Adventist sõnas usuvabaduse-teemalisel kohtumisel, et usuvabadus edendab majandust

Avaldatud 25.11.2015, allikas Adventist Review

Maailma riigijuhid kohtusid Türgis G20 nõupidamisel, mille raames toimus ka usujuhtide kogunemine, kus Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse ametnik sõnas, et usuvabadus on vaesusest tingitud probleemide lahendamisel üks olulisemaid vahendeid.

Üleilmse adventkoguduse avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna direktor Ganoune Diop (pildil paremalt teine) pidas kõne G20 uskudevahelise nõupidamisel, mis toimus 16.–18. novembril Istanbulis.

Diop rõhutas oma kõnes, mis kandis pealkirja „Moral Foundations for the Sustainable Development Goals: On Dignity, Freedom and Solidarity” (jätkusuutliku arengu eesmärkide moraalsed alused: väärikusest, vabadusest ja solidaarsusest), et usuvabadus on peamisi inimõigusi, mis on kõigi vabaduste keskmes ja võtmeelement kestliku arengu tagamisel.

„Poliitilised ja majanduslikud strateegiad on tingimata olulised, kui räägime jätkusuutliku arengu probleemidest,” ütles Diop.

„Ent usk ja usulised väärtused mängivad väga olulist ja sageli teadvustamata rolli paljudes inimliku koostoimimise tahkudes,” lisas ta. „Just sel põhjusel peaksid religioonid tooma maailma majandusprobleemide lahendamisse oma parimad väärtused, ja usuinimesed peavad tegema koostööd, et leevendada kannatusi ning edendada kõigi heaolu.”

G20 uskudevahelise kogunemise teised kõnelejad olid USA välisministeeriumi rahvusvahelise usuvabaduse saadik David Saperstein, Istanbuli peamufti Rahmi Yaran ja ÜRO usuvabaduse või uskumuste aruande koostaja Heiner Bielefeldt.

Pariisi terrorirünnakud, mis toimusid vahetult enne nõupidamist, andsid aruteludele kiireloomulise iseloomu, eriti teemade osas, mille eesmärk on ehitada usuinimeste vahel harmoonilisi suhteid, sõnas Diop.

G20 uskudevaheline kogunemine oli teine kord, mil usujuhid G20 tippkohtumise raames paralleelselt riigijuhtidega kokku saavad. Osalejaid oli nii akadeemikute, avaliku elu tegelaste kui ka erinevate usuorganisatsioonide esindajate hulgast, kaasa arvatud kristlasi, budiste, hindusid ja moslemeid.

Diop sõnas, et adventistide osalemine sellisel rahvusvahelisel tasemel oli väga oluline.

„Kui Jeesus oli maa peal, suhtles Ta inimestega. Ta tegeles nende probleemide ja muredega praktilisel ja kaastundlikul moel,” sõnas ta.

„Jeesuse järgijatena ei saa adventistid elada isolatsioonis,” ütles Diop. „Me oleme inimkonnaga ühendatud ja me oleme solidaarsed maailmaga, mis kannatab ebaõigluse ja igat sorti kannatuste tõttu.”

Ta lisas, et adventistid panustavad ainulaadsel moel, et algatada arutelusid teemal, kuidas saab usk inimese elukvaliteeti parandada.

Rahvusvaheline Usuvabaduse Assotsiatsioon (International Religious Liberty Association – IRLA) loodi 1893. aastal adventkoguduse poolt ja ka praegu toetab adventkogudus seda organisatsiooni. Adventkogudus oli üks 25 organisatsioonist, usugrupist ja ülikoolist, kes G20 kohtumist finantseeris. Rohkem infot kohtumise programmi ja eesmärkide kohta leiab siit

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat