Tallinna I adventkogudus tähistas 115. aastapäeva

Avaldatud 17.11.2012, allikas Meie Aeg

Laupäeval, 17. novembril tähistas Tallinna I adventkogudus oma 115. aastapäeva. Pidupäeval esines ühendkoor orkestri saatel ja tervitus- ning õnnistussõnu andsid edasi erinevate koguduste esindajad ning mõningad Tallinnas teeninud pastorid.

Piduliku kontsertjumalateenistuse Tallinnas Mere puiestee kirikus avas laste- ja ühendkoor palvelauluga, et Jumal päästaks Eestimaa. Esimese tervitajana palus jumalateenistuse juhataja kogudusevanem Rain Siim pulti vanima veel meie seas oleva Tallinnas teeninud pastori, Viktor Noginovski, kes töötas Tallinna adventkoguduses pastorina aastail 1968-1973. Viktor rõhutas, et Jumalal on meie suhtes uus plaan, oma mõte, mida me peaksime tegema. Oma tervituse alguses ja lõpus rääkis Viktor minevikuinimestest, kes oleksid tänast kogudust ja koguduseliikmeid vaadates kindlasti veendunud, et „seda on Jumal teinud“.

Eestikeelset vennaskogudust oli tervitama tulnud ka Tallinna III kogudus (venekeelne adventkogudus) eesotsas pastori Ruslan Karloviga. Vene koguduse mehed laulsid kaks venekeelset koraali.

Kui kunagi tegutsesid Mere puiestee pühakojas koos adventistid ja metodistid, siis nüüd, mil metodistid töötavad juba aastaid oma majas Narva maanteel, jagab Mere pst kirikuhoonet meiega Uue Lepingu Kogudus, mille pastor Oleg Šumilov võrdles kogudust laevaga. Kuni me oleme koguduses, on meiega kõik hästi – ükskõik mis toimub väljaspool seda laeva. „Teie olete selle tunnistajad, et Saatan ei saa kogudusega midagi teha – Jumal on ustav,“ ütles Šumilov ja avaldas lootust, et ka Uue Lepingu Kogudus tähistab ühel päeval oma 115. aastapäeva.

Pidupäevakogudust oli tervitama tulnud ka Ove Sander, kes andis edasi tervitused EELK peapiiskopilt Andres Põderilt ja Usuteaduste Instituudilt, mille rektor Sander on ja kus õpib juba viiendat aastat Tallinna I adventkoguduse pastor Toivo Kaasik. Ove Sander tõi oma tervituskõnes välja mõtte, et Jumal on andnud meile Püha Vaimu annid, mis ilmnevad väga selgelt Tallinna adventkoguduses: 1. muusika, laul; 2. adventkogudus võtab Piiblit väga tõsiselt ja see on üle maailma väga tuntud. Ove Sander kinnitas kogudust, et see jääks alati Piibli pinnale; 3. sõna advent meie nimes – on oluline, et üks kirik ütleb, et Jeesus tuleb tagasi.

Olav Pärnamets, metodisti kiriku endine superintendent, andis edasi praeguse superintendendi Taavi Hollmani tervitused ja meenutas ühtlasi, kuidas ta 14-aastase poisina, 61 aastat tagasi selles majas leidis rahu Jumalaga. Pärnamets meenutas aegu, mil metodisti ja adventkogudus Mere pst kirikuhoonet jagasid, öeldes, et see maja on talle väga hingelähedane. Seejärel läks ta ajaloos veelgi kaugemale tagasi: „Teile väga oluline inimene, madam Ellen White, oli ka metodist, aga temast sai adventist. Ma oleksin tahtnud, et ta oleks jäänud metodistiks, aga olen lohutatud teadmisega, et ta sattus heasse seltskonda.“ Olav Pärnamets rääkis, et kui kõik oleksid ühesugused, ei oleks see hea ja et Jumalal on väga erinevaid lapsi väga erinevates kogudustes.

Järgmiseks kõnelejaks oli pastor emeeritus Mati Ploompuu, kes töötas Tallinnas aastatel 1973-1978 ja teist korda 1992-1998. Mati meenutas erinevaid juubeleid, mida ta koos Tallinna kogudusega on tähistanud, ja märkis, et kogudus on igaks järgmiseks juubeliks taas noorenenud ja uuenenud. Ent kõik, kui vana keegi ka on, on Jumala lapsed ja me peaksime sügavamini mõtlema, mida tähendab tegelikult olla Jumala – kõigekõrgema Kuninga – laps.

Tallinna aastapäeva jumalateenistusele oli külaliskõnelejana jutlust palutud ütlema Soome adventkiriku pastor Atte Helminen. Helminen ütles, et meid tuntakse küll selle järgi, et me oleme Sõna rahvas, ent meil peaks olema ka Jumala vägi. Jumal kutsus kõiki januseid enda juurde, et anda neile eluvett. „Jumal igatseb meie järele. Kus sina oled oma suhtes Jumalaga?“ küsis Helminen. Jumalal on meile üks küsimus: „Kus sa oled?“ ja meil peaks olema endile üks küsimus: „Kus ma näen enda ümber püha elu?“ Meie evangeelium peaks olema püha elu külvamine. Helminen jagas koguduse arengu ka eri etappidesse, pannes neile numbrilised näitajad nagu arvutiprogrammidele. Kogudus 1.0 on varakristlik kogudus, mille kohta võime lugeda Apostlite tegude raamatust. Kogudus 2.0 on traditsiooniline kogudus, kes istub kirikusaalis. Kogudus 3.0 on väikesed grupid, kodukogudused, mida peaks igas linnas olema kümneid. „Iga inimene siin kirikusaalis on pastor,“ ütles Atte Helminen ja avaldas lootust, et Tallinnas tekib veel palju väikseid gruppe ja kodukogudusi, mis suurt Jumala tööd edasi viivad.

Tervitussõnade vahel esitati koori-, ansambli- ja soololaule, samuti instrumentaalpalasid. Piduliku kontsertjumalateenistuse lõpetas tänu- ja õnnistussõnadega Tallinna I adventkoguduse pastor Toivo Kaasik.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat