Adventistid toetavad WHO initsiatiivi tähistada tubakavaba päeva

Avaldatud 28.5.2014, allikas Adventist Review

Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus ühineb Maailma Terviseorganisatsiooniga, et tähistada 31. mail üleilmset tubakavaba päeva.

Adventkogudus toetab tänavust teemat „Tubakamaksu tõstmine”, mis on koguduse 1996. aasta seisukohas tubaka kohta soovitusena kesksel kohal.

Dr Peter Landless, ülemaailmse adventkoguduse terviseosakonna juht, ütles, et tubakamaksu tõstmine on üks tõhusamaid viise, kuidas vähendada suitsetamist, eriti noorte ja vaeste seas.

Adventistid, kes on juba pikka aega tuntud terviseedendamise poolest, olid väga jõuluselt tubaka vastu juba kümme aastat enne seda, kui kogudusele ametlikult 1863. aastal alus pandi.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ütles, et maksutõus, mis tõstab suitsu hinda 10%, vähendab kõrge sissetulekuga riikides suitsetamist umbes 4% ja vähema sissetulekuga riikides kuni 8%. „Suitsetamine on ainus kõige ennetatavam surmapõhjus üle maailma ja 10% täiskasvanute surmadest on tingitud suitsetamisest,” ütles WHO oma avalduses.

Arenenud riigid muudavad oma piiranguid suitsetamise suhtes karmimaks ning tubakafirmad keskenduvad rohkem arenguriikidele, kus nad kohtavad vähem vastupanu. Adventistid on algatanud suitsetamisvastaseid kampaaniaid üle maailma, nii kogudustes, koolides kui haiglates.

Kambodžas, kus suitsetajate osakaal on meeste seas pea 40%, on ADRA tegelenud suitsetamisvastaste kampaaniatega alates 1995. aastast. Kord nähti valitsuse esindajaid koosoleku ajal suitsetamas, mis ajendas ADRAt koos MTÜdega aitama vähendada suitsetajate osakaalu 70%-lt, kus see oli 1990ndate aastate keskel.

Bulgaarias on 25- kuni 64-aastaste seas suitsetajate osakaal 45%, ütles Inter-Euroopa divisjoni tervisetöö juht Valerie Dufour. Bulgaaria adventkogudus võtab osa initsiatiivgrupi tööst, kelle eesmärk on jõustada uuesti suitsukeelu seadus, mis 2010. aastal parlamendis tühistati.

Dufouri sõnul on adventkogudus Portugalis suitsetamisvastaseid kampaaniaid korraldanud alates 1967. aastast. Enam kui 4000 programmiga on jõutud 60 000 suitsetajani.

Adventkoguduse esimene suitsetamisvastane programm avaldati 1950. aastal. Juulis avaldab kogudus selle programmi täiendatud versiooni pealkirjaga „Hinga vabalt”, mis sisaldab uusi lähenemisi ja meetodeid. Uus „Hinga vabalt” kirjutati Loma Linda ülikooli ja alkoholi- ja narkosõltuvuse ennetamise rahvusvahelise komisjoni koostöös.

„Me palvetame, et see programm oleks oma uuenenud energiaga abiks koguduse jõupingutustes muuta paljude nende inimeste elu, kes soovivad sellest harjumusest vabaneda,” ütles Landless. „Minu palve on, et me vastaksime sellele kutsele. Vajadus on olemas ja meie kohustus selge.”

Eestis on igapäevaseid suitsetajaid 26% elanikkonnast. Siinne adventkogudus võtab samuti tubakavabast päevast osa: 31. mail ootab Tallinna III kogudus kõiki soovijaid appi, et minna välja Tammsaare parki, Stroomi randa ja Kristiine keskuse juurde jagama inimestele teavitusvoldikuid ja mahlapakke suitsupaki vastu. Kõigil projektis osaleda soovijail palutakse võtta ühendust Galina Solovjovaga telefonil 58180727.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat