Koguduse ühine töö

Avaldatud 1.4.2013, autor Helis Rosin, allikas Meie Aeg

Lapsed on meie tulevik. Seda nii Eesti ühiskonna kui ka meie koguduste kontekstis. Viimased seitse aastat on adventistide koguduste Eesti liidus vastutanud lasteosakonna töö eest Annely Kaasik. Ta on suure südamega inimene, kellele lähevad korda kaasinimese rõõmud ja mured. Annelyl on oskus organiseerida meeldejäävaid üritusi ja koosviibimisi, millest lapsed veel hiljemgi räägivad. Mida tähendab lastetöö koguduses ja millele võiks senisest rohkem tähelepanu pöörata? Vastused saab järgnevatelt lehekülgedelt.

Oled töötanud ka hingamispäevakooli lasteõpetajana. Mida oled nende aastate jooksult lastelt õppinud? Mis on see, milles täiskasvanud saavad lastelt eeskuju võtta?

Lapsed on nii siirad ja avatud. Kui neile midagi meeldib, siis annavad nad kohe tagasisidet. Hiljemalt tunni lõpuks on aru saada, kas lastele meeldis see tund või mitte. Kui oled nädala jooksul hästi ette valmistanud ja viid tunni huvitavalt läbi, on lapsed saanud hindamatut tarkust ja ka õpetaja ise on usuelus sammukese edasi liikunud. Laste tänulikkus on suurim kingitus selle töö eest, nii armas on saada tunni lõpus kallistus ja soojad sõnad: „Õpetaja, sa oled nii kallis!“

Kui lapsed on aru saanud, et Jumal kuuleb palveid ja aitab alati, siis nad ei mõtle, et äkki kõiki palveid ikka ei kuule või kui kuulebki, siis ei vasta. Sellega seoses tuleb mulle meelde, kuidas väikesed tüdrukud tulid väljast mänguplatsilt ja ühel tüdrukul olid heledad sukapüksid porised, aga isale seda näidata ei saanud. Mida teha? „Aga palvetame,“ ütles üks tüdruk, „täna hommikul lastejutus ju räägiti, et Jumal aitab meid, kui on mure, ja vastab kohe.“

Ma püüdsin oma suures uskmatuses küll seletada, et on asju, mida saab ise korda ajada, ning suured ja väikesed mured. Aga kui nad nägid, et vaatamata mu hoolsale pühkimisele ei läinud need püksid nii puhtaks kui vaja, siis enne veel, kui ma oma targad jutud väikestest ja suurtest muredest jõudsin lõpetada, olid nad kolmekesi põlvili ja palvetasid, et nende poriste pükstega saaks kõik korda ja isa ei riidleks kedagi. Panin minagi käed kokku ja loobusin oma tarkusest, palvetasin nendega kaasa. Ega Jeesus ilmaasjata ei öelnud, et saage lapsukeste sarnaseks ...

Millele peaks olema suunatud meie koguduste lastetöös peamine rõhk?

Nagu suurtel inimestel, nii on ka väikeste jaoks kõige tähtsam isiklik osadus Jeesusega. Me õpetame ja julgustame lapsi palvetama ning oma Piiblit lugema. Iga piiblilugu, lapse vanusele vaatamata, on Jumala sõnum, et sealt midagi õppida, läbi elada ja teistele edasi anda.

Lastetöö on terve koguduse ühine töö. Iga koguduseliige saab midagi ära teha, et meie väikesed ja natuke suuremad silmarõõmud kirikus ennast turvaliselt tunneksid ning näeksid, et nad on alati oodatud. Tähelepanu tuleks pöörata ka neile lastele, keda vanemad igal hingamispäeval käekõrval kirikusse ei too, vaid kes ise tulevad. Soovin, et nemad võiksid olla need, kes oma vanemad kord kirikusse toovad. See ühine töö ei murra konti – üks sõbralik naeratus, avatud terekäsi ja natuke aega, et laste rõõme ja muresid kuulata.

Me kõik oleme laste eeskujud. Lapsed ei oska sageli vaadata Jeesusele, aga nad näevad meid kui Jeesuse jüngreid. See on suur vastutus. Aastate pärast mäletab suureks kasvanud laps seda soojust, mis ta koguduse ühtsest perest sai. Suurim rõõm on näha meie lapsi tegutsemas aktiivsete noortena koguduse töös.

Milliseid tegevusi/üritusi peaks hõlmama koguduse lastetöö?

Koguduse lastetöö põhiosa, mis peab olema igas lastega koguduses, on hingamispäevahommikused lastetunnid. Lapsed saavad osaleda ka jumalateenistusel laulude ja pillilugudega. Lastele laulude ja muude etteastete õpetamine on suur töö, aga kui laps tunneb, et tema osa on koguduses vajalik, liidab see teda koguduse perega väga tugevalt. Julgustan kõiki andma lastele rohkem tegutsemisvõimalusi. Kindlasti olete näinud, kui rõõmsad ja liigutatud on koguduseliikmed, kui lapsed neile laulavad.

Väga tore on, et erinevates kogudustes korraldatakse lisaks lastetunnile veel üritusi. Käiakse lastega või koos peredega hingamispäevalõunastel jalutuskäikudel ning mõnikord toimuvad näiteks pühapäeviti lastele mõeldud tegevused, kuhu osalejad kutsuvad ka oma sõpru väljastpoolt kirikut. Seal saab näiteks koos mängida, midagi meisterdada või valmistada maitsvaid toite ja need hiljem ära süüa.

Minu arvates on väga oluline, et tegevused oleksid sihitud ka kirikust väljapoole. Näiteks on lapsed külastanud lastekodusid ja vanadekodusid, et sealseid elanikke oma esinemisega rõõmustada. See on väga tähtis, sest nii saavad lapsed tunda head meelt teiste aitamisest ja rõõmustamisest.

Hea on näha, et misjonitööga on laste seas rohkem tegelema hakatud, näiteks kui korraldatakse kiriku juures lauluringi linna lastele. Võimaluse korral võiks ka nädala sees kohaliku kogukonna lapsi kirikusse kutsuda ja nendega seal koos midagi huvitavat teha. Kõigil lastel ei ole võimalust käia huvialaringis, sest nende vanemad ei saa seda majanduslikult lubada. Koguduse abi oleks siinkohal väga teretulnud.

Üheks küsimuseks on mõnedes kogudustes saanud see, kas lastele peaks olema eraldi osa tavapärasel jumalateenistusel, näiteks lastejutt. Millisel seisukohal sina oled?

Lastejutt on minu meelest kindlasti vajalik. See on otsekui väike jutlus lastele ja ma usun, et täiskasvanudki ootavad lastejuttu. Mingi sõnum on selles igaühele, vaatamata vanusele. Lapsed tunnevad, et nad on sama tähtsad kui täiskasvanud ning neid oodatakse lisaks lastetunnile ka jutlusetundi. Jumalateenistuse ajal lastele tähelepanu osutamine suurendab võimalust, et lapsed jäävad kirikusse ka teismelise ja täiskasvanuna.

Milliseid üritusi on adventkoguduse lasteosakonnal plaanis käesoleval aastal lastele ja lasteõpetajatele korraldada?

Traditsiooniks on saanud iga-aastane laste laulupäev juunikuus, mis toimub sel aastal Pärnus. Sinna kogunevad lapsed üle Eesti laulma. Iga kogudus valmistub laulupäevaks ideaalvariandis mitu kuud ette, et lastele laulud selgeks õpetada.

Mitu aastat on toimunud poistelaager ja eraldi tüdrukutelaager. Need toimuvad ka sel aastal augusti algul.

Märtsi algul on lasteõpetajate seminar, kuhu tuleb rääkima Clair Sanches Trans-Euroopa divisjonist.

Soovin sulle, Annely, jõudu ja jaksu töös lastega! Kõigile lasteõpetajatele – aitäh, et juhite targalt väikeseid uudishimulikke maailmaavastajaid Jeesuse juurde! Head kaaskristlased – meie julgustav pilk, soe sõna ja isiklik eeskuju on need, mis lapsi taevateel(e) juhatavad! 

 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat