Viljandi adventkogudus - 105

Avaldatud 3.11.2013, allikas Meie Aeg

Viljandi adventkogudus tähistas 2. novembril koguduse 105. aastapäeva, mille motoks oli valitud mõte Pauluse kirjast efeslastele (4:15): „Kasvades kõigiti Kristusesse, kes on pea.“

Hommikusel jumalateenistusel rääkis koguduse pastor Ivo Käsk kasvamisest – igaühe kasvamisest eraldi ja kokkukasvamisest. Pastori sõnul on oluline, et isiklik kasvamine ei irduks kokkukasvamisest. „Paulus annab meile lihtsa ülesande: olge lahked, andestage, olge halastajad, jõudke austuses üksteisest ette,“ sõnas Ivo. Vana Testamendi kuningate Sauli ja Taaveti näite varal lõi Ivo pildi sellest, et Jumal ei kiirusta olukordi lahendama, vaid annab alati aega: „Kui kõik ei ole hästi, siis oota, et Jumal tegutseks.“

Õhtusel jumalateenistusel kõneles pastor Jaanus-Janari Kogerman, kes andis kogudusele edasi ka koguduste liidu presidendi David Nõmmiku tervitused. Loti elule ja otsustele toetudes rääkis Kogerman sellest, kuidas Lott enda meelest häid asju taga ajas, aga jõudis olukorda, kus Jumala inglid pidid ta päästmiseks käekõrval linnast välja tirima. Kui Aabraham andis Lotile maa valida, siis viimane ei küsinud Jumalalt, vaid lähtus sellest, mis oli silmale hea vaadata. "Me kõik oleme teinud vigu, proovinud lahendada asju oma jõuga. See ei toimi ja vajame Jumalat selleks, et Tema võtaks meid käekõrvale ja käiks meie ees, et viia meid siit maailmast sinna, kuhu tema tahab meid viia - igavikku koos Temaga," sõnas Kogerman. Jumalateenistust kaunistasid lauluga Viljandi koguduse koor ja Rakvere ansambel. 

Sama jumalateenistuse raames andis koguduse eelmine pastor Mart Vari ülevaate koguduse tekkimisest ja ajaloost. „Viljandis oli tõeseeme külvatud kirjandusevangelistide poolt. Esimesed evangeelsed koosolekud peeti saksa evangelisti Johan Sporge juhendamisel Kantrekülas.“ 6. novembril 1905. aastal avaldas siseminister Stolõpin tsirkulaari nr 55327, milles Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudusele anti samad juriidilised õigused, mis olid teistel protestantlikel kogudustel. Pärast (tsirkulaari ilmumist) läks kaks meest Eestimaal uusi kogudusi rajama. Need olid Aleksander Rauk Narvast ja Jaan Pahla Tallinnast. 13. mail 1908 ristiti Vene uniooni esimehe J. T. Boettcheri poolt Viljandi järves seitse inimest, sügisel ristiti veel kaks. Viljandist läksid Pahla ja Rauk, keda peetaksegi Viljandi koguduse rajajateks, edasi Pärnusse. Esimene eesti jutlustaja Viljandis oli Ludvig Hallang (Nikkar).

Lillekimbu ja tänusõnadega tunnustati koguduse pikemaajalisimat koguduseliiget, kogudusevanemat Viktor Noginovskit, kes astus Viljandi adventkoguduse uksest sisse 70 aasta eest. Kogudusemaja asus siis küll teise koha peal kui praegu. Täna, 3. novembril tähistab Viktor Noginovski 86. sünnipäeva.

Jumalateenistuse lõppedes jagati kõigile kohalolnuile paberist valmistatud lilled, millele oli kirjutatud piiblisalm.

Viljandi adventkogudus asub aadressil Uku 11a, jumalateenistus toimub igal laupäeval kell 10.00, sellele järgneb piiblitund gruppides. Kolmapäeviti ja reedeti kell 18.00 koguneb palvegrupp, kus loetakse koos raamatut ja palvetatakse. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat