Pastorite piirkondlikust kokkusaamisest

Avaldatud 22.1.2015, allikas Meie Aeg

2014. aasta lõpus otsustati liidu nõukogus alustada 2015. aastat ühe olulise muudatuse ning samas esialgu aastapikkuse prooviperioodiga, mille raames loodi üle Eesti piirkonnad, millesse kuuluvad pastorid saaksid regulaarselt kokku. Käesoleval aastal on ette nähtud viis pastorite piirkondlikku kohtumist, millest esimene oli 13. jaanuaril.

Eesti kogudustes töötavad pastorid on jagatud viide piirkonda: Tallinn, Lääne-Eesti (Haapsalu, Kuressaare, Pärnu, Keila), Kesk-Eesti (Jõgeva, Põltsamaa, Türi, Paide, Viljandi), Lõuna-Eesti (Tartu, Võru, Valga) ja Virumaa (Rakvere, Jõhvi, Narva). Koguduse juhtkond on pastorite piirkondliku koostöö eesmärkide ja põhjustena välja toonud erinevaid aspekte:

1. võimalus suhelda, arendada häid suhteid ning kasvatada usaldust;

2. piirkonna koguduste ja nende tegevuse parem tundmaõppimine;

3. rääkida sellest, mis läheb hästi, ning ka sellest, mis valmistab muret;

4. võimalusel avastada valdkonnad, kus saab üksteisele abiks olla;

5. igal piirkondlikul koosolekul on ka liidu nõukogu liige või mõnel juhul isegi mitu. See tähendab, et olulisi teemasid on võimalik nende nõukogu liikmete kaudu ka liidu nõukogusse käsitlemiseks esitada või tõsta nõukogu liikmete teadlikust teemade suhtes, mis vajavad tähelepanu;

7. võib koos vaadata, kuulata või lugeda harivat materjali;

8. ja „palvetage püsivalt, valvake tänupalves“, nagu soovitab Paulus ning palvetage ühtlasi ka teiste ehk meie kõigi eest (Kl 4:2, 3).

Tallinn

Tallinna piirkonna kokkusaamisel osalesid Ruslan Karlov, Mervi Kalmus ja Ivo Käsk, kelle kodus Keilas koguneti. Päeva alustati mõttega koguduseliikmete töölehaaramisest, mis annab kasvujõu nii koguduseliikmetele endile kui ka tervele kogudusele.

Ivo sõnul jagati kirjeldusi mõningasest hetkeseisust töös kogudusega, kogemusi ja muljeid koguduse juhtimisest; peatuti viimase põlvkonna ja täiuslikkuse teemal, jagades oma leide antud teemal õpetamiseks-argumenteerimiseks.

„Planeerisime ka ühiseid tegevusi: kolm ühist hingamispäevast jumalateenistust käesoleval aastal; ühine aktsioon 18. aprilli tervisetöö misjonipäeval; eesmärk moodustada uuesti kahe koguduse vaheline misjonilinna nõukogu,” ütles Ivo konkreetsete eesmärkide kohta.

Virumaa

Virumaa pastorite kogunemine toimus Jõhvi adventkirikus, kohal olid Toivo Kaasik, Villi ja Viktor Nõmmik. Kohtumine algas ühise palvega, tänades Isa kaitse ja juhtimise eest. „Veendusime, et koos, ühises meelsuses veedetud aeg on õnnistatud aeg,” ütles Viktor. Selle aja jooksul arutati ja jagati järgmisi teemasid: kuidas elavad piirkonna kogudused, kui palju inimesi osaleb teenistustel, missugune on iga koguduse aktiiv ja potentsiaal.

„Arutasime koguduste perifeeria teemal, leidsime, et Rakvere ja Jõhvi on sarnased: mõlemal kogudusel on igal hingamispäeval vajadus viia läbi mitu teenistust,” ütles Viktor. „Arutasime veel, kas oleks võimalik teinetest nendes küsimustes aidata,” lisas ta.

Kohtumine oli osalejate hinnangul meeldiv ja vajalik. „Olime lõpus muidugi ka palves ning palvetasime ka kõigi kaasteeliste eest,” sõnas Viktor.

Lõuna-Eesti...

... pastorid Andres Ploompuu, Vitali Mirosnitšenko ja Heino Lukk said kokku Võru uues kirikus, kus Vitali oli esimest korda, nii et päeva alustati kirikumaja tutvustamisega. „Kirikumaja saunas oli huvitav arutleda, millega erinevad kogudused tegelevad ning millised on suurimad väljakutsed,” ütles Andres päeva kohta.

Pärast sauna jätkus vestlus väikeses saalis. „Iga pastor rääkis just nendest teemadest, mis antud hetkel olulised olid. Leidsime ka juba viise, kuidas üksteisele abiks olla. Loomulikult palvetasime,” sõnas Andres.

Õhkkond oli osalejate sõnul väga meeldiv ning koduteele mindi tunde ja teadmisega, et see oli väga kasulik, vajalik ja ülesehitav kokkusaamine.

Kesk-Eesti

Olavi Laur, Hele Kulp ja Jaanus-Janari Kogerman said kokku Viljandis. Esimene kohtumine möödus tutvumise ja osaduse loomise tähe all. „Õppisime üksteist paremini tundma, kuulsime vahvatest ettevõtmistest erinevatest kogudustest ja loomulikult puudutasime kõiki neid teemasid, mis pastorite omavahelistel kokkusaamistel ikka teemaks tulevad,” sõnas Jaanus-Janari.

Lääne-Eesti

Mairo Tutk, Rein Kalmus, Rein Käsk ja Marge Randlepp kohtusid Haapsalu kirikus. Koos võeti aega palveks, misjärel oli vaimulik mõtisklus Jumala autoportreest ehk jumalapildist, mis kujundab meie olemust. Sellele järgnes arutelu. „Veel oli arutluse all oli piirkondlike kogunemiste sisuline külg ja ülesehitus,” ütles Rein Kalmus. Vesteldi ka konkreetsetel kogudusetööga seotud küsimuste üle.

Õhtusööki pakuti Rein Käsu kodus ja seejärel kogunesime taas kirikusse, kus kell 18.00 toimus teenistus alliansspalvenädala raames. Pastorid andsid oma panuse teenistuse muusikaliseks kaunistamiseks.


Järgmine piirkondlik kogunemine on märtsikuus. Veebruaris saavad pastorid tavapäraselt kokku Tartus, kus toimub ühine tööpäev.  

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat