Õpi kuulma Jumala häält!

Avaldatud 4.9.2014, autor Averonika Beekmann, allikas Meie Aeg

Sa oled terve oma elu olnud seotud adventkogudusega. Missugused on esimesed märksõnad, mis tulevad pähe seoses nimega Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus?

Oma ja kodune. Hea ja olulise missiooniga Jumalast kutsutud liikumine.

Oled nüüd kuu aega liidu esimehe ametis olnud ja saanud mõelda, missugused on sinu eesmärgid ja sihid. Kuidas ja missuguses suunas peaks kogudusetöö Eestis arenema?

Ses mõttes ei ole koguduse juhtimine nagu Iisraeli rahva juhtimine Moosese ajal, et Mooses läks üles mäele, rääkis Jumalaga näost näkku, sai juhised, tuli alla ja tegi selle kõik rahvale teatavaks. Ja siis nad tegid kõik nõnda, nagu Issand Moosest oli käskinud. Kristliku koguduse tööd tehakse erinevate andide ja kutsumiste läbi, mida Püha Vaim kõigile liikmetele annab ning kõiki üldiseid plaane tehakse ning üldiseid juhiseid antakse juhtide kogunemistel, kus palvetatakse Püha Vaimu juhatuse pärast.

Minu ülesanne liidu esimehena on koos teistega Püha Vaimu juhtimist otsida ning vastutada töö elluviimise eest, mida adventkoguduse Eesti liidu nõukogu otsustab ette võtta. Meie põhilised väljakutsed on aegumatud: kuidas viia evangeelium kõigi oma kaasaegsete Eesti inimesteni ning kuidas teha evangeeliumi vastuvõtnud jüngriteks. Siin ei ole fikseeritud visioone, see on pidev protsess, mille kallal me katkematult töötame.

Minu südamel on, et me näeksime rohkemat vaeva kõiksugu ettevalmistuse, väljaõppe ja toetuse andmisega kõigile meie liikmetele, kes kogu hingega jumalariigi töö juures on. Meie püüd peab olema inimressurssi paljundav ning kõigi liikmete Jumalalt antud potentsiaali vallandav. Minu meelest peab eesmärk olema selliselt arenev töö, mis heas mõttes väljub administratiivse kontrolli alt.

Missugused ootused või soovid on sul seoses oma sihtidega koguduse pastoritele, osakondadele ja liikmetele?

Ellen White toob Pauluse teenistust kokku võttes esile, et evangeeliumipõllul töö tegijad saavutavad edu siis, kui on ennast täielikult sellele tööle pühendanud. Kogudus vajab neid, kes jätavad oma muud huvid, mis neid segavad, ning annavad kogu oma energia sellele kutsumusele. Kõigile osakonnajuhtidele soovin indu süveneda oma juhitavasse valdkonda ning soovi selles edeneda. Samuti tarkust haarata kaasatöötajaid. Kõigile koguduseliikmetele soovin Bill Hybelsi mõtet kasutades üleloomulikku kõndimist elava, jõulise, suhtleva Jumalaga. Ta sõnastab kristliku elu südame ja hinge kui õppida kuulma Jumala häält ning arendada välja julgus teha, mida Ta meile ütleb.

Eesti liidu eelmine esimees David Nõmmik valutas väga südant kahaneva liikmeskonna pärast. Kuidas sina näed: kas see on aja märk või koguduse leigus, et adventkogudus Eestis ei kasva?

Koguduse kasv ei sõltu ainult meie pingutustest. Küll aga on Jeesus käskinud meil teha tööd, et kuulutada, ristida ja teha jüngreiks. Vaadates iseennast ja vägagi paljusid kaaskoguduseliikmeid, arvan, et me ei täida aktiivselt ja igapäevaselt seda ülesannet piisavalt hästi. Meil on nii palju muid muresid ja huvisid, mis meie tähelepanu võtavad ning muidugi me häbeneme ja kardame liiga palju. Piibel nimetab seda leiguseks. Leigus on omakorda otsapidi ajamärk.

Kuidas sa määratled mõistet ühtsus? Mida see sinu jaoks praktiliselt juhina tähendab?

Ma kunagi mõtisklesin pikema aja vältel Uue Testamendi mõiste üle „ühel meelel”. Uurides seda teemat, mõistsin enda jaoks, et see on omada ühist eesmärki, seda tõsiselt võtta ning väsimatu hoolsusega selle nimel töötada. Siis see eesmärk ja ühine töö ühendab ka koos töötavad inimesed. Leian, et juhina on minu ülesanne seda ühist eesmärki esile tõsta.

Tänu infoküllusele, raamatute rohkusele ja keeleoskusele on adventkogudusse Eestis jõudnud see, mis igal pool mujal vabades riikides on olud kogu aeg: arvamuste paljusus doktrinaalsete küsimuste tõlgendamises. Kuidas hoida tasakaalu koguduse ühtsuse ja õiguse vahel omada erinevat arvamust?

Augustinus palus, et usklike hulgas oleks usu põhialustes – kõige olulisemates asjades, mis on usu põhituumaks – ühtsus ja et vähemolulistes asjades oleks vabadus ning et kõiges oleks armastus. Siia juurde käis ka see, et on vaja tarkust, et põhialuste ja vähemoluliste asjade vahel vahet teha. Ma palun ja loodan, et Püha Vaim annab meile õpetajaid, kes teevad neil vahet. Ja palun, et koguduses oleks kõiges armastus.

Vahetame teemat ja läheme Eestist välja. Sa oled olnud Balti uniooni noortejuht. Kas sinu kui esimehe tööplaanidesse kuulub mingil moel ka tihedam koostöö Läti ja Leedu koguduste liiduga?

Laiemad suhted igas mõttes on alati head. Kui me ütleme „kogudus”, siis me ei mõista selle all ainult kohaliku linna kogudust või Eesti kogudust. Me mõtleme, et meil on ülemaailmselt üks kogudus. Meie siin Balti regioonis kuulume ühte organiseeritud uniooni, mille eesmärk on meie kolme väikese riigi jõude ja ressursse parimal viisil ühendada ja jagada. Ma usun, et kogemuste jagamine ja koos töötamine on hea eesmärk omaette. Mul on noortetöö kaudu hulga kontakte ja sõpru nii Lätis kui Leedus. Nüüd lisanduvad sellele minu uuest ametist tulenevad sidemed. Ma soovin kindlasti teha koostööd meie naaberliitudega. Seda nii juhtide tasandil kui koguduseliikmeid omavahel miskit koos tegema juhtides.

Sinu üleskutse/soov/palve adventkoguduse liikmetele Eestis on... 

Sooviksin kõigile kasvamist suhetes Jumalaga, kaaskoguduseliikmetega ja nendega, kes Piibli sõnutsi on „väljaspool”. Suhete osas Jumalaga kordan oma ennist öeldud soovi: õpi kuulma Jumala häält ning palu ja arenda välja julgust teha, mida Ta sulle ütleb! Suhetes kaaslastega koguduses: ära võta ennast liiga tõsiselt! Suhetes „väljaspool” olijatega: ära häbene! 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat