Koguduse liikmeskond läheneb 18 miljonile, peasekretär tõi välja kasvu- ja kahanemise piirkonnad

Avaldatud 15.10.2013, autor Adventist News Network

Seitsmenda päeva adventistide kogudus jätkab Lõuna-Aasias, Ladina-Ameerikas ja Lõuna-Aafrikas järsu kasvu lainel, see omakorda on koguduse liikmeskonna viinud juba pea 18 miljonini.

Eelmisel aastal ristiti enam kui 1,1 miljonit inimest, enim neist Ida-Kesk-Aafrika divisjonis.

„Päevas ristiti keskmiselt 3952 inimest, igas tunnis seega 127 inimesi, igas minutis kaks inimest ja me kiidame selle eest Jumalat,“ ütles ülemaailmse adventkoguduse peasekretär G. T. Ng koguduse aastakoosolekul Ameerika Ühendriikides Silver Springis.

Ng tõi oma raportis välja statistika, milles on näha trendid juba aastate tagant: põhjapoolsetes riikides on kasv aeglane ja adventkogukond kasvab jõudsalt lõunamaades.

Aafrikas elab 6,6 miljonit koguduseliiget, Ladina-Ameerikas 5,8 miljonit ja Aasias 3,4 miljonit.

Lisaks koguduse liikmeskonna aruandele divisjonide tasandil tõi Ng esile 10 uniooni, milles on suurim kasvu- ja langusetrend.

Kiiremini kasvavad uninoonid ajavahemikus 2003–2012 olid Indias, Bangladeshis, Zambias, Ugandas, Kesk-Ameerika lõunaosas, Zimbabwes ja Pakistanis.

Kümme seisakustaadiumis uniooni – liikmeskonna kasv vähem kui 12% viimase 10-aastase perioodi kestel – on Lõuna-Saksamaal, Poolas, Jaapanis, Ungaris, Šveitsis, Uus-Meremaal, Austrias, Portugalis ja Austraalias. Kolm Põhja-Ameerika uniooni olid samuti selles nimekirjas: Vaikse ookeani, Lake’i ja Põhja Vaikse ookeani unioon.

Kuigi Põhja-Ameerika on aeglase kasvu regioonis, tuleb sealt suurim kümnisesumma – 993 miljonit dollarit. Järgmine kümnise suuruse poolest on Lõuna-Ameerika enam kui 500 miljoni dollariga.

15 suurima kahanemisega uniooni on Euro-Aasia, Trans-Euroopa ja Inter-Euroopa divisjonis – see ei ole ka üllatav, arvestades populatsiooni kaotust Ida-Euroopa riikides pärast majanduskriisi ja kõrget tööpuudust endistes Nõukogude liidu maades.

Ng sõnul on seitsmenda päeva adventistide liikumine teistesse maadesse ülisuur. Säravamaid kohti kasvava liikmeskonna poolest oli 2012. aastal Lõuna-Aasia – Vaikse ookeani divisjon, kus kasvuprotsent oli 7. Selle divisjoni president Alberto C. Gulfan Jr. ütles, et suurim kasv on Filipiinidel, kus viidi läbi naabruskonnal põhinev evangelismikampaania, mille tagajärjel on alates 2011. aastast ristitud 80 000 inimest.

Skaala teises otsas oli Lõuna-Vaikse ookeani divisjon, kus oli liikmeskonna kaotus umbes 5 protsenti. Divisjoni president Barry Oliver ütles, et see kaotus tekkis auditi tõttu, mille käigus eemaldati koguduse nimekirjadest palju nimesid. „Kasvunumber kannatas seetõttu, et me saime oma statistika õigeks.“

Kuigi Austraalia on koguduse raames aeglase kasvu regioonis, on adventkogudus seal kõige kiiremini kasvav denominatsioon, lähtudes valitsuse andmetest. Oliver ütles, et ta loodab liikmeskonna kasvu tänu Austraalias produtseeritud DVD-seeriale „Beyond“.

Peasekretäri kontoriülem Sherri Ingram-Hudgins ütles, et tuhanded kogudused täidavad liikmeskonna andmeid erinevail viisidel: mõningad käsikirjas, teised faksiga ja kolmandad e-maili kaudu. Tema sõnul jõuab kogudus varsti netipõhise platvormini, mille nimi on Adventist Church Management System ja mille kaudu saab andmeid edastada ning salvestada. „Kui inimesed aruandeid täidavad,“ ütles ta, „jõuab info kiiresti järgmise tasandi organisatsioonini, liitudesse ja misjonipõldudele.“

Pilte Ng esitlusest ja teistest esinejatest adventkoguduse aastakoosolekul saab vaadata siit

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat