Isudest isetu romantikani

Avaldatud 19.5.2014, autor Marge Randlepp, allikas Meie Aeg

Romantika tähendab erinevatele inimestele erinevat ootusi. Kui näiteks naine räägib romantikast, siis võib see tähendada õhtusööki küünlavalgel ja tähendusrikast vestlust. Mehed võivad aga hoopis silmas pidada korralikku kõhutäit, mis lõpeb seksuaalvahekorraga. Kuid vaatamata sellele, et romantikaga kirjeldatakse erinevaid ja ka väga äärmuslikke ootusi, teadvustab siiski enamus abielupaare, et tegemist on õnneliku suhte n-ö maagilise seisundiga. Romantika hoiab kooselu särtsakana, andes võimalusi väärtustada õrnemal sool oma feminiinsust ja mehel maskuliinsust.

Mis siis on mõned olulised elemendid romantika tekkimiseks, selle suurendamiseks või äratundmiseks?

Esiteks, romantika on “isetekkiv”. Kristlastena teame, et üksi hea and, selle hulgas ka romantika, ei ole asi iseenesest või meist enestest. Armastuse algallikaks on ikka Jumal. “Isetekkiva” all pean silmas, et romantikat ei saa esile kutsuda näägutamise või meeldetuletamise kaudu. Näiteks naine:  “Sa ei too mulle kunagi lilli!” Mees: “Mis ma sinna voodisse tulen, midagi ei juhtu seal nagunii!” Kuigi pole midagi viga oma siiraste igatsuste väljendamises, olgu teemadeks lilled või seks, tuleks üle olla oma õiendamise soovist, ja seda eriti siis, kui pooled tahavad tuua oma suhtesse romantikat. Kui su abikaasa peab sulle meelde tuletama olla teatud viisil romantiline, siis tegelikkuses kaotab selline tellitav heategu palju oma sisust. Romantika on  oma olemuselt ootamatu ja üllatav. Selline vau’d või ohoo’d tekitav romantika annab armastatule mõista, et ta on su südames ja et sa hoolid temast väga. Väike kaart, maiustus padja all, külastus töö juurde, luuletuserida sõnumis jne. Romantiline tegu saab alguse armastaja südamest, on vabatahtlik ja leiab oma inspiratsiooni ülalt.

Teiseks, romantika tähendab armastuse või siis väärtustamise teadaandmist oma kaasale. Üks suurimaid asju, mida mees ja naine oma suhtes võivad teha, on üksteist üles ehitada. Läbi romantiliste väljendite ja tegude saavad kaasad väljendada seda, kui väärtustikuks nad teineteist peavad. Seda võib teha verbaalselt, kuid miks mitte ka viisakusavalduste ja heategudega. Pärast aastatepikkust abielus olemist võivad erinevad viisakusavaldused mõnele inimesele üleliigsena tunduda. Sellegipoolest võivad paljud õnnelikus suhtes olevad vanapaarid tunnistada, et ka kiitmine ja palun-aitäh ütlemine on viisid, kuidas näidata austust oma lähima ligimese vastu. Terves abielus hoolivad mõlemad pooled teise tunnetest ja selle eest, et neid ka väljendatakse ja näidatakse. 

Kolmandaks tähendab romantika, et õpid rääkima armastuse keelt, mida räägib su abikaasa. Kes soovib rohkem teada armastuse viiest keelest, võib endale muretseda samanimelise eestikeelse raamatu näiteks Rahva Raamatu e-poest.  Kuid sellel teemal on juttu olnud ka eelnevate aastate perelaagri töögruppides. Iva seisneb selles, et abielus oleval mehel ja naisel on erinevad vajadused. Selleks et olla romantiline, peaksime mõistma neid ootusi ja isetult püüdma teise poole vajaduste keeli rääkida. Tunnustussõnad,  kvaliteetaeg, kingituste saamine, teenimiskunst, füüsilise puudutuse keeled, on viis erinevat  “keelt” mille rääkimine lihtsustab ja rikastab iga suhet. Mehed vajavad rohkem austust, seksuaalsust, sõprust ja kodusoojust. Naised ehk kindlustunnet, avatud ja ausat suhtlemist, ka mitteseksuaalset lähedust ja emotsionaalset tuge.

Kui mees võtab aega (vt eelmise kuu pererubriiki), et oma naisega rääkida sellest, mis tähtis, ja teeb seda regulaarselt, siis see mitte ainult ei ole romantiline, vaid loob hea pinnase sügavama romantika kasvamiseks. Ja võib-olla on see midagi, mida mees väga ei vajaks või mille järgi tal isu oleks,  kuid naine vajab seda ja mehel tuleks n-ö isutust tegevusest jõuda isetu romantilise teoni. Ohverdades oma isud ükskõik mille järgi naise isu nimel, sünnib isetus – romantiline armastus.

Samamoodi, kui naine pühendab ennast oma abikaasa austamisele ja ka sellele, et tulla vastu oma abikaasa seksuaalsetele igatsustele – kuigi see ei ole ilmtingimata midagi, mida naine vajaks –, kannab see endas mehest lugupidamise väärtust. Selline isetu lähenemine on mehe silmis romantiline.

Romantika muudab suhted elavamaks, sest mõlemad on valmis ohverdama oma mugavused ja isud teise poole rõõmustamise nimel ja saavad nii ka ise õnnestatud. Paulus julgustas filiplasi mitte midagi tegema ei kiusu ega auahnuse pärast, vaid pidama üksteist ülemaks iseendast,  “nii et ükski ei pea silmas mitte ainult oma, vaid ka teise kasu“ (Fl 2:3,4). Oma armsaima silmas pidamine üllatuslikul ja arvestaval viisil on isetu romantika võti. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat