Jõhvi mõjukeskuse torni püstitati uus rist

Avaldatud 6.1.2016, autor Leonora Nõmmik

4. jaanuaril langes Jõhvi mõjukeskuse ümber suuri pehmeid lumehelbeid. Vaatamata sellele, et ilm oli üsna külm, -17°, ei takistanud see teha ettevalmistusi uue, roostevabast plekist keevitatud ja peeglina läikima lihvitud risti paigaldamiseks Jõhvi mõjukeskuse torni tippu. Uus neljameetrine ja umbes 300 kilo kaaluv rist vahetas välja vana, kolmemeetrise puidust prooviristi, mis kolm aastat oli oma kollase säraga andnud tunnistust Jõhvi kesklinnas asuvast sakraalhoonest. Kui vana rist sügisel turvakaalutlustel maha võetud sai, tulid inimesed küsima, miks on hoone kaotanud sümboli, valgustaud risti, millega linnaelanikud olid jõudnud ära harjuda ja mis öösiti juba kaugelt paistis. Eriti hästi nendele autojuhtidele, kes sõitsid Jõhvi Tallinna ja Tartu poolt, üle uue viadukti.

Kui eelmise aasta detsembris saime lõpuks kätte tehases eritellimusena valmistatud ja erinevaid värve vahetava LED-lampide riba, oli vaja see soojas keldriruumis spetsiaalse liimi abil risti külgedel asuvatesse soontesse kinnitada. Sellega sai Viktor valmis enne seda, kui kella kahe paiku pärastlõunal jõudis kohale pika noolega kraana (umbes 35 m), mis selle suure ja raske risti vajalikule kõrgusele pidi tõstma. Kraana oli töötanud ühel objektil ja oli sellel päeval teel teisele objektile. Just seda sõitu tehes leidis kraanajuht täpselt nii palju aega, et meile appi põigata.

Asjaosalistel oli asjalik ja rõõmus tuju. Kergelt muretsesid Ruslan, Robert ja Boriss, et kes küll torni otsa ronib ja sellise külma ilmaga risti üleval 25 meetri kõrgusel asuva metallaluse külge kinnitab. Sama mure oli ka kraanajuhil. Kiriku ehitusega algusest peale seotud veteranidele Kalle Kangurile ja Viktor Nõmmikule aga ei olnud ei situatsioonis, ilmaoludes ega külmakraadides midagi erilist. See meenutas nii väga samasugust lumerohket ja külma jaanuaripäeva 2009. aastal, kui kraana paigaldas paneele alles ehituse algusjärgus oleva kirikuhoone 0-tsüklile. Muretsejad rahustaski maha Viktor, kes, soe kombinesoon seljas, kiriku uksest välja astus ja ütles, et kui saime hakkama nii suure ehitusega, siis saame hakkama ka risti paigaldamisega.

Neli meest läksid koos keldrisse, igaüks haaras kinni ühest risti tipust ja kõik koos kandsid selle ootava kraana juurde. Masina mootor hakkas tööle ja ei möödunud 20 minutitki, kui rist oligi torni tipus. Ettevalmistused olid võtnud tunduvalt rohkem aega. Tööprotsessi kergendas see, et nüüdseks on kraanaga töö tegemine muutnud palju kaasaegsemaks ning torni- ja maavaheliseks suhtlemiseks saime kasutada raadiosaatjat. Pärast jämedate poltide pingutamist, kui juba pimedaks hakkas minema, nägi iga läheduses olev linnaelanik, kuidas jätkuvalt langevate lumehelveste keskel lõi särama kutsuvalt mahedaid toone vahetav suur rist, mis jälle ja veelgi kaunimalt kutsub linnaelanikke ja külalisi pöörama tähelepanu Uuel tänaval asuvale erilisele hoonele. 2015. aasta võlg, unistus, mis oli plaani võetud lõppenud aasta alguses ja mis vajas korda ajamist, oligi teoks saanud. Sest nii, nagu kaunist daami kaunistab ilus kübar, on kirikuhooneid igal ajal kaunistanud taevasse suunatud rist.

2015. aasta, Jõhvi koguduse sajanda sünnipäeva aasta, oli Jõhvi mõjukeskusele edukas. Saime teha hoone arendamiseks kaks erilist kingitust: sügisel sai teoks valge klaveri projekt ja nüüd paigaldasime uue, värve vahetava valgustatud risti. 2015. aastal suutis keskus investeerida mõjutegevuse arendamisse 12 000 eurot. Mõjukeskuse ülalpidamiseks kulus aastas aga 6500 eurot. Oleme rõõmsad ja Jumalale tänulikud eduka ja õnnistatud aasta eest.

Võrdluseks: 2013.a. moodustasid omainvesteeringud mõjukeskuse arendamiseks 3850 eurot, otsesed ülalpidamiskulud 5600 eurot. 2014.a. omainvesteeringud arendamiseks 10 100 eurot ja ülalpidamiskulud 5800 eurot. Saavutatud taset säilitades on võimalik ka tulevikus mõjukeskuse ees seisvate väljakutsetega rinda pista, sest unistuseks jääb gaasitrassi toomine hooneni, et selle kütmist kergendada ja veel palju muud huvitavad. See tunnistab sellest, et hästi organiseeritud mõjukeskused on võimelised eksisteerima mitte ainult sponsorite abil, vaid on suutelised ise oma arendamiseks teenima ja investeerima.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat