Laste advendiõhtu Tallinna kirikus

Avaldatud 11.12.2013, autor Ly Kaasik

Nädalavahetusel, 7. ja 8. detsembril toimus Tallinna adventkirikus laste advendiõhtu. Kohal oli pisut üle kolmekümne lapse: enamik neist koguduseliikmete peredest, aga osa ka väljastpoolt kogudust.

Üritus algas tegelikult juba pärastlõunal, pisut enne kella nelja. Alustuseks kogunesid kõik osalejad, nii lapsed kui ka nende vanemad, kiriku keldrisaali, kus räägiti natuke sellest, mis õhtu jooksul toimuma hakkab, ja lauldi koos kitarri saatel. Kuna praegu on advendiaeg, sai teemalauluks „Nüüd küünla me süütame taas“.

Avasõnadele ja laulmisele järgnes lühike tutvumismäng ning pärast seda said kõik lapsed osaleda töötubades. Ühes neist valati põnevaid mitmevärvilisi küünlaid ja teises meisterdati kauneid jõulukaarte. Hiljem toimus kõigile soovijatele teatevõistlus, teatepulgaks inglitiivad, mis tuli enne liikuma hakkamist selga panna.

„Mina juhendasin seekord küünalde valamise töötuba. Õppisin sellest üritusest, et võiks julgemalt kasutada vabatahtlikke abilisi. Ane ja Säde tegid nii head tööd, kui aitasid parafiini sulatada ja väikestel meistrimeestel kuuma vaha vormidesse valada. Oli tore näha, et lapsevanemad ka väga lõbusalt kaasa töötasid ja nautisid tegutsemist koos lastekambaga. Koostegemine on ütlemata vahva ja mõjub kuidagi värskendavalt. Ja mul on kahju, et nii vähesed inimesed sellest osa said. Julgustan kõiki, kellel vähegi on tuttavaid lapsi, tehke nendega koos midagi, saate korraks tunda, nagu oleks teid sellest rutiinsest elust välja, kuhugi kõrgemasse ja aulisemasse paika tõstetud. Ega ilmaasjata pole öeldud: „Saage, kui lapsukesteks...“ Lastes on midagi, mida ei saa mõõta, kaaluda, katsuda, aga mis mõjub nagu vitamiin.“ (Ruth Lobjakas)

Õhtu tipphetk oli tõenäoliselt aga jõuluetendus, mille jaoks oli kohale kutsutud nukuteater Talleke. Teatrit sai vaadata suures saalis ning see oli ühendatud tavapärase laupäevaõhtuse koosolekuga.

„Minu jaoks oli advendiõhtu sõbralik ja väga jõulumeeleolus üritus. Meeldisid laste rõõmsad näod laulmise ja nukuteatri vaatamise ajal. Nukuteatris näideldi Jeesuse sünni lugu. See oli väga lihtsaks ja lastepäraseks tehtud. Nii said ka kõige pisemad kogu aeg aru, millest räägitakse. Eriti jäid meelde kaamelid, kes väga tõetruult ratsutasid. Mulle andis advendiõhtu energiat ikka lasteürituste korraldamises osaleda.“ (Jane Liis Kaasik)

Pärast õhtusööki ja enne magamaminekut kogunesid kõik veelkord suurde saali, öökirikusse. Kogu saal oli kaunistatud küünaldega, isegi keset poodiumi põles küünaldest lõke, mille ümber osalejad koos laulsid ja unejuttu kuulasid. Jutt oli vanast ja haigest kingsepast, kellele ingel unenäos lubas, et Jeesus tuleb jõulude ajal talle külla. Mees oli valmis andma Jeesusele oma parima, aga oodatud külalist ei tulnud. Selle asemel käis tema juures kolm inimest, kellest kahele tegi ta kingituse ning ühe kutsus enda juurde öömajale. Järgmisel ööl nägi kingsepp taas unes inglit, kes selgitas talle, et mida iganes tehakse teistele inimestele, see on tegelikult Jeesusele tehtud.

Pühapäeva hommikul, pärast hommikusööki said lapsed proovida ise teha üht põnevat jõulumaiust.

„Katsetasime lastega magusate „jõulumaitseliste“ pähklite valmistamist. Selleks tuli igal osalejal koos paarilisega segada kokku õiged maitseained ja nii need maiused valmisidki. Täiskasvanute abi oli siiski veidi vaja – pähkleid tuli koos lisanditega veel ahjus küpsetada. Kes soovis, sai anda ka „eksami“ maitseainete lõhna järgi äratundmise kohta.“ (Marju Kiplok)

Ürituse lõpuks sai igaüks endale koju kaasa pabertuutuga pähkleid ning glasuuri valmistamise retsepti.

Advendiõhtu tundus väga meeldivat nii lastele kui kaasatulnud vanematele. Ka korraldajad tunnistasid, et kuigi enne jõule on niigi väga palju tegemist ja raske vaba aega leida, oli neil hea meel, et nad said selle ettevõtmise õnnestumiseks oma panuse anda.

„Ettevalmistustega läheb jõulueelsel ajal alati kiireks ja tundub, et ei jaksa kõike seda korda saata, mis mõttes mõlgub, aga lastega koos tegemine annab uut energiat ja jõudu järgmisteks üritusteks valmistuda.“ (Ruth Lobjakas)

Järgmine sarnase formaadiga üritus on kavas teha juba tuleval aastal, ülestõusmispühade ajal. Kuna see toimub Tallinna misjonilinna aasta raames, oodatakse sinna lisaks oma koguduse lastele ka senisest rohkem osalejaid väljastpoolt kirikut. Samuti on väga teretulnud teie kõigi abi, head ideed ja eestpalved.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat