Keskkond

Avaldatud 26.4.2014, autor Alla Nõmmik, allikas Meie Aeg

„Ja Issand Jumal istutas Eedeni rohuaia päevatõusu poole ja pani sinna inimese, kelle Ta oli valmistanud. Ja Issand Jumal laskis maast tõusta kõiksugu puid, mis olid armsad pealtnäha ja millest oli hea süüa, ja elupuu keset aeda /.../ Ja Eedenist sai alguse jõgi, mis kastis rohuaeda /.../ Ja Issand Jumal võttis inimese ja pani Ta Eedeni aeda harima ja hoidma.“ 1Ms 2:8–15

Jumal asetas inimese parimasse võimalikku keskkonda – aeda, mille rohelised puud ja haljas rohi pakkusid silmailu ja rõõmustasid südant; kus laulsid linnud ja sagisid mitmesugused loomad; kus voolas puhta selge veega jõgi; kus sädelesid kalliskivid ja kullaliiv; kust inimene leidis toidu ja joogi, mis teda pidevalt värskendasid ja talle uut elu andsid. Jumal lõi inimesele keskkkonna, mis teda hoidis ja toitis ja mille eest inimene omakorda hoolitses ja mida ta haris. Kõik see toimis täiusliku sümbioosina, kuni sisenes patt, mille tagajärjel muutus inimene ja muutus ka teda ümbritsev keskkond. Sinna, kus enne oli hoolivus ja armastus, tulid isekus, kasuahnus ja olelusvõitlus. Näib nagu enne nii turvaline keskkond oleks pöördunud inimese vastu. Jumal ütles Aadamale maapinna kohta: „Vaevaga pead sa sellest sööma kogu eluaja! Ta peab sulle kasvatama kibuvitsu ja ohakaid /.../ Oma palge higis pead sa leiba sööma, kuni sa jälle mullaks saad, sest sellest sa oled võetud.“ 1Ms 3:17–19. 

Ometi võime siiani looduses näha vilksatusi Jumalast – on see siis vihmamärja rohu värskus suvisel hommikul, suhu kippuvad punased maasikad, sügisesed värvilised lehed, vikerkaar metsa kohal või lugematu tähtede arv sünkjasmustas taevas – kõik need mõjutavad meid kuidagi eriliselt, kui meil on aega tähele panna. Samal ajal mõjutame ka meie oma tegevusega meid ümbritsevat keskkonda. Ma usun, et peaksime endilt küsima:

Kuidas mõjutan mina oma keskkonda – kuidas mõjutavad minu väljaütlemised ja  tegemised või tegemata jätmised loodust ja inimesi minu ümber? Kas see mõju on pigem positiivne või negatiivne? Mida ma saaksin teha, et minu mõju oleks positiivsem?

Kuidas mõjutab mind see keskkond, milles elan ja tegutsen – kuidas mõjutab mind see, mida vaatan, kuulan, sisse hingan, söön ja joon? Kuidas mõjutab see minu tervist, minu mõtteid ja tundeid? Kui suur osa on keskkonnal selles, milline inimene ma olen või milliseks inimeseks olen muutumas? Kas ma peaksin midagi muutma?

Johannes sai Jumalalt ilmutuse, milles ta nägi uueks loodud maad. Ta kirjutab: „/.../ ning Jumal ise on nende juures nende Jumalaks. Tema pühib ära iga pisara nende silmist ning surma ei ole enam, ega leinamist ega kisendamist, ning valu ei ole enam, sest endine on möödunud. /.../ Ta näitas mulle eluvee jõge, säravat kui mägikristall /.../ mõlemat pool jõge on elupuu, mis kannab vilja kaksteist korda /.../ ning puu lehed annavad tervist rahvastele.“ Ilm 21:3,4; 22:1,2 Kord loob Jumal kõik uueks ja kui me usume Jeesusesse ja Temaga koos oma eluteed käime, võime meiegi olla sellel kaunil uueksloodud maal koos Päästjaga, kes meid armastab. Seniks aga, hoidkem seda maad, mille Jumal on meile andnud, et oleks ikka veel puhta veega allikaid, linnulaulu, kohisevaid metsi ja udusse kaduvaid metskitsesalku. 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat