Hinge tervis

Avaldatud 24.10.2014, autor Aino Ormus, allikas Meie Aeg

Inimene on tervik, ta koosneb vaimust, hingest ja ihust. Need osad on tihedas seoses ja nende seisundid mõjutavad organismi talitlust. Johannes kirjutab oma 3. kirja 2. salmis: „Armas, soovin sulle, et kõigis asjus sinu käsi hästi käiks ja et sa oleksid terve, nõnda nagu su hingele on hea!” Füüsiline tervis oleneb inimese vaimsest olukorrast, hinge seisundist.

Looja kätest tulnuna oli inimene täiesti terve – tema vaimu, hinge ja ihu vahel valitses terviklik kooskõla. Terve oli ka inimese vaimulik seisukord – vahekord Jumalaga, mis ju tegelikult oligi siis ja on ka praegu kõige alus. Ent praegu väga paljud sellele ei mõtle.

Kui oli toimunud pattulangemine, esimene sõnakuulmatuse tegu Jumala käsust üleastumise näol, löödi suur mõra inimese ja Jumala suhetesse. Inimesega toimus suur muutus – ta sai surelikuks ja patuseks. Seda viimast – patuseks muutumist – näitab meile 1Ms 3:7: „Siis nende silmad läksid lahti ja nad tundsid endid alasti olevat.” Nii räägitakse meile patutunnetusest Eeva ja Aadama puhul Eedenis. Nad kogesid, mis on patt – see on eraldumine Jumalast – nad peitsid end Jumala eest põõsaste vahele. Neid koormas süütunne, mis ikka kaasneb patustamisega, kuni inimene veel patus paadunud pole. Nemad muidugi ei olnud.

Jumal rääkis Aadama ja Eevaga ning kuulis oma kurbuseks, kuidas nad mõlemad oma süü kellegi teise kaela veeretasid – mis on patuse inimese loomulik käitumisviis. Ka tänapäeval tehakse sageli Jumal süüdi kurjas, mis maailmas toimub, kuigi Tal pole mingit süüd, vaid kõike põhjustab inimese valitud kurjus.

Jumalal oli kaastunne oma eksinud laste suhtes ja kui Ta oli maole tagajärjed teatavaks teinud, siis selgitas Ta Aadamale ja Eevale nende teo kaugemaid ja alalisi tagajärgi: naiste sünnitusvalud, maaharimise ja umbrohutõrjega seotud raskused, kuni nad surevad ja saavad põrmuks.

Jumal tegi Aadamale ja Eevale nahkriided, milleks ta pidi tapma kaks süütut talle, see toiming on esimene Kristuse õiguse kuulutus Piiblis. Inimesed tundsid, et on eksinud Jumala vastu ja neid riietades Jumal ilmselt selgitas neile oma armastuse suurust, mis võimaldab neil sel hetkel uue alguse andeksandmise näol, mitte nende süütute tallede, vaid Jumala Talle vere alusel. Nii lahkusid nad Eedenist andekssaanuna ja suures ootuses tulevikus ilmuva Tõotatu suhtes.

Füüsiliselt haige inimene pöördub arsti poole, vaimsete haiguste jaoks on psühholoog ja psühhiaater. On ka mitmesuguseid nõustajaid, kelle poole probleemide korral pöörduda. Neid probleeme kutsuvad esile patud, andeksandmatu meel, armastuse puudumine, kadedus, viha, kibedus, kättemaksuiha, hoolimatus, auahnus jne, mida tänapäeva uskmatu inimene patuks ei nimeta ja seetõttu ei pea seda ka vaimulikuks eksimuseks ligimese ja ühtlasi Jumala suhtes.

Jeesus ütles, et Tema tuli kutsuma patuseid, mitte õigeid. Kui meiegi ühel hetkel oma esivanemate sarnaselt Jumala Vaimu töö läbi enda silmis patuseks saame, siis saame oma vigade – pattudega minna Suure Hingearsti, Jeesuse juurde, kes tõotas: „Kui me oma patud tunnistame, on tema ustav ja õige, nii et ta meile annab patud andeks ja puhastab meid kõigest ülekohtust.” (1Jh 1:19) See on õigeksmõistmine usu läbi Temasse.

„Et me nüüd oleme usust õigeks saanud, siis on meil rahu Jumalaga meie Issanda Jeesuse Kristuse läbi.” (Rm 5:1). Rahu Jumalaga – see tingib iseenesest rahu kaasinimestega ja see on vaimulik tervis.

Lõpetan enda lemmikkoraali lõpusalmiga: 

Sind, Elupäike, tänan mina,
et valgustanud oled mind!
Mind koormast vabastasid Sina –
täis rõõmu süda, laulab hing.
Mu Hingearst, nüüd tänan Sind,
et tegid terveks mind.

Aino Ormus

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat