Riias peetakse Balti uniooni peakoosolekut

Avaldatud 1.5.2014, allikas Meie Aeg

1.–3. maini on Läti pealinnas Riias Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Balti Uniooni peakoosolek, mis toimub korra järgi iga viie aasta tagant. Peakoosolekul esitavad uniooni osakonnajuhid möödunud tööperioodi kohta aruandeid, valitakse uusi osakonnajuhte ning ametnikke. Peakoosolekule saadavad oma delegaadid kõik kolm riiki, mis uniooni koosseisu kuuluvad: Leedu, Läti ja Eesti. Seekordsele peakoosolekule oli registreeritud 66 delegaati, kohapeal registreerus 64. Eesti liidu delegatsiooni kuuluvad Lauri Beekmann, Ruslan Karlov, Jaanus-Janari Kogerman, Hele Kulp, Helerin Lehtla, Viktor Nõmmik, Andres Ploompuu, Indrek Ploompuu, Marge Randlepp, Genri Tron. Ameti poolest on peakoosolekul osalejate seas ka David Nõmmik (liidu esimees), Ivo Käsk (liidu peasekretär), Kärt Vahtramäe (divisjoni nõukogu liige), Kaarin Lukk (uniooni nõukogu liige). Trans-Euroopa divisjoni (TED) esindavad divisjoni president Bertil Wiklander (pildil) ja peasekretär Audrey E. Andersson.

Peakoosoleku avakõne pidas TEDi president Bertil Wiklander, kes rõhutas alandlikkuse vajalikkust sellisel koosolekul. Wiklander võttis oma kõne aluseks Pauluse kirja filiplastele, milles on kirjutatud: „...siis tehke mu rõõm täielikuks sellega, et te mõtlete ühtmoodi, et teil on sama armastus, et olete üksmeelsed ja ühtviisi mõtlejad ega tee midagi kiusu ega auahnuse pärast, vaid peate alandlikkuses üksteist ülemaks kui iseennast” (s 2, 3). TEDi president kutsus üles mõtlema, et uniooni peakoosolek „ei ole mitte poliitiline, vaid vaimulik koosolek”.

Pärast peakoosoleku avamist võeti uniooni pidulikult vastu SPA koguduse Leedu koguduste liit, mis varem oli misjonipõllu staatuses.

Täna oli päevakorras ka aruannete kuulamine ja vastuvõtmine. Esimesena astus oma aruandega üles senine uniooni president Valdis Zilgalvis, kes alustas, tsiteerides 28. psalmist Jumala tugevuse ja vägevuse ülistust. Numbrite poole pealt tõi Zilgalvis esile, et unioonis on 89 kogudust, 64 pastorit, 6456 koguduseliiget, ta rõhutas ka, et koguduses on palju lapsi. Zilgalvis meenutas hea sõnaga koostööd liitude esimeestega: Tõnu Jugari, David Nõmmiku, Viesturs Rekise, Vilnis Latgalise (Läti) ning Bertold Hibneriga (Leedu) ning tõdes, et koos on palju reisitud, aru peetud ning üksteiselt tuge otsitud ning saadud.

Sekretäri aruandes tõi Andrejs Arins välja, et perioodil II kvartal 2009 – I kvartal 2014 on uniooni liikmeskond kahanenud 20 liikme võrra (nüüd 6459 liiget). Nende aastate jooksul on ristitud 697 inimest ning usutunnistamise kaudu kogudusega liitunud 61 liiget. Kirjade saldo on -94 (st niipalju liikmeid on lahkunud väljapoole uniooni). Enne lõunat kuulati ära ja kinnitati ka Zigurds Laudurgsi laekuriaruanne.

Päeva teises pooles valiti organiseerimiskomitee, mis valib liikmed erinevatesse komisjonidesse, kaasa arvatud nimetusnõukogusse, mis omakorda valib uniooni presidendi, osakonnajuhid ja nõukogu liikmed.

Orgaiseerimiskomitee töö ajal kuulasid saalis viibijad edasi aruandeid. Talivaldis Vilnis esitas hingamispäevakooli ja isikliku teenistuse osakonna aruande, milles tõi välja vajaduse kasutada nii vanu ja tuntud kui ka uusi ja kaasaegseid meetodeid selleks, et viia Piibli sõnum inimesteni. Ruta Zilgalve esitas laste- ja naisteteenistuse aruande.

Homme, 2. mail kuulatakse edasi osakonnajuhtide aruandeid ning töötatakse komisjonides.  

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Balti Unioon taasloodi 1989. aastal, unioon on tegutsenud 25 aastat ning peakoosolekuid viiakse läbi iga viie aasta tagant. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat