Mida uskuda

Avaldatud 12.12.2015, autor Alla Nõmmik, allikas Meie Aeg

Eesti niiskes, jahedas ja päikesevaeses kliimas on erinevad haigused kerged tulema. Ei tea, kuidas teised, aga ise olin lapsena tihti hädas nohu ja kurguvaluga. Selle haiguse kodusel viisi ravimine käis tollal kuuma piima, mee ja sibulaga. Ei mäleta, et oleks eriti aidanud, ehkki maitse oli selline, et rohkem haigeks jääda ei oleks tahtnud. Arst jällegi kirjutas välja tetratsükliini tablette. Need tundusid mõneks ajaks aitavat, kuid peagi haigestusin uuesti ja kõik kordus. 

Taimede ja teiste rahvameditsiini võtetega ravimine on ilmselt alati eksisteerinud kõrvuti teadusliku meditsiiniga, ja osa sellistest võtetest ja meetoditest on saanud, tänu teostatud uuringutele, ka teadusliku aluse. Osa puhul tuleb aga nentida, et ilmselt on ravi tõhususe põhjuseks olnud arsti mõju haigele ja platseeboefekt (haige usk ravimi/protseduuri efektiivsusesse ja arsti võimesse ravida). 

Kõik me oleme kogenud valu ja haigust ja teame, kui raske võib olla seda taluda. See võib panna inimese otsima abi kust iganes, kellelt iganes ja mistahes raha eest. Piiblist võime lugeda veritõbisest naisest, kes oli kogu oma vara eest püüdnud tervenemist leida, kuid asjata. Kindlasti ei ole see juhtum ainuke omalaadne; niikaua kui inimene elab sellel patust rikutud planeedil, olles vastuvõtlik haigustele ja kord määratud surema, otsib ta „imeravimit“. Ja loomulikult leidub siis ka sellise imeravimi pakkujaid. Internet on täis erinevaid reklaame, milles lubatakse tervenemist igasugustest haigustest, kaasa arvatud AIDS ja vähk, läbi erinevate meetodite, masinate, taimede ja võtete. Nii mõnigi kord võib usaldus kontrollimata ravimeetoditesse ja -vahenditesse kurvalt lõppeda. 

SCIO/EPFX on energiamasin, mis peaks väidetavalt avastama kehas probleemse koha ja selle siis ka terveks ravima. Maksab see ca 20 000 dollarit, aga inimesed ostavad, lootuses et ehk see tõesti aitab, pimestatuna reklaamist, mis lubab imesid. Reklaamile on lisatud emotsionaalsed lood abisaanutest. Surmajuhtumid peidetakse kalevi alla. Praeguseks on see aparaat USAs ja Kanadas keelatud, kuid tehnika nimetatakse ümber ja äri käib edasi.

19-aastane Sean Flanagan lootis, et pärast operatsiooni, kiiritusravi, keemiaravi ja jala amputatsiooni on ta lõpuks vabanenud vähist. Kuid kahjuks ei olnud see nii. Tavameditsiinis pettunud vanemad, üritades teha kõike, et oma poega päästa, pöördusid ravitseja poole, kes lubas neile, et nende poeg ei sure. Usuti, et vesinikperoksiidi, UV-kiirguse  ja vitamiinide manustamine ongi see, mida tervenemiseks on vaja. Kõrge vesinikperoksiidi tase veres võib aga hävitada vererakke ja põhjustada embooliat. Sean suri vesinikperoksiidi ravi tõttu 9 päeva hiljem.

Kuidas on siis edulugudega? On ju neidki. Kahtlemata on, kuid see miks mingeid „imeravimeid“ või „imevahendeid“ ei ole võetud kasutusele teaduslikus meditsiinis, võib olla põhjustatud kas uuringute vähesusest, uuringutulemuste vastuolulisusest, vahendi/ravimi ohtlikkusest, või sellest, et kahju tervisele on tunduvalt suurem kui kasu.

Rääkides teaduslikust meditsiinist, ei saa mööda vaadata tõsiasjast, et see on pidevas arenemises. Haigusetekitajate avastamisest edasi on praeguseks jõutud tõenduspõhise meditsiinini. See tähendab, et otsuste tegemise aluseks ravimisel on faktid ravi kasulikkuse kohta, mis on saadud hästi ettevalmistatud ja läbiviidud uuringute tulemusena. Selleks, et ühe ravimi või vahendi ohutuses ja tõhususes veenduda ja et selgitada välja, et tegemist ei ole lihtsalt platseebo-efektiga, või koguni organismi kahjustava toimega, tehakse väga palju laboratoorseid katseid ja mitmekordseid kliinilisi uuringuid. Arstid lähtuvad oma töös põhimõttest – mitte kahjustada patsienti, ja nende jaoks oleks ebaeetiline määrata inimesele ravimeid, mille efektiivsus antud haiguse puhul ei ole tõestatud. 

See kõik aga ei tähenda, nagu arsti mõjul ja inimese usul ei võiks olla olulist osa tervenemisel. Eluandev ja tervendav vägi tuleb Jumalalt: „Armastus, mille Kristus saadab läbi kogu inimese olemuse on elustav vägi. /…/ See vabastab hinge süütundest ja masendusest, ärevusest ja murest, mis hävitavad elujõudu“ (MH lk 115). Lõppude lõpuks oli ju Jeesus see, kes tervendas veritõbise naise tema usu peale. Arst ja ravimid aga toetavad haige paranemist.

Vahe teadusliku meditsiini, alternatiiv- ja täiendmeditsiini vahel ei ole alati väga selge. Mitmete täiendmeditsiini meetodite ja vahendite positiivne mõju inimesele on tõestamist leidnud; nagu näiteks füsioteraapia, massaaž, muusikateraapia, aroomiteraapia, mõnede taimede kasutamine (naistepuna, küüslauk, ženšenn) jne. Kuid paljusid n-ö imeravimeid on uuritud ja leitud, et need on kasutud või hoopistükkis kahjulikud. Mõnikord põhineb selliste ravimite näiline positiivne mõju ka sellel, et Jumal on andnud meie organismile iseparanemisvõime ja sõltumata „ravist“ saab inimene ikka terveks. Isehakanud ravitsejate või iseravimise tõttu võib aga õige diagnoos jääda panemata ja ravitakse valet haigust. Samuti võivad teatud protseduurid olla valesti sooritatud ja kasu asemel hoopis pöördumatut kahju tuua, rääkimata mõttetult kulutatud suurtest summadest. Sellise ravitsemise tagajärjel võib hilineda õige ravi.

Teadusliku meditsiini tulemuste võrdlemine alternatiivmeditsiini tulemustega vähiravis näitas, et seal, kus alternatiivravi kasutati meditsiinilise ravi asemel (ja kus dokumentatsioon selle kohta oli saadaval), oli patsientide elulemus tunduvalt väiksem ja ka elukvaliteet kehvem, ehkki ravitsejad ise oma reklaamis väitsid vastupidist. Täiendmeditsiini (näiteks psühhoteraapia) kasutamine toetava ravina traditsioonilise vähiravi kõrval seevastu andis häid tulemusi.

Kuna meil on vaba ettevõtlus ja posimine keelatud ei ole, siis peab inimene ise hoolitsema selle eest, et mitte libaarstide lõksu langeda. Mis siis oleksid need ohusignaalid, millele tähelepanu pöörata, kui tegemist ei ole tõenduspõhise arstliku tegevusega: Piiblis on hoiatus:  „Ärgu leidugu su keskel kedagi, kes laseb oma poega ja tütart tulest läbi käia, ei ennustajat, pilvestlausujat, märkide seletajat ega nõida, ei manajat, vaimude ja tarkade küsitlejat ega surnutelt nõu otsijat!  Sest igaüks, kes seda teeb, on Issandale jäle“  5. Ms 18:10-12

Ettevaatlikuks peaks tegema:

  • kiire, valuvaba tervenemise lubamine
  • lugude ja juhtumite kasutamine reklaamiks,
  • väited, et tegemist on salajase raviga,
  • väited, nagu arste ei tohiks usaldada ja arsti poolt määratud ravi peaks ära jätma,
  • väited, et ollakse taga kiusatud traditsioonilise meditsiini poolt.

Ilmselt on ka tulevikus oma koht alternatiivsel meditsiinil (kaasa arvatud rahvameditsiin ja täiendmeditsiin) teadusliku meditsiini kõrval. Oluline on teha hästi informeeritud valikuid. Meie usk peaks olema rajatud Jumala Sõnale, faktidele ja tervele mõistusele. Meeles tuleks pidada ka seda, et kergem on püüda haigust ära hoida kui seda ravida. Tervislik eluviis, tervist toetav keskkond ja positiivne ellusuhtumine aitab organismil haigustele vastu panna ja haigestumisel kiiremini terveneda. Kuid mitte alati ei ole võimalik ka kõige parema tahtmise juurest haigeks jäämist vältida. Inimesed on erinevad ja me ei tea, miks mõned inimesed, hoolimata tervislike eluviiside järgimisest, surevad suhteliselt noorelt südamehaiguse tagajärjel; või miks ühed haigestuvad vaimuhaigusesse ja teised mitte. Paljuski mõjutab meid ka see, millised geenid oleme pärinud. Siiski näitavad uuringud, et 50% meie tervisest või haigeolemisest määrab meie eluviis (ja 20% geenid). 

Palvetagem siis, et Jumal aitaks meil hoolitseda oma tervise eest, eristada tõde valest, annaks tarkust arstidele, kannatlikkust haigustes, ja valmistaks meid selle maa tarvis, kus ei ole enam haigusi, valu ega surma. 

Kasutatud kirjandus

  • Piibel
  • The Ministry of Healing. E.G White (http://www.whiteestate.org/books/mh/mh.asp) 
  • http://www.medicine.ox.ac.uk/bandolier/painres/download/whatis/ebm.pdf 
  • http://www.eestiarst.ee/static/files/064/mitmemootmeline_meditsiin.pdf 
  • http://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/consumers/ucm143534.htm 
  • http://www.quackwatch.org/04ConsumerEducation/davis.html 
  • http://www.csindy.com/gyrobase/Content?oid=oid%3A17284 http://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/consumers/ucm143534.htm 
  • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/canjclin.54.2.110/full 
  • http://www.eestiarst.ee/static/files/068/arstid_ja_alternatiivmeditsiin.pdf 
  • http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/pharmacologicalandbiologicaltreatment/oxygen-therapy 
  • http://whatstheharm.net/alternativemedicine.html
Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat