Keila adventkogudus korraldas tänavaküsitluse

Avaldatud 6.6.2012, autor Allan Randlepp, allikas Meie Aeg

26. mail viis Keila adventkogudus Keila Päeva raames läbi tänavaküsitluse, milles osales 69 inimest. Tänavaküsitluse eesmärgiks oli kaardistada Keila inimeste vajadusi ja murekohti, mille leevendamise osas kogudus saaks ehk midagi teha.

Tänavaküsitlus oli üks keskne osa Keila koguduse misjoniprojektist, mille teemaks on jõuda alkoholi ja muude sõltuvuste küüsis olevate inimesteni Keilas ja lähiümbruses. 26. mail toimunud Keila linna päevad oli esimene koguduse esimene katse rahva sekka minna, ennast tutvustada ja infot koguda.

26. mail toimunud tegevused võib kaheks jagada: tänavaküsitlus ja seda toetavad tegevused ning koguduse tutvustamine ja seda toetavad tegevused. 
Tänavaküsitluse toetuseks oli soetatud kolm alkomeetrit, mida oli võimalik kohapeal proovida ning mis hiljem kõigi küsitluses osalejate vahel loosimisele läksid. Põhimõtteliselt oleks võinud välja loosida ka tahvelarvuteid, fotokaid vms vidinaid, kuid antud juhul sobisid alkomeetrid misjoniprojekti teemaga kõige paremini ning eeldatavasti meelitasid osalema sobivat sihtgruppi, so inimesi, kes tarvitavad alkoholi.

Koguduste tutvustamiseks oli telgi ees 2 meetri kõrgune reklaam koguduse logo, nime ja kooskäimise aegadega. Väljas oli kirjanduslett, lastele jagati meie logoga õhupalle ning pakuti tasuta näomaalinguid. Viimane oli eriti populaarne ja tagas telgi ümber pideva sagina ja lastesumma.

Küsitluse tulemustest natuke lähemalt ka. Küsitlejaid oli kolm: Allan, Marge ja Rein, kes kogusid kokku 69 täidetud küsimustikku. Küsitletavaid valiti juhuslikult telgi eest möödujate seast, st eelnevalt ei olnud kokku lepitud täpsemas sihtrihmas (nt noored, paarid, lastega pered, pensionärid vms). Mehi ja naisi sattus uuringusse pea võrdselt, vastavalt 49% ja 51%.

Mõnda kogudusse (uuringusse ei sattunud ühegi mittekristliku koguduse liiget) kuulus 25% vastanutest, 75% vastas, et ei kuulunud ühtegi kogudusse. Samas uskus 68% vastanutest, et pääseb peale surma kindlasti või võib-olla taevasse, 19% vastas, et ei pääse, ning ainult 13% vastas, et ei ole usklik.

Meese ja naiste vastused kogudusse kuulumise ja taevasse pääsemise osas erinesid oluliselt. Kümnest mehest kuulus kogudusse 1,7 meest, samas kümnest naisest kuulus kogudusse 5,2 naist, ehk üle poolte. Kümnest küsitletust 1,8 meest ja 0,9 naist vastas, et ta ei ole usklik. Neid, kes uskusid kindlalt taevasse pääsemist, oli kümne vastaja seas 5,4 naist ja 2,9 meest. Tundub, et mehed on rohkem „kahe jalaga maapeal“, kui naised ja ei kipu millegi pärast nii väga taevasse.

Keila suurimate probleemidena toodi välja kolm peamist teemat: tööpuudus (22% vastanutest), probleemsed noored (19% vastanutest), auklikud tänavad (17% vastanutest). Need kolm eristusid ülejäänutest oluliselt, 4.-5. kohta jäid jagama liikluskorraldus ja laste huvitegevus (mõlemad 9% vastanutest). Tööpuuduse ja aukude osas kogudus aidata ei saa aga probleemsete noorte osas saaks ehk  ühiskondlikult midagi ette võtta, näiteks koostöös Keila noortekeskuse ja teiste kogudustega.

Küsisime ka seda, millisest infost vastaja tulevikus huvitatud oleks. Kui probleemide küsimus oli nö lahtine küsimus, siis täiendava infosoovi osas olid ette antud variandid lähtuvalt sellest, mida kogudus pakkuda suudaks.

Täiendavat infot sooviti järgmistel teemadel: laste huvitegevus ja piibliõpe - 49%; sõltuvustest vabanemine - 22%; paarisuhte koolitus - 16%; piiblikursus - 4%; muud teemad - 4%; ei soovi infot - 14%.

Sõltuvustest vabanemise teemaga seoses on kohane mainida, et koguduse aadressil Põllu 5 alustab kooskäimist anonüümsete alkohoolikute (AA) grupp ning sügisel on plaanis tuua Keilasse maailmas populaarust kogunud 12-sammu kursus, mis aitab erinevatest sõltuvustest vabaneda.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat