100 kõige mõjukama ameeriklase seas on ka Ellen White'i nimi

Avaldatud 1.12.2014, allikas Adventist Review

Ajakiri Smithsonian nimetas Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse kaasrajaja Ellen G. White'i läbi aegade 100 kõige mõjukama ameeriklase hulka.

2015. aasta kevadväljaandes paigutatakse White nimekirja, milles on Abraham Lincoln, Martin Luther King jr ja Helen Keller. Inimesed valiti sellesse nimekirja valemi alusel, mis mõõdab Wikipedia lehekülgede ning Google'i raamatuskaneeringute andmeid.

„On hea tunnistada, et Smithsoniani kaliibriga väljaanne tunnustab Ellen White'i vääriliselt,” ütles Ellen G. White'i Pärandi Hooldusnõukogu asedirektor William Fagal. Nõukogu on White'i kirjutiste hooldaja. Smithsonian on Smithsonian Institute'i, maailma suurima muuseumi- ja uuringutekompleksi peamine väljaanne. Ajakiri ei pane 100 inimest üksteise järel nimekirja, vaid jagab nad 10 kategooriasse, millest igaühes on 10 inimest, White on kategoorias „Religiooniga seotud”. Huvitaval kombel on temale pühendatud rohkem ruumi kui teistele samas kategoorias nimetatutele.

Artiklis keskendutakse peamiselt 2000 nägemusele ja unenäole, mida White enda sõnul koges alates aastast 1844, mil ta oli 17-aastane, kuni surmani 70 aastat hiljem. Artiklis on kirjas White'i üksikasjalik kirjeldus ja et skeptikud on hiljem püstitanud hüpoteesi, et nägemusi põhjustasid epilepsiahood või elavhõbedamürgitus. Artiklis on ka kirjas, et White ühendas nägemused tõsise lapsepõlvetraumaga, mille käigus ta kiviga pihta sai.

White ise ütles, et see vigastus innustas teda otsima Jeesust, mitte et see oleks põhjustanud nägemusi.

„Artiklis on vähendatud tema panuse üleloomulikku alust, mis ei ole sellesisulise väljaande puhul üllatav –, aga me tervitame tõika, et tema olulisust religioonis ja mitte ainult Ameerikas, vaid üle maailma, on tunnustatud,” ütles Fagal pühapäeval.

„Mis tahes põhjus see oli,” on artiklis kirjas, „aga ta sai 2000 ilmselt jumalikku kogemust ja need nägemused ning viljakas kirjutamine (üle 100 000 lehekülje) aitasid kujundada seitsmenda päeva adventismi, nii et sellest sai 1860. aastatel organiseeritud kogudus.”

Artiklis on mainitud ka adventistlikku uskumust, et Jeesus alustas 1844. aastal lõpuaja uurimiskohut, samuti on viidatud liikumise tervisliku eluviisi rõhutamisele.

Artiklis on kirjas viga, et adventkoguduses on „umbes 14 miljonit järgijat”. Koguduse liikmeskond on praegu 18,1 miljonit – vastavalt koguduse aastakoosoleku andmetele, mida esitati oktoobris 2014.

Seitsmenda päeva adventistid peavad White'i talendikaks kirjutaks ja eriliseks sõnumitoojaks, kes oli määratud Jumala poolt, et tõmmata maailma tähelepanu Piiblile ning aidata inimesi valmistuda Jeesuse teiseks tulemiseks – nii on kirjas White'i Pärandi Hooldusnõukogu kodulehel.

White on üks enam tõlgitud naisautoreid kirjanduse ajaloos, ta kirjutas üle 5000 artikli ja 40 raamatut religioonist, haridusest, toitumisest, kristlikust eluviisist ja teistest teemadest.

Teiste usujuhtide seas on Smithsonianis ära märgitud kaks mormoonijuhti, Joseph Smith jr ja Brigham Young, saientoloogia kiriku rajaja L. Ron Hubbard, kristliku saientoloogia rajaja Mary Baker Eddy. Eraldi on ära märgitud ka evangelist Billy Graham.

Smithsoniani valemi töötasid välja Stony Brook University professor Steven Skiena ja Google'i insener Charles B. Ward. Nad mõtlesid välja algoritmi, mis kasutab Wikipedia 840 000 inimeste kohta koostatud lehekülge ja Google'i poolt skaneeritud 15 miljoni raamatu andmeid – selle kaudu mõõdetakse inimeste saavutusi ja kui hästi neid nende järgi tuntakse ning mäletatakse.

Selle meetodi järgi on maailma ajaloo viis kõige olulisemat nime tähtsuse järjekorras Jeesus, Napoleon, Muhammad, William Shakespeare ja Abraham Lincoln.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat