Sjogren, Dave Ping, Doug Pollock, Irresistible Evangelism: natural ways to open others to Jesus, (Library of Congress Cataloging-in-Publication Data), 2004, lk 53) Noortepäev seisneb tegutsemises.

 

Kuidas kaasa lüüa?

1. Alusta sellest, et räägid Jumalaga ja ütled Talle: „Issand, ma olen täna Sinu päralt. Palun kasuta mind enda auks ja muuda mind Sinu kuningriigi esindajaks. Luba mul kohtuda inimestega, kes vajavad just sellist esindatust Sinust, nagu ma olen.” Jumal vastab kõigile, kes soovivad end Temale anda, ning pakub tunnistamiseks erinevad võimalusi.

2. Sea endale selge siht: armastada siiralt oma sõpru, pereliikmeid ja isegi võõraid veel lähedasemal kombel, nii et nad saaksid osa elumuutvast suhtest Jeesuse Kristusega, ilma et nad tunneksid survet, manipulatsiooni või häiritust.

3. Ole ehe – nii nagu Jumal sind lõi. Me peame olema „normaalsed” inimesed, mitte „imelikud usklikud”. Nagu küünal levitab loomulikult oma valgust, sool annab loomulikult toidule maitse ja pärm kergitab loomulikult tainast, nii peaksid kristlased mõjutama loomulikult oma kogukonda, kus nad elavad.

4. Tunne Issanda viise: „Päästja suhtles inimestega kui see, kes soovib neile head. Ta näitas nende vastu üles kaastunnet, täitis nende vajadusi, võitis nende usalduse. Seejärel kutsus Ta: „Järgi mind!” (Ellen G. White, The Ministry of Healing, lk 143)

5. Pane tähele. Oleme mitmel korral Relay noortekoolituse ajal saatnud noori kesklinna, et nad seal vaataksid, kus enamus inimesi on, mida nad teevad ja missugused on nende vajadused, mida me saaksime täita.

6. Arutle. Pärast vaatlemist saavad noored gruppides kokku, et arutleda kõige olulisemate vajaduste teemal. Võttes aluseks enda vaimuanded ja võimed, mõtlevad nad viisidele, kuidas nad saaksid neid vajadusi täita.

Valmistudes tunnistama, peame järgima nelja ahaa-d:

1. ahaa: muuda oma tunnistus lihtsaks – lihtsatele inimestele

2. ahaa: tee tunnistamisest protsess

3. ahaa: ole sõbralik, mitte ründav

4. ahaa: tee seda kohe

7. Valmistu: niipea kui grupp on mõelnud välja praktilise teenimisvõimaluse, peavad nad valmistuma. Üks väga oluline nüanss on see, et misjonimõte peaks inimesi ligi tõmbama, nii et nad esitaksid küsimusi, mitte et sa peaksid seda ideed ise „müüma”.

8. Tegutse: mine välja ning teeni. Ole end ümbritsevatele inimestele õnnistus ja teenistus. Ole valmis vastama küsimustele: kes sa oled? miks sa seda teed? kas ma saaksin sinuga kaasa tulla?

9. Hinda ja mõtle ümber: niipea kui oled teeninud ja kogenud inimeste tagasisidet, hinda enda valitud lähenemise ligitõmbavust, see tähendab vasta neile küsimustele: mis läks hästi? mida ma saaksin järgmisel korral teisiti teha?

10. Korda oma tegevust, hinda, kujunda ümber, tegutse veel ja veel – ilma rutiinita. On oluline, et sinu tegevused oleksid pidevad ja omaksid tähtsust. Teenimine, inimeste õnnistamine, nende küsimustele vastamine ja nende kaasamine ja Issanda juurde juhatamine – see lähenemine võtab hirmu südamest ja aitab kristlasel loomulikul moel esindada Jumala kuningriigi väärtusi kogukonnas, kus ta elab.

Üleilmne noortepäev tähistab noorte palvenädala (19.–26. märts) algust.

Rohkem teavet ideede ja ettevalmistuste kohta leiad üleilmse noortepäeva kodulehelt.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat