Kirik kui vaimulik jõusaal

Avaldatud 22.3.2014, autor Risto Räägel, allikas Meie Aeg

Usk on selline naljakas asi, mis kipub kergesti näppude vahelt ära kaduma. See on mõnes mõttes nagu trenn, et kui ei harjuta ja trenni ei tee, siis selle mõju väheneb ja võib lõpuks üldse kaduda.

Kui balletitantsijad ei tee trenni paar päeva, siis nende vorm juba langeb. Samamoodi on ka kristlasega: kui ta regulaarselt ei palveta, ei käi kirikus ega loe vaimulikku kirjandust, siis osadus Jumalaga langeb ja muutub nõrgemaks.

See trenn ja osaduse otsimine jääb tihtipeale nõrgemaks just headel aegadel, kui majanduslikult läheb hästi ja elu on täis põnevaid ettevõtmisi. Suvel näiteks, kui kõik on nii ilus, soe ja muretu. Ega siis kirikussegi väga palju inimesi jõua. Kui talve saabudes tulevad külmad pimedad ajad ja kohustused ning kiired perioodid, siis on ka põhjust Jumalat rohkem otsida.

Osadust lõhuvad igasugused mittevaimulikud ettevõtmised ja patustamine. Igasugune patt on samm Jumalast eemale. Kunagi ühel seminaril tundsin järsku trotsi kõige kõneldava ja kogu ettevõtmise vastu. Ja just siis kõlas hingamispäeval kirikus jutlus, milles räägiti patu lahutavast väest.

Niipea kui ma oma patud tunnistasin ja andeks palusin, tundsin ka, kuidas trots lahtus ja jälle oli hea olla.

Igasugused ilmalikud ettevõtmised viivad meid Jumalast eemale ja siis imestamegi, miks on kirikus nii imelik ja veider olla. Näiteks üks kord kinos käia ei teegi miskit, aga kui seda regulaarselt teha, siis ühel hetkel oledki eemale jäänud.

Nagu üks lumehelves ei too talve, aga kui neid tuleb palju, siis on kogu maa varsti valge.

Saalomon ütles, et parem leinapäev kui sünnipäev. 

Meid ei julgustata ilmaasjata mitte hülgama koguduse kooskäimisi, sest kogudus on meie vaimulik kasvataja ja jõusaal. Kes trenni ei tee, see ei jaksa varsti enam nii palju teha kui ennist.

Meil on ka erinevaid trenni abivahendeid nagu õppetükid ja hommikupalved. Lisaks on meil soodustavaid tegureid nagu Raadio 7 ja Pereraadio, mis hoiavad meid õiges meelsuses ja vaimsuses. 

Nii et püsigem vormis ja ärgem triivigem eemale.  Ja kui triivime, siis pingutagem, et jälle tagasi osadusse jõuda. 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat