Kuidas sa seda ütled?

Avaldatud 26.1.2016, allikas Meie Aeg

Küsimus: Mu abikaasal ja mul ei ole väga hea abielu. Esimesed kuud pärast abiellumist oli koos vahva ja saime hästi läbi. Pärast seda on asjad läinud allamäge. Tülitseme kõigis aruteludes, ja kui lapsed sündisid – meil on kaks poissi –, siis lisandus meie abielule veelgi stressi, me ei saa teineteisega rahulikult vestelda. Kui asjad varsti paremaks ei lähe, ei saa ma enam sellises abielus jätkata. Palun aidake! Me lihtsalt ei saa enam omavahel rääkida.

Michelle Texasest

Vastus: Toimiv suhtlemine on abielu jätkumiseks väga oluline. Kui vaatleme abielu elava organismina, on hea suhtlemine kui hapnikurikas veri, mis voolab läbi meie keha meid elustades. Kui abielu on nagu auto­mootor, on hea suhtlemine justkui õli, mis hoiab sissehõõrdumisel osapooled heas koostöös.

Üks abielu suuremaid väljakutseid pärast mesinädalate möödumist on jätkata tihedate vestlustega, mis on rahulikud, tsiviliseeritud, julgustavad ja mõistvad. On ekslik arvata, et kui enne abielu saadakse hästi läbi, jätkub see nii ka abielus olles. Paneb imestama, kui palju stressi, pingeid ja probleeme võivad tuua igati imelisse ja õndsasse abielusse mõned pesemata nõud, arved, mis ootavad maksmist, põrandad, mis tahavad pühkimist, ja beebid, kes ootavad toitmist.

Tihti ei ole hea kommunikatsioon oskus, mille me abiellu kaasa toome. Enamus meist on kasvanud üles perekondades, kus üksteise peale tõstetakse häält – vahel rohkem kui vaid veidi – seda siis, kui teisega ei nõustuta. Selline õnnetu pärand tuleb maha jätta, et abielu argipäeva karmus üle elada. 

On kaks kontseptsiooni, mis on hea suhtlemise juures võrdselt tähtsad: selge ja ohutu väljendusviis.

Päris tihti põhjustab selgusetus abielus valestimõistmist. Paljud kõige kuumematest argumentidest esitatakse sellepärast, et naine või mees ei mõistnud, mida teine pool öelduga mõtles. Tulemuseks on segadus ja väga vihased abikaasad.

Suurepärane abielu tähendab, et nii mees kui naine saavad väljendada selgelt oma tundeid, uskumusi, muresid, arvamusi, ilma et suhe saaks protsessi käigus kahjustatud. Et see võiks sündida, peavad mõlemad pooled tundma ennast turvaliselt, et jagada, mis mõttes. Enda avamine saab toimuda vaid keskkonnas, kus mõlemad pooled on ettevaatlikud teist mitte haavama. 

Et need hea kommunikatsiooni kaks kontseptsiooni saaksid saavutatud, peavad pooled kokku leppima selles 1. et enne kuulad, siis räägid, 2. et pannakse vastu soovile hakata ennast kaitsma, 3. et teise öeldut peegeldatakse (et mõista üksteist ja olla jutujärjega samal maal), 4. et mõlemad saavad võimaluse kuulata ja rääkida, 5. et palvetatakse kannatlikkuse ja tahtliku südame pärast lahendada erimeelsused mõlemaid pooli rahuldava tulemuseni ja et kõige selle käigus püsiks soov austada ja kiita Jumalat. 

Piibel ütleb Õpetussõnades 25:11: “Õigel ajal räägitud sõnad on otsekui kuldõunad hõbevaagnal.“  Otsustage, et iga kord, kui oma abikaasaga räägite, on see kui kuldse või hõbedase kingi andmine. Nii võivad teie vestlused teineteisega leida uue rõõmu ja rahu, ja saavad õnnistuseks teie lastele ja laste­lastele. 

Ajakirjast Family Ministries Planbook – World Edition tõlkinud Marge Randlepp

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat