Ära kunagi kahtle – Jumal kontrollib olukorda

Avaldatud 17.2.2013, allikas Meie Aeg

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse presidet Ted N. C. Wilsoni kõne 3. oktoobril 2012 koguduse peakorteris Silver Springsis. Allolev on kõne lühendatud versioon. Loe täispikka ingliskeelset kõnet presidendi blogist, siit.

Matteuse 14. peatükk annab meile võimsa ja praktilise sõnumi Kristuse elust ja kogemusest. Jeesus oli just saanud sõnumi oma nõo ja eelkäija, Johannese kohta. Nüüd vajas Ta üksiolemist. Matteuse 14:13 on kirjas: „…eemaldus ta sealt paadiga tühja paika, et olla omaette. Ja kui rahvahulgad sellest kuulsid, järgnesid nad talle jalgsi linnadest.“ Olles kurb Johannese pärast, leidis Jeesus siiski aega nende inimeste jaoks. Tema missioon oli olulisem, ka rasketel aegadel – see peab meil meeles püsima. Inimestega nutmine ja töötamine peab olema meie kirg.

Eelmise aasta juunis oli mul eesõigus esimest korda külastada Iisraeli, käisin seal kolmanda rahvusvahelise piiblikonverentsi raames, mille organiseeris meie piibliuurimise instituut. Selle ürituse ajal elasime Galilea järve ääres, mitte kaugel paigast, kus Mt 14. ptk sündmused aset leidsid. Oli põnev ette kujutada, kuidas Jeesus neil mäejalameil inimestega kohtus ja nende vajadusi rahuldas.

Salmis 14 on kirjas: „Ja kui Jeesus astus paadist välja ja nägi suurt rahvahulka, läks ta meel haledaks ning ta tervendas nende haiged.“ Jeesuse süda soovis neil leida vaimuliku ja füüsilise tervenemise, mida nad vajasid.

Seitsmenda päeva adventistidena usume tervikliku inimese kontseptsiooni. Jumal, meie Looja, kuulutas, et Ta soovib, et me ärkaksime ja uueneksime täielikus tervises – füüsiliselt, mentaalselt, sotsiaalselt ja vaimulikult. Meie Lunastaja soovib, et meie elu õitseks suhtes Temaga ja teiste teenimises.

Seitsmenda päeva adventistid peaksid teenima igas linnas ja mitte ainult kohalikus koguduses, vaid ka tervisekeskustes, taimetoidurestoranides, nõustamiskeskustes, ukselt-uksele misjonitöös, uuendusmeelses meediaevangelismis, sotsiaaltöös, mis järgib Kristuse meetodeid, väikegruppides, avalikus evangelismis, terviseteenistuses.

See töö nõuab ilmikliikmete kaasatust, aga ka koguduse organisatsioonide panust. /---/

Me saame näidata Kristuse armastust ja kaastunnet, muutes kohaliku kiriku elu- ja tervisekeskuseks, täites seega ka peakonverentsi terviseteenistuse eesmärki muuta iga kohalik seitsmenda päeva adventkogudus kogukondlikuks tervisekeskuseks. Terviseteenistuse ja teiste organisatsioonide materjale saab kasutada praktilises kristlikus tunnistamises, jagades neid naabritega ja rääkides taevast inspireeritud tervisekäitumisest, ennetavatest tervisestrateegiatest ja lihtsatest kodustest tervise­protseduuridest. „Iga kogudus kui tervisekeskus“ on kõige laiaulatuslikum ja tõhusam terviseteenistuse lähenemine, millega me saame maailmale rääkida Jumala terviklikust plaanist taastada terviklik inimene.

Seitsmenda päeva adventistid on ainsad, kes kuulutavad kolmanda ingli sõnumit ja nad kuulutavad valjust hüüdest. Selle taevast määratud töö täideviimiseks peab meis ja meie kaudu aset leidma muutus. See vali hüüd antakse meile tagakiusamise ajal, mis mõjutab igaüht meist. „Nõuanded toitumisest“, lk 32: „Jumala rahvas ei ole kolmanda ingli valjuks hüüdeks valmis. Neil on teha töö, mida nad ei saa jätta Jumala teha nende eest. Ta on andnud selle töö just inimestele. See on individuaalne töö: keegi ei saa seda teha teise eest.“ Tervisereformi ja kolmanda ingli sõnumi tiheda seotuse tõttu peab tegema tööd isikliku tervise vallas, enne kui pastorid ja koguduseliikmed saavad väe kuulutada valjul häälel kolmanda ingli sõnumit.

Juhid ja koguduseliikmed, kas me oleme hakanud kõhklema kuulutamast tugevalt ja otsustavalt selgest seotusest piibelliku tõe ja füüsilise heaolu vahel? Kas me usume ka tegelikult, et Jumal on seitsmenda päeva adventistidele andnud tervisliku elustiili suhtes erilise valguse ja öelnud: „Rääkige sellest maailmale!“?

Muidugi vajame me tervisesõnumi esitlemisel tarkust, mitte fanatismi. Laiendagem tööd arukalt, ilma äärmusteta ajal, mil maailm muutub üha kaootilisemaks. „Tervisenõuanded“, lk 533: „Ma soovin teile öelda, et varsti ei ole kuulutustöös muud tööd kui terviseteenistus.“

Kompleksne terviseteenistus – Jumala tervisepõhimõtete praktiline esitlus – on vastus postmodernismile, new age liikumisele, müstitsismile ja paganlikele filosoofiatele, mis on osa kurja viimaste päevade pettustest. Ära lange müstiliste uskumuste ja tegevuste võõra tule saagiks ei vaimulikus elus ega tervises. Hoia Piibli lähedale, prohvetlikult kuulutamise vaimuanni lähedale, säilita isiklik palveühendus taevaga ja Püha Vaim aitab sul eristada tõde ning vältida vigu ning äärmuslikkust. Jumal kutsub meid äratusele ja uuenemisele, nii vaimulikult kui füüsiliselt. Osale koguduse ühises piiblilugemises, lugedes iga päev ühe peatüki Piiblist. Me ei peaks rahulduma koguduse terviseteenistuse rikkaliku pärandiga, vaid uuendama oma pühendumist innovaatilistele lähenemistele. Ma tänan Jumalat imeliste asjade eest, mis toimuvad paljudes kogudustes, terviseinstitutsioonides, koolides ja tugistruktuurides. „Meditsiiniteenistus“, lk 12: „Jumala Vaimu mõju on parim ravim, mida saab haigele mehele või naisele anda. Taevas on tervis…“

Peakonverents asutas kompleksse terviseteenistuse komitee, mida juhatab Mark Finley koos Allan Handysidesi ja Jerry Page´iga. See komitee jagab nõuandeid kompleksse terviseteenistuse osas.

Mt 14:15 ütleb, et tuhanded inimesed vaatasid päev läbi, kuidas Jeesus inimesi tervendas ja nad olid vaimulikult toidetud, aga nad olid unustanud süüa maist sööki. Õhtu saabus ja jüngrid andsid Jeesusele nõu rahvas laiali saata, toitu ostma.

Ent Jeesusel olid mõned olulised õppetunnid, mida Ta tahtis õpetada jüngritele ja meile tänapäeval. Salm 16: „Andke teie neile süüa.“ Huvitav käsk, tuletades jüngritele meelde nende pidevat sõltuvust Jumalast ja mitte neist endist. Nad ei saanud millestki aru. Nad olid enesekesksed, neil olid isiklikud plaanid, mis ei lasknud neil täielikult mõista Jumala väge nende elus. Nad vastasid, et neil on vaid viis leiba ja kaks kala. Ära kunagi unusta, mida Jumal saab teha piskuga oma plaanide täitmiseks. Jeesus ütles vaid: „Tooge need mulle siia.“ Rahvas, arvatavasti 20 000 inimest, istus maha. Siis võttis ta selle väikese lõunasöögi, vaatas üles taeva poole, teadvustades, kust tuleb õnnistus, õnnistas toitu ja alustas imelise paljundamise imega. Ta murdis leiba ja kala ja tegi seda aina juurde! Jumal on võimatuse Jumal! Tema suudab saavutada kõik mitte millegagi, kui me usume. Kristus palus neil jäägi kokku korjata, näidates, kui hoolikad peame olema raiskamise suhtes. Kui sul on olnud hea päev ja sa oled söönud head toitu, oled sa rahul ja sul on hea.

Mt 14 edasine lugu näitab meile, kuidas see mõjutab kogudust, kui Jumala rahvas on toidetud tõega ja neid on valmistatud kuulutama sõnumit, aga siis otsustavad nad minna oma teed, selmet täita Kristuse missiooni. See põhjustab ühtsustunde purunemist ja rikutust. Mis edasi juhtus? Jeesus jäi üksi ja salmis 23 on kirjas: „Kui ta siis rahvahulgad oli minema lasknud, läks ta üles mäele üksinda palvetama. Ja õhtu jõudes oli ta seal üksinda.“ Jeesus teadis, et Tema vägi ei tulnud sellest, et inimesed tahtsid Temast kuninga teha, vaid vaiksest ajast palves oma taevase Isaga. Sealtsamast tuleb ka meie jõud.

Jüngrid vajasid äratust ja uuendust. Kristus valmistas neile kaastundlikult erilise tormi, mis viiks nende mõtted neilt endilt ja tekitaks neis alandlikkuse, milles Jeesus saaks neile jälle selgusega rääkida. Jumal teeb meiega sageli nii, kui me oleme teel vales suunas. Arvatavasti on paljud enda elus seda kogenud. See torm oli eriline ja jüngrid olid valmis surema. Kui nad olid lõpuks alandlikud ja aru saanud, et nad ei suuda ennast päästa, sai Jeesus nende juurde minna. Ära kunagi mõtle, et me suudame end oma pingutustega päästa, me peame pidevalt sõltuma Kristusest ja Tema õigusest. Meie ees seisev töö hinnalise adventliikumisena põhineb alandlikkusel ja teadvustamisel, et me peame hoidma kokku ja mitte tegutsema sõltumatult, nagu jüngrid üritasid teha. Issand pidi jüngrid nende ühendamiseks tooma tagasi vaiksesse teadmisse Temast kui nende Päästjast. „Ajastute igatsus“, lk 382: „Need, kes ei mõista oma pidevat sõltumist Jumalast, jäävad kiusatustele alla. Ainult oma nõrkuse teadvustamisel ja üles Jeesusele vaadates saame turvaliselt edasi minna.“

Mu vennad ja õed, ärge kahelge kunagi selles, et kontroll on Jumala käes! See on Tema kallis kogudus. Adventliikumisel on ees palju raskusi, mis on kaugelt suuremad, millega praegu tegelema peame. Lugedes Taanieli ja Ilmutusraamatut ning „Suurt võitlust“, näeme uskumatuid väljakutseid, millega me inimeste ja kogudusena peame rinda pistma. Inimlikult tundub see võimatu, et me Jumala kogudusena võidame. Aga õnneks ei sõltu me inimese väest. Taevasest ja piibellikust seisukohast oleme me Jeesuses Kristuses võitjad. Tema võidab kurja ja toob oma rahva võidukalt läbi uskumatuina näivaist raskusist.

Ma pöördun igaühe poole – koguduseliikmete, kohalike koguduste, misjonipõldude ja liitude, unioonide ja divisjonide ja ka peakonverentsi poole: ühinegem Jeesuse kuulutamises, ühinegem kuulutuses usust Kristuse õiguse läbi, ühinegem, näidates inimestele Jumala Sõna väge, kui te loete ise ja innustate neidki igapäevaselt Piiblit lugema, ühinegem meie piibellikes uskumustes, ühinegem prohvetliku vaimuanni tekstide lugemises, ühinegem innukas palves, ühinegem püha sõnumi kuulutamises, ühinegem kolme ingli sõnumi kuulutamises, ühinegem valjus hüüdes, ühinegem äratuses ja uuenduses Jumala väes, ühinegem hilise vihma anumises, ühinegem „Suure võitluse“ ja teiste hinnaliste trükiste jagamises, ühinegem isiklikus misjonitöös, kasutades iga võimalikku viisi, kaasa arvatud integreeritud meedia ja internetievangelism, ühinegem taeva sõnumi ja kompleksse terviseteenistuse ja tervisereformi vastuvõtmises, ühinegem Jumala viimaste päevade käskude täitmises adventliikumisele, ühinegem koostöös, nagu me oleme kokku leppinud Jumala juhatusel, ühinegem alanduses ja alandlikkuses ja vastastikuses austuses ja Issanda austamises, ühinegem igapäevases praktilises Jeesuse teenimises ja teiste armastusväärses teenimises, ühinegem uskumises, et seitsmenda päeva adventistide kogudus on Jumala jääk, ühinegem taevases prohvetikuulutuses, mis on antud Piiblis ja prohvetlikult kuulutamise vaimuanni läbi, ühinegem Kristuse armastuses ja armus, ühinegem seitsmenda päeva adventistidele antud viimaste päevade sõnumis ja ühinegem aktiivselt teise tulemise kuulutamise töös. Ta tuleb varsti! 

Ted N. C. Wilson on Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Peakonverentsi president

 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat