Laste- ja noorteorkester andis uue aasta alguses kontserdi Tartus ja käis külas Valmiera kogudusel Lätis

Avaldatud 5.1.2015, allikas Meie Aeg

Uue aasta teise päeva hommikul kogunesid üle-eestilise adventkoguduse laste- ja noorteorkestri liikmed Tartusse, et valmistuda oma teiseks välisreisiks. Kui möödunud aasta suvel anti mitu kontserti Soomes ja ka Eestimaal, siis sel korral oli ees reis Lätti Valmierasse.

Kontsertreisi korraldaja Hans Soosaar sõnas, et juba suvel oli mõte minna kuskile ka koolivaheajal, aga et aega oli vähe, pidi ka sihtkoht olema lähedal. Laste- ja noorteorkestrit on kutsutud aga kaugematessegi paikadesse. „Eelmisel aastal Turus olid ka Peterburist inimesed, nad kutsusid meid endale külla. Stockholmi on mõte minna,” ütles Hans.

Talvise kokkusaamise ajal aga anti kaks kontserti: reede õhtul Tartus ja laupäeval Valmieras. Vastuvõtt oli mõlemas kohas väga soe ja kuulajad tunnustasid orkestri mängijaid ning juhte.

Laste- ja noorteorkestri dirigent Raeli Florea pidas reisi kordaläinuks. „Kui ma sõitsin pika tee koju, mõtlesin, et need lapsed on väga suure hingega lapsed. Ükski laps ei tule talvel välja oma vabast ajast, et midagi kohustuslikku teha, ta teeb seda ainult siis, kui see asi on tal südamel. Ma ei oska vastust leida küsimusele, mis neid seob, aga ma arvan, et see on muusika. Neil on ka aimamatu osadus. Ja RÕÕM koos tegutseda.”

Raeli sõnas, et kuigi reedeõhtusele kontserdile Tartus eelnes pikk proovipäev ja kuulajaid saalis oli vähe, mängisid lapsed siiski suure entusiasmiga ja pärast viimase pala, „Amazing grace'i” lõppemist soovisid kõige väiksemad veel mängida. „Kui nad mängivad nii väikesest peale orkestris, siis alguses on see nende jaoks väga keeruline, aga nad hakkavad tajuma, et nad üks osa suurest orkesterist. Kuueaastane laps seisab, viiul käes, tuule käes ja ootab rongi ja on väsinud, aga ei nurise. Mis teda paneb liikuma?” mõtiskles Raeli.

Küsimuse peale, mis teda ennast motiveerib ja innustab orkestriga tegelema, vastas Raeli looga orkestrilaagrile eelnenud reedest, mil ta osales palvekoosolekul. „Pärast koosolekut palvetati gruppides ja mina sattusin noortega ühte palvegruppi. Nad palvetasid, et aitäh, Taevaisa, et meil on olnud tore vaehaeg ja et meil tuleb pillilaager, mida me nii väga ootame. Siis ma ei saa öelda, et ma ei viitsi või ei taha, või oleks kodus. Lapsed annavad palju tagasi ka. Ma olen õpetaja ja näen laste potentsiaali ja arengut, mis nendes erialaliselt toimub ja kuidas nad saavad ennast kasutada ja kui kvaliteetselt nad mängivad. Tuleb toetada neid, see on minu ülesanne, et nad areneksid edasi.”

Laste- ja noorteorkesteri muusikapalade seaded on kirjutanud Rein Kalmus. „Rein on väga ilusad seaded teinud, mis sellele orkestrile väga hästi kõlavad. Annavad suure kõla,” ütles Raeli.

Orkestrit saadavad klaveril Helerin Lehtla ja Joonatan Tombu. Nähtamatu hea haldjana tegutseb Margit Peetson. „Meil on Margit, kes alati mõtleb ette, et lastel oleks midagi oodata ja lastel ongi põnev. Nad teavad, et sealt midagi tuleb. See on huvitavalt tehtud ja teistmoodi,” sõnas Raeli.

Edasiste plaanide kohta ütlevad Raeli ja Hans kui ühest suust, et kindlasti minnakse kuskile mängima. Kutseid on nii Eestimaa erinevatest kogudustest kui välisriikidest. Raeli lisas, et suur soov oleks esineda ka väljaspool koguduse ettevõtmisi, et lapsed saaksid veel mängimis- ja esinemiskogemust. „Kui me ainult kogudusesiseselt ja laste laulupäeval mängime, siis see on omas mahlas elamine. Tahaks esineda ka väljaspool kogudust. Esinemine Soomes Esplanaadi tänaval ja Tallinnas kiriku ees näitas, et inimestele meie orkestri mängimine meeldib.”

Laste- ja noorteorkestri järgmine esinemine on 31. mail laste laulupäeval.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat