Sõprusevangelism. Kas on ka teistsugust evangelismi?

Avaldatud 5.11.2014, allikas Meie Aeg

Miks inimesed otsustavad oma südame Jeesusele anda? Kas seda otsust mõjutab evangeelne seminar? Piibliõpingud? Kokkusaamised? Headuse teod? Suhted? Mis on võtmetegevus, mille kaudu keegi toob kellegi teise Kristuse juurde? Kas see juhtub erilistes oludes või kas toimub see elu tavalistes sündmustes?

Puudel Cider

Bobbie Moerschi religioosne kogemus lapsepõlvest oli üsna eklektiline. Kui ta 18-aastaselt kodust lahkus, tundis ta Jumala suhtes vähe huvi. Ent pärast abiellumist ja laste sündimist hakkas ta aeg-ajalt osalema kohaliku metodistikoguduse teenistustel. Bobbie' suhe Jumalaga oli ebastabiilne.

1990. aastate keskel, kui Bobbie elas oma perega Michiganis, tulid neile külla, koera ostma, Kathy Herbel ja tema abikaasa. Bobbie kasvatas puudleid, kuid viimase pesakonna kutsikad olid juba kõik müüdud. Kathy ja tema pere soovisid niiväga kutsikat, et nad külastasid Bobbie't sageli, et näha, kuidas „emmel” tiinuse ajal läheb.

Herbelsid said endale lõpuks väikese puudli, kellele pandi nimeks Cider. Sellest suhtest arenes välja kahe pere sõprus, mis kestis üle aastakümne.

Ühel päeval läks Kathy Bobbie juurde ja nägi, et sissesõiduteel on hunnik aialippe. Bobbie' abikaasal oli Alzheimeri tõbi ja ta läks sageli ümbruskond jalutama. Aga Bobbie ei suutnud üksi aeda üles panna. Nii organiseeris Kathy kohalikust adventkogudusest rühma töömehi, kes aia üles panid. 

Herbelsid kutsusid sageli Bobbie't ja tema abikaasat erilistele jumalateenistustele ja sündmustele Nilesi kirikus, ja pakkusid neile isegi piibliuurimist. Mõnikord käis Bobbie kirikus, ka evangeelsetel koosolekutel. Kathy palvetas Bobbie' eest, olles kindel, et Bobbie annab end Jeesusele, kuid seda ei juhtunud.

Õed kannatustes

Kui Bobbie' abikaasa 2001. aasta aprillis suri, oli Bobbie oma mehe peale vihane, et ta nad maha jättis, ning valas oma viha Jumala peale, pöördudes Temast eemale. Kui Herbelsid kutsusid teda jätkuvalt kirikusse, leidis Bobbie vabandusi, et mitte minna. Tal oli kalduvus end teistest eraldada, aga Kathy ja tema ema, LeAnne, pidasid temaga taktitundeliselt siiski ühendust, palvetades tema eest ja aidates kus vaja. 

Agressiivsed ja pealekäivad kristlased kippusid Bobbie endast eemale lükkama. Aga Herbelsid, kes elasid nende naabruses, olid oma tunnistustes armastavad ja õrnad. Bobbie' vestlused nendega ei olnudki esmalt vaimulikud, vaid ta lihtsalt tundis, et nad on kristlased. Hiljem Kathy ja LeAnne palvetasid Bobbie'ga ja külastasid teda haiguste ajal. Nende suhted muutusid väga lähedaseks, nagu emal ja tütrel. Bobbie tundis end mugavalt, kui avas Kathyle ja LeAnnile oma südame. Ta nimetas LeAnne'i oma ingliks tema palvete ja julgustussõnade pärast. Vaimulikud tõuked olid loomulikud ja siirad.

Pärast seda, kui Bobbie' abikaasa suri, kaotas ka Kathy väga lähedase inimese: suri tema isa. Kathy ja Bobbie sõprus kasvas veelgi ja nad toetasid ja julgustasid teineteist. Kathy tutvus Bobbie laiema perekonnaga ja nad käisid Bobbie' ja tema kahe tütrega isegi kruiisil.

Protsess, mitte sündmus

Lõpuks, 2003. aasta lõpus, hakkas Bobbie ebaregulaarselt osalema adventkoguduse jumalateenistustel. 2010. aasta sügisfestivalil adventkoolis istus Bobbie üksinda, nautides festivali melu ja mänge. Armastus, sõprus, peretunne ja kuulumine, mida ta koguduseliikmete seas nägi, valmistasid talle suurt rõõmu.

Ta ütles kõva häälega, mitte kellelegi teisele, vaid iseendale: „Ma tahan olla osa sellest!” Suhete soojus, mida ta oli koguduses kogenud, tekitas temas soovi olla seespool.

Veidi aega pärast seda jäi Bobbie haigeks ja oli haiglas. Kui Kathy ja LeAnne talle külla läksid, küsis Kathy, kas Bobbie sooviks kogudusega liituda. Bobbie vastas jaatavalt – ta oli juba enne oma otsuse langetanud. See täitis Kathy ja LeAnni südame suure rõõmuga. Alates sügisfestivalist käis Bobbie regulaarselt jumalateenistustel.

Teadmata, et Bobbie on otsustanud kogudusega liituda, küsis koguduse abipastor Bill Dudgeon, kas Bobbie sooviks Piiblit õppida. Piibliuurimisele pühendatud aeg oli hinnaline, Bobbie õppis tundma Jeesust, kes armastas ja hoolis temast kõik need aastad. Õpingud kestsid septembrini ja siis, 2011. aasta viimasel päeval, Bobbie ristiti ning temast sai Niles Westside Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse liige.

Nii et Jumal kasutas puudlit, kannatlikkust, palvetamist, sotsiaalset koostegutsemist ja oma Sõna, et tuua inimene pääsemisele.

Mille mõju oli peamine, mis tingis Bobbie' otsuse anda oma süda Issandale ja ühineda Nilesi kogudusega? Mitte millegi.

Oli vähemalt neli erialdiseisvat mõjurit, mis viisid Bobbie' selle hetkeni, mil ta otsustas: paljud palvevastused tervenemise pärast, Herbeli perekonna armastav aastatepikkune tunnistus, koostegutsemine ja evangeelse seminari ning isikliku piibliuuringute käigus leitud tõde. Evangelism ei ole ühekordne sündmus või ettevõtmine; evangelism on paljude mõjutegurite koostoime, mis loob õige õhkkonna, mis tõmbab inimesi lõpuks Jumala poole.

Selgeks õpitud õppetund

Evangelismi kohta on kaks õppetundi, mida kinnitab Bobbie' lugu:

1. Haara võimalustest. Jumal kasutas puudli ostmist selleks, et viia ühendusse usklik inimene ja otsija. Me kõik peaksime otsima võimalusi, et alustada inimestega suhteid. Palveta, et Jumal näitaks sulle, kus Ta töötab.

Jeesus kasutas oma janu, et rääkida Samaaria naisega kaevul (Jh 4). Jeesus kasutas Nikodeemuse uudishimu, et sillutada teed sõprusele (Jh 3). Paulus kasutas isegi ebajumalaid, et ehitada sild ateenlastega (Ap 17). Palveta, et Issand annaks sulle nägemist, et sa tunneksid ära võimalused luua suhteid, mis tooksid inimesi Jeesuse juurde. Kaev, veekruus, pagana ebajumal või isegi puudli ostmine võib aidata Pühal Vaimul jõuda südameteni.

2. Eesmärgipärasus. Sea inimestega suhteid luues eesmärke: suhtle nendega, armasta neid, täida nende vajadusi, investeeri nende ellu.

Herbeli perekond ei saanud Bobbie'ga tuttavaks juhuslikult, nad armastasid teda õrnalt ja siiralt. Kui ta oli haiglas, käisid nad Bobbie'l külas. Kui ta kaotas oma abikaasa, leinasid nad koos temaga ja lohutasid teda. Kui tal oli raske periood, nutsid nad koos ja nad olid alati käeulatuses. Kui ta oli õnnelik, rõõmustasid nad koos temaga. Nad olid alati tema palvetes.

3. Enamus suhteid ei arene kiiresti. Nad nõuavad aega, pingutusi ja eesmärki. Üks evangelismiteemaline veebileht ütleb, et inimestega suhtlemine ei peaks olema „lõika ja jookse” tehnikas. Evangelismi viljad ei küpse tavaliselt üleöö. Üks raamat ei suuda iseseisvalt tõhusalt sõnumit vahendada. Evangelism ilma suhtlemiseta on vastuoluline, ütleb Ed Stetzer.1 

Täiskasvanute pöördumise kestvuse kohta tehtud uurimused näitavad, et...

  • ..need kestsid keskmiselt kolm aastat, mille jooksul käis pidev uurimise protsess;
  • ...enam kui 60% juhul pöördumistest oli oluline osa tõsisel eluprobleemil, mis algatas otsinguid;
  • ...enam kui 70% pöördunutest suhtles kristlas(t)ega, kes palvetas(id) nende eest pidevalt – see suhe ja palvetamine olid tähtsamad faktorid kui Piibli, traktaatide, raamatute lugemine või videote vaatamine. Lõpuks soovisid nad enda ellu seda, mida nägid oma sõbra elus;
  • ...enamus inimesi pöördub pigem koguduseosaduse kontekstis, mitte isolatsioonis.2 

See tähendab, et ükskõik missugune muu evangelismi vorm, mille eesmärk ei ole tuua inimesi tegelikku, usaldavasse suhtesse kristlastega, on tõenäoliselt edutu. Ja kuna sellised suhted on ajamahukad, peavad kristlased olema pühendunud elama ustavalt, tõeliselt, väärikalt ja eesmärgiga jagada Jeesust nii oma sõnades kui tegudes.

Mida tähendab olla tõeline

Püha Vaim annab sulle märku, kui on aeg oma loo jagamiseks. Herbelid kuulasid Vaimu. Nad praktiseerisid oma usku rõõmu ja pühendumisega. Nad rääkisid oma usust ja kogudusest avatult. Jeesus oli nende jaoks nii palju teinud ja nad olid oma lugu rääkides põnevil.

Alljärgnevalt mõned soovitused, mis aitavad sul oma usku paremini jagada.

  • Määratle end tavalises vestluses selgelt kristlasena. Too mõttevahetusse oma uskumusi, mis põhinevad Jumala Sõnal.
  • Ära karda rääkida kristlaseks olemise eelistest ja õnnistustest.
  • Kui sa räägid headest asjadest enda elus, väljenda kohaselt kiitust Jumalale (väldi ülepingutatud kiitust, see võib näida kunstliku ja silmakirjalikuna).
  • Ära püüa kõike korraga seletada.
  • Küsi küsimusi. Oota, kas vestluskaaslane saab sinust aru, seejärel tee end arusaadavaks. Muuda vestlused dialoogideks, mitte monoloogideks.
  • Ole inimeste reaktsioonide suhtes tundlik, aseta end nende olukorda.
  • Oma usku jagades palu tarkust Jumalalt, palveta (Jk 1:5; Nh 2:4).
  • Kui sinult küsitakse, selgita päästmisplaani lihtsalt ja selgelt (Ap 18:24-26).
  • Pea meeles, et sinu eesmärk ei ole kedagi pöörata, sina jagad vaid oma kogemust Jeesusega. Õpetuste jagamine tuleb hiljem.

Kutsu kirikusse

Kutsu oma sõpru igal võimalusel osa võtma kiriku tegevustest. Parim koht alustamiseks on koostegevused. Bobbie tundis end koduselt koguduse ühistegevuse ajal ja otsustas saada osaks sellest perekonnast.

On oluline märkida, et Herbelid ei häbenenud kutsuda oma sõpra hingamispäevakooli ja jumalateenistusele. Koguduse roll on pakkuda turvalist ja nauditavat kohta inimestele, kes soovivad sinna tulla ka oma sõpradega. See aitab luua ühtekuuluvustunde ja õppida tundma ka teisi usklikke.

Soovitused ühistegevuste jaoks:

  • Kaasa usklikke sotsiaalsetesse ja sportlikesse ning ka tööga seotud koostegemistesse, kus osalevad ka mittekristlased. 
  • Kutsu oma sõpru oma kohaliku koguduse üritustele (jumalateenistus, palvekoosolek, koostegemised jne).
  • Kutsu neid kodugruppidesse. Kutsu sinna nii kristlasi kui mittekristlasi.
  • Kutsu oma sõpru evangeelsetele koosolekutele.

Ole kannatlik

Bobbie esmakohtumisest Herbeli perega kuni tema ristimiseni kulus 16 aastat. Herbelid ei löönud käega ega andnud alla. Mõni inimene langetab otsuseid väga kiiresti, teised vajavad rohkem aega. Me ei tohiks kunagi alla anda. Kulus kolm aastat, enne kui Nikodeemus näitas oma seotust Jeesusega avalikult.

Herbelite sõnul mängis palve olulist osa Bobbie' pöördumisel. Nad palvetasid tema pääste pärast, tema tervenemise pärast, tema abikaasa pärast ja tema üldise heaolu pärast. Nad ei vaadelnud Bobbie't kui objekti, vaid sõpra, keda nad väga armastasid ja hindasid.

Jeesus palvetas inimeste pärast, et nad saaksid päästetud. Mõni neist oli sügavalt tänulik ja liitus ilma kahtlusteta Jeesuse järgijatega. Palve tervistamise pärast näis olevat Kristuse elu ja sõnumi peavärav. Usaldus kasvas ja inimesi valmistati ette kuulma kuningriigi sõnumit. Jeesus soovib, et palve ja suhete kaudu kasutada meid, et tuua lootust, rahu ja eemärki nende inimeste ellu, kes on meie mõjusfääris.

Mõlemad evangelismiviisid toimivad: avalik ja suhtepõhine! Isegi puudli ostmine võib olla võimalus evangelismiks. Kujuta ette, kui sa jagaksid oma usku kõigis oma mõjupiirkondades: perekonnas, sõpruskonnas ja töökohas.

Kujuta ette Jumala kuningriigi poegi ja tütreid, kes naudivad Jeesust terve igaviku, sest meie olime oma usu suhtes tõsised. Kujuta ette emasid ja isasid taevas. Kas pole imeline nautida igavikku koos oma naabrite ja töökaaslastega?

Vaata inimesi kui Jumala kalleid lapsi. Kujuta ette sõpru, kes tulevad taevas sinu juurde, öeldes: „Aitäh! Ma olen siin tänu sinule!” 

David Penno ja S. Joseph Kidder õpetavad Seitsmenda Päeva Adventistide Andrewsi Teoloogilises Ülikoolis

Ajakirjast Adventist Review tõlkinud Averonika Beekmann


1. “Jesus’ Methods: Befriending and Relationships,” 

www.internetevangelismday.com/relationships.php, 12. apr 2012.

2. Ibid

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat