Adventist World: Elupäästvad vaktsiinid

Avaldatud 5.4.2011, allikas Adventist World

Paistab, et uusi vaktsiine arendatakse ja soovitatakse pidevalt. Mul on tekkinud tunne, et need ei ole ligilähedaseltki nii vajalikud, kui arstid väidavad. Missugune on teie arvamus?

Haigus on kohutav. See tuleb nii mitmes vormis, kui on patogeene, kudesid ja organeid, mida on võimalik mõjutada. Osa haigustest jääb saladuseks; teisi tuntakse hästi, kuid nendega tullakse kehvalt toime. Õnneks toimivad meie sisse ehitatud kaitsemehhanismid hämmastavalt hästi. Kuid, nagu enamik asju, ei taga ka need haiguse põhjustajate eest täiuslikku kaitset. Ajal, mil vähi, autoimmuunsushäirete ja degeneratiivsete protsesside kontrollimine tekitab probleeme, tullakse nakkuslike häiretega paremini toime. Vaid mõni aastakümme tagasi tapsid nakkushaigused palju rohkem inimesi kui tänapäeval. Üle 60-aastased inimesed võivad mäletada lastehalvatusega seotud õudusi, leetrite ja düsenteeria häda, ajukelmepõletiku levikut ning punetiste poolt vigastatud lapsi.

Palju on muutunud. Antibiootikumid ohjeldavad bakteriaalseid infektsioone. Arusaamised hügieeni valdkonnas on ära hoidnud haiguste piiramatu levimise. Vaktsiinide kasutamine on vähendanud viiruslike haiguste kahju. Paljud inimesed, kes näiteks ei pese peale WC-s käimist käsi, seavad oma tervise ohtu, kuid veel suuremasse ohtu satuvad need, kes keelduvad vaktsineerimistest. Oleks rumal väita, justkui vaktsineerimine on lõplik vastus, kuid kui vöötohatise vaktsiin vähendab eakate inimeste nakatumise riski 60%, on see märkimisväärne.

Näide sellisest kaitsest tuleb ilmsiks rotaviiruse vaktsiini puhul. Aafrikas on aastakümneid olnud raskemoeline kõhulahtisus väikelaste põhiliseks tapjaks. See oli üheks sagedasemaks surmapõhjuseks pudelist toidetud laste puhul, kellel oli 4/5 tõenäosus surra enne 1-aastaseks saamist. Samas oli ka rinnapiima saavate laste hulgas suremus palju kõrgem kui Suurbritannia või Euroopa laste seas. Paljudel juhtudel oli põhjuseks viirus, mida nimetatakse inimese rotaviiruseks. Selle viiruse vastast vaktsiini testiti hiljuti Malawis ja Lõuna Aafrikas. Peaaegu 5000 väikelast jagati kolme gruppi. Ühele grupile anti platseebot; kahele teisele grupile anti rotaviiruse vaktsiini erinevates kogustes.

Raske maosoolepõletik esines 4,9%-l ”platseebo grupis” ja vaid 1,9% vaktsineeritud väikelastel.

Inimesed, kes tunnevad muret vaktsineerimiste pärast, mõtlevad kõrvaltoimete peale. Need esinesid 9,7% vaktsineeritud grupis olevatel lastel, kuid ka 11,5% platseebot saanud lastel. See tähendab, et mida nimetatakse ”kõrval"toimeks, on tegelikult sageli kokkulangevad mõjud, kuna neid esines rohkem vaktsineerimata laste grupis. Selles uurimuses tähendab näidatud 60% langus, kui see korrutada miljonite lastega, kes saavad rotaviirusega seotud kõhulahtisuse, miljoneid lapsi, kes päästetakse selle haigusega seotud hädadest ja võimalikust surmast.

Terviseedendajatena väärib see uurimus meie tähelepanu.

Statistiline informatsioon on võetud Shabir A. Madhi et al., “Effect of Human Rotavirus Vaccine on Severe Diarrhea in African Infants,” New England Journal of Medicine 362:289-298; NEJM.org, 28. jaanuar 2010.

Allan R. Handysides, M.B., Ch.B., FRCPC, FRCSC, FACOG,
on adventkiriku peakonverentsi terviseteenistuste osakonna direktor

Peter N. Landless, M.B., B.Ch., M.Med., F.C.P.(SA), F.A.C.C.,
on ICPA (International Commission on the Prevention of Alcohol and Drug Abuse) tegevdirektor ja terviseteenistuste osakonna asedirektor.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat