Miks oled sina adventist?

Avaldatud 16.11.2013, autor Hele Kulp, allikas Meie Aeg

Ühel ilusal maikuu päeval potsatas minu postkasti teade piibliseminarist, mis pidi tutvustama seitsmenda päeva adventismi 21. sajandil, adventkoguduse põhitõdesid, prohvetikuulutusi Taanieli ja Ilmutuse raamatus, piibellikke põhiväärtusi igapäevaseks kristlikuks eluks ja misjonitöö põhialuseid. Väljapakutud õppeprogramm ja päevakava tõotasid tõsist tööd ja palvemeelset koosolemist. Teadsin kohe, et see on just see, millest tahaksin osa võtta, seda enam, et selle ettevõtmise taga oli Andrewsi Ülikoolis õppiv Aldar Nõmmik. Kuidas muidu jõuda kõige värskema ja täpsema teabeni adventistide teoloogia ja suundumuste kohta? See oli minu kui ühe osaleja põhjendus, et minna 19. juunil piibliseminarile.

Vana hea tava järgi tuleb ära kuulata ka teine pool: kuidas sina, Aldar, ära tundsid, et meil on siin Eestis just sellist seminari vaja?

Esimene idee selle seminari kohta tekkis siis, kui minu noorim õde avaldas soovi saada ristitud. Soovisin teda selle valiku tegemisel toetada ning leidsin, et kõige parem viis seda teha on läbi viia lühike kursus, mille kaudu ta võiks paremini mõista seda, kes on adventist või mis on adventism. Seda ideed arendades mõtlesin, et ehk leidub veelgi Eestis inimesi, kes sooviksid arutleda teemal “Miks adventist?”

Kui olin seda ideed välja reklaaminud, sain nii mõneltki inimeselt tagasisidet, et sellisest programmist ollakse huvitatud ja seega sai seminar teoks.

Millises osas said sinu eesmärgid selle seminariga täidetud ja millises osas oleksid oodanud või ootad tulevikus midagi enamat?

Peamine eesmärk olla toeks oma õe ristimisotsusel sai täidetud. Olin liigutatud tunnistaja tema lepingu tegemisel Jumalaga 19. juulil noortelaagris. Muidugi oli ka asju, mis oleks võinud seminari organiseerimisel ja läbiviimisel paremini minna.

Olen aga tänulik, et sain konstruktiivset tagasisidet mitmelt osalejalt, mis on kindlasti abiks sarnaste programmide organiseerimisel tulevikus.

11 päeva jooksul kolm loengut päevas vastasid esinejad, kelleks olid peale sinu veel David Nõmmik ja Ivo Käsk, küsimusele: “Miks olla seitsmenda päeva adventist?”. Kas sa võiksid selle vastuse võtta kokku paari lausega?

Isiklikult võin vastata sellele küsimusele nii, et olen seitsmenda päeva adventist sellepärast, et kogudusena väärtustame kogu Piiblit kui inspireeritud Jumala Sõna ning selle tõlgendamisel lähtume põhimõtetest, mis seda kõige paremini väljendavad. Kõik ülejäänud põhjused lähtuvad sellest.

See, mis minu jaoks selle seminari eriti vajalikuks tegi, oli mõistete defineerimine: “Kui me ütleme nii, mida me selle all mõtleme?” Samuti mõistete ja mõttemallide kujunemine nii adventismis kui ka kristluses üldse. Kas võib juhtuda, et kaks kristlast või isegi kaks adventisti räägivad samu mõisteid kasutades hoopis erinevatest asjadest? Aga võib-olla polegi see tähtis? Võib-olla on usu juures tähtis hoopis midagi muud?

Elame ebatäiuslikus maailmas ning kasutame ebatäiuslikke sõnu, et ennast väljendada. Seega on igapäevane nähtus, et kasutades sama mõistet, defineerime tegelikult erinevaid asju, ideid või kontseptsioone. Kogudusesisene möödarääkimine ongi tihti seotud mõistete väärkasutamisega. Kui me aga erinevad kristlusega seotud mõisted lahti seletame, on meil lihtsam üksteisest aru saada. Kuigi see ei pruugi olla usu juures kõige tähtsam, on see siiski oluline just nimelt sellepärast, et võiksime üksteist tõhusamalt üles ehitada ning vältida tühiseid konflikte, mis võivad kogudust lõhkuda. Samuti võimaldab mõistetest arusaamine väljendada oma seisukohti selgelt ja arusaadavalt ka väljaspool kogudust.

Tavaliselt öeldakse, et tuleb keskenduda sellele, mis on õige, mitte sellele, mis on vale. Miks andsid sa üheks kodutööks lugeda 2Pt 2. peatüki “Hoiatus eksiõpetajate eest” ning kirjutada selle põhjal arutluse?

Piibel kirjeldab valeõpetust ja selle õpetajaid tihti ja detailselt. Piibel hoiatab isegi, et valet esitatakse kui tõde ning see eksitab paljusid. Kuigi õigele keskendumine on väga oluline, siis ilma arusaamiseta, mis on vale, ei ole võimalik ka täielikult aru saada sellest, mis on õige. 21. sajandil levivad kristluses populaarsed trendid, mis tunduvad “õiged” paljude jaoks, kuid mis kannavad endas just neid omadusi, mida Peetrus oma kirjas kirjeldab. Neid hoiatusi arvesse võttes oleme võimelised vankumatult seisma tõe pinnal ka meelitavate eksituste ees.

Viimane küsimus: sinu suvepuhkus on kujunenud tihedaks tööks. Kuidas sa jaksad uuele õppeperioodile vastu minna? Mis sind sügisel ees ootab?

See “tihe töö” on andnud väga positiivse laengu, et minna vastu järgmisele õppeaastale. Ja kuna järgmine kooliaasta on täis mitmeid kohustusi ja pingsat õppetööd, olen eriliselt tänulik kõigile kodumaalastele, kes mind julgustasid, toetasid, minuga koos palvetasid ja mind innustasid. Loodan peatse kohtumiseni, et taas jagada õpingutel saadud mõtteid ning koos arutleda Jumala Sõna üle.

Aldariga vestles Hele Kulp

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat