Koguduse tänuplaat koguduse pikaaegsele abistajale Stig Sjölanderile

Avaldatud 6.11.2013, allikas Meie Aeg

Aastaid Eesti adventkogudusega seotud olnud, Rootsis 43 aastat pastorina töötanud, nüüdseks emerituuri jäänud 82aastasele Stig Sjölanderile anti Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Eesti Liidu poolt üle tänuplaat.

Emeriitpastor Rein Käsk meenutab esimesi kontakte Stigiga: „Toona oli Haapsalu baptistikogudusel sõpruskogudus Rootsis Nordjöpingi linnas. Selle koguduse kaudu saatis meile tervitusi ka adventkogudus, kes otsis Eestisse sõpruskogudust." Keelebarjääri tõttu jäi toona sõpruskoguduse liit sõlmimata, ent isiklikud suhted jäid. „Stig aitas palju Haapsalu kiriku ehitusel ja tõi oma autoga humanitaarabi nii Eestisse kui teistesse Balti riikidesse.“ Haapsalu kirik sai valmis 2001. aastal.

Sõprussuhted ka teiste Eesti pastoritega süvenesid ühise Hollandi-reisi organiseerimisel. Eesti koguduste pastorid võtsid 2001. aastal koos ette reisi De Broni Trans-Euroopa divisjoni pastorite kokkusaamisele. Rein Käsk, kes reisi korraldamise eest vastutas, pöördus abi saamiseks Stigi poole. „Tema organiseeris meile Rootsis öömaja ning osalesime Rootsi saabudes sealse koguduse jumalateenistusel. Tema valmistas meile marsruudi Rootsist Taani ja sealt edasi Saksamaale ning lõpuks Hollandisse, ja korraldas tee peal kõik vajamineva.“

Stig jäi veel aastateks Eestiga seotuks oma tegevuses abistamise valdkonnas. Ka eile, 5. novembril käis Stig Eestisse humanitaarabi toomas, peamiselt läks see Jõhvi kogudusse, kus abi jagatakse tabiitaosakonna kaudu edasi linnarahvale. Jõhvi on mööblit, riideid, jalanõusid ja muud eluks vajalikku viidud varem neljal korral. Jõhvi koguduse pastor Viktor Nõmmik kirjeldab Stigi kui väga optimistlikku, heatujulist ja ohvrimeelset inimest. „Stigi juures on huvitav see, et ta võtab alati kellegi endaga kaasa. Eelmisel korral oli üks väga haritud noormees, kes oli esimest korda Eestis. Täna oli ka kaasas üks meesterahvas, kes ei olnud varem Eestis käinud. Nii teeb Stig misjonitööd ja annab oma tööd edasi noorematele,“ sõnas Viktor.

Rein Käsk viis Stigi ja tema reisikaaslase Tallinna lauluväljakule, mis avaldas külalistele sügavat muljet. Õhtul läks eestlaste hea abiline tagasi Rootsi. 

Koguduste liidu nõukogu otsustas 30. oktoobri koosolekul anda Stig Sjölanderile pikaajalise abi ja koostöö eest tänuplaadi. Selline tunnustus ja tähelepanu oli Stigile üllatuseks ja ta oli väga tänulik. Ta rääkis hea sõnaga oma Eesti sõpradest Marjam ja Rein Kalmusest ning Rein Käsust. Kuna 5. novembril oli Tartus koguduste liidu tööliste igakuine töökoosolek, siis ei saanud tänuplaati üle andma minna teised pastorid ega liidu esimees.

„Olen väga tänulik, et mulle on alati sadamasse vastu tuldud ja mind siin kenasti vastu võetud. Olen rõõmus, et olen saanud head teha,“ ütles Stig. Tänuplaadi andis üle Jõhvi koguduse pastor Viktor Nõmmik. Leonora Nõmmiku intervjuud Stig Sjölanderiga saab lugeda detsembri Meie Ajast.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat