Kuue lipu ühtsus San Antonios

Avaldatud 22.7.2015, allikas Adventist Review

Päeval, kui protestija viskas Serbia peaministri Aleksandar Vučići suunas Srebrenica massimõrva 20. aastapäeva tseremoonial kivi, oli San Antonios koos rikkalik segu maailma pea kõigist kultuuridest.

11. juuli jumalateenistusel Alamodome'is San Antonios oli väga liigutav näha kuue endise Jugoslaavia riigi – Bosnia, Horvaatia, Makedoonia, Serbia, Montenegro ja Sloveenia – lippe kokku õmmelduna. See oli võimas sümbol andestusest ja ühtsusest – teenistusel, mille fookuses oli seitsmenda päeva adventistide lootus Päästjas, kes suudab ja muudabki elusid.

Dejan Stojkovic on päris Serbiast, ent ta elab nüüd Suurbritannias ning töötab seal teismelistega. Kui ta ise oli teismeline, põgenes ta sõjaväeteenistuse eest, et mitte sattuda Jugoslaavia sõtta. Dejan põgenes üle piiri matuserongkäigu surnuvankril. Koduriigi lõhenemine oli valus nii Dejanile kui tema perele. Tema isa oli pastor, kelle töö ületas nii kultuurilisi kui rahvuslikke piire.

See valu muutus magusaks, kui Dejan kohtus noore naisega, kes istub nüüd tema kõrval. Deana on pärit Horvaatiast, mis oli geograafiliselt ja poliitiliselt teisel pool tara. Deana leidis end ühel hetkel olevat ilma passi ja rahvuseta, nii et täna reisib ta Bosnia passiga. Ta töötab Trans-Euroopa divisjoni kommunikatsiooni- ja meediaosakonnas ning on elus õppinud, et armastusel ei ole piire. Dejan ja Deana on olnud abielus viis aastat. Nende jaoks ei ole oluline, mis lipp parasjagu lehvib, nende jaoks on kõige kõrgemal Jeesuse lipp.

Kuuest lipust kokku õmmeldud lipp tekitas neis sügavaid tundeid, kuna see rõhutab, mida tähendab olla üleilmsest koguduseperekonnast: 168 riigi esindajad teenivad koos Jumalat ja laulavad: „Jeesus on tulemas pea!”

Jugoslaavia sõja ajal suri Bosnia serblaste vägede pealetungis kuni 8000 bosnia moslemi meest ja poissi. Serbia toetas Bosnia serblasi. Laupäeval, 11. juulil mälestati Srebrenica kalmistul massihukkamise ohvreid.

Dejani ja Deana jaoks oli 11. juuli rahvaste paraad kui pilt tulevikust. „Ilmutusraamat maalib meile taevast imelise pildi,” ütles Dejan. „See kirjeldab suurt rahvahulka, mida keegi ei suuda ära lugeda, seal on inimest igast rahvast, suguharust, keelest – nad seisavad Talle trooni ees, ühendatud Kristuses. Täna me nägime väikest killukest taevast.”

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat