Adventkogudus toetab kohtuasjas mosleminaist

Avaldatud 17.12.2013, autor Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus esitas möödunud nädalal kohtule amicus curiae, teisisõnu „kohtu sõbra“ avalduse, toetamaks Ameerika mosleminaist, kellele öeldi tööst ära seetõttu, et tema peakatte kandmine hälbib ettevõtte tööjuhendist.

Samantha Elauf kandis 2008. aastal hidžaabi, kui ta kandideeris USAs Tulsa linnas  Abercrombie & Fitchi kaupluse müüjakohale. Hiljem kinnitas kaupluse juht, et teda ei võetud tööle tema riietuse tõttu.

USA võrdse töökohtlemise komisjon (U.S. Equal Employment Opportunity Commission, EEOC) andis Elaufi asja tsiviilasjade aktina kohtusse. Hagis on kirjas, et tööandja peab astuma samme töötaja „usuliste vaadete või praktikate“ „mõistlikuks kohandamiseks“ tööpaigas.

Föderaalkohtunik otsustas 2011. aastal, et kuna Elauf ei öelnud kaupluses, et ta vajaks usulist kohandamist, kuigi ta kandis hidžaabi, siis arutelu lõpetatakse.

Adventkoguduse juristid ütlevad, et see paneb töösoovijale ebakohase vastutuse määratleda, kas tema usulised vaated või praktikad lähevad tööandja poliitikatega vastuollu või mitte.

„Asetada selline uurimiskohustus [potentsiaalsete konfliktide osas] tööandjale ei ole mitte ainult seadusega määratletud, vaid on loogiline ka selles mõttes, et tööandja on kõige paremal positsioonil, et teada tööreegleid ja ette näha konfliktolukordi,“ on amicus'es kirjas.

Ülemaailmse adventkoguduse juriidiliste asjade osakonna direktor Dwayne Leslie ütles, et kohtuotsus loob murettekitava pretsedendi.

Usupõhine riietumine ja hingamispäeva pühitsemine või teiste pühade päevade pühitsemine on tööpaikades kõige levinum konfliktiallikas, ütlevad koguduse juristid. Hidžaabid, turbanid, jarmulkad ja teised peakatted lähevad sageli vastuollu ettevõtte „välimuse“-poliitikaga, hingamispäeva järgimine võib probleeme tekitada graafikutes.

„Igasugune ükskõik missuguse usulise rühmituse usuliste tõekspidamiste ründamine töökohas on rünnak ka adventkoguduse suhtes, selle liikmete ja nende võimaluse suhtes hoida nii oma usku kui töökohta,“ ütles peakonverentsi peajuristi asetäitja Todd McFarland.

Adventkogudusega on liitunud Evangelikaalide Rahvuslik Assotsiatsioon, Kristlik Seadusekogu, Ameerika Tsiviilvabaduste Ühendus, Baptistikoguduse Usuvabaduse Komitee, Ameerika Juutide Komitee ja Sikhi Koalitsioon. Ühine amicus toetab EEOC ja Elaufi petitsiooni, et kohtuasi toodaks laiapõhjalise kohtunikepaneeli ette, mitte ei lahendataks valitud paneelis kinniste uste taga.

Abercrombie & Fitch muutis oma poliitikat peakatete suhtes kolm aastat tagasi. 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat