Olles Jumalale avatud, kogeme Tema juhtimist

Avaldatud 26.3.2011, allikas Meie Aeg

Käesoleva aasta veebruarikuus asus Valga koguduses piiblitöölisena ametisse Mairo Tutk. Järgnevalt jagab rõõmsameelne ja aktiivne noormees oma mõtteid seoses eelseisva tööga.

Tutvusta ennast pisut Meie Aja lugejatele.

Minu nimi on Mairo Tutk. Olen 25-aastane. Momendil elan Jumala juhtimisel Valgas. Lõpetasin eelmisel kevadel rekreatsioonikorralduse eriala, mis tähendab eesti keeles pigem virgestuskorraldust.

Hobideks on olnud pikka aega igasugune füüsiline liigutamine, erinevatel eluperioodidel erinevad alad. Nüüdseks on jäänud põhiliseks füüsiliseks hobiks matkamine ja erinevad seiklusüritused. Ja nüüd, viimasel ajal, köidab mu meeli Piibel ning selle uurimine.

Kuidas leidsid tee Jumala ja adventkoguduse juurde?

Ma arvan, et Jumal otsib igaüht meist iga päev ning meie oleme, vähemasti peaksime olema need, kelle kaudu Jumal saab inimesi enda juurde kutsuda. Nii otsis Jumal ka mind. Mul oli suur eesõigus olla omal ajal rajaleidja, selle kaudu sai Jumal end mulle tutvustada.

Esimene tõsisem kutse oli kaua aega tagasi, juba 8 aastat tagasi, kui ma veel teismeline olin, ühes Tartu noortekates. Sellest sai soov end ristida lasta ja sama aasta noortelaagris saingi ristitud. Tagantjärele mõeldes oli see üsna tormiline suvi pärast ristimist, tagasi vaadates mõistan, miks see nii oli, kuigi mind hoiatati ka tookord.

Nüüd aga olen lõpuks end Temale ja Ta soovile allutanud ning olen avatud Temale. Kuigi see ei tähenda, et võitlus oleks läbi, kuid ainult koos Temaga on võimalik võita.

Asud tööle Valga adventkoguduse juurde. Palju on sul informatsiooni selle koguduse kohta?

Aldar kutsus mind sügisel Valka ja pakkus mulle töökohta Paju Pansionaadis huvijuhina. 1. novembrist 2010 töötangi seal huvijuhina. Kui see on Jumala soov, siis jätkan seal piiblitöölise ameti kõrvalt. Otsustasin ka paberid Tartu kogudusest üle tuua Valga kogudusse.

Kuna olen Valgas olnud novembrist saadik, siis selle ajaga olen saanud esmase ettekujutuse, Aldar on pühendanud mind paljudesse teemadesse. Ma arvan, et alguseks on seda piisavalt. Kuid mis ma olen õppinud selle aja jooksul, mil ma olen olnud Valgas: et meie, kõikide kristlaste tööpõld on suur, siinsamas Valgas ja siinsamas Eestis.

Kuidas ja millal tundsid Jumala kutset asuda tööle inimeste päästmiseks?

Kui ma Jumala lapseks sain, siis kuidagi alateadvuses oli kogu aeg see soov koos inimestega olla, koos sõpradega. Kuid alles hiljem teadvustasin oma soovi, et ka nemad oleksid taevas.

Mulle meeldib, et Jumala Sõna, st armastus on otsekui spämm (e-kirjade masspostitus, toim), aga selline hea spämm. Kes selle vastu võtab ja seda usub, saab tunda tõelist igavikulist armastust. Ta saadab seda Sõna ka edasi, ja mitte ühele inimesele, vaid kõigile, kes tema jaoks tähtsad on. Ja nõnda järjest edasi.

Võib-olla pole see parim näide, kuid just nii see peaks olema. Nõnda peaks ka kogudused kasvama. Ja ma tahan seda näha, teen selleks kõik, mis Jumal mul teha laseb.

Milliste tunnete ja mõtetega asud tööle Valga koguduse juures?

Ikka heade tunnetega ja mõtted on suured. Tunnen, et hetkel on Jumal Valga kogudust õnnistanud. Meil on palju noori, kes vajavad sõprust ning Jumalat. Jumala tutvustamine neile noortele on üks minu eesmärkidest.

Kirjelda pisut oma peamisi ülesandeid piiblitöölisena?

Üldiselt olen abiks Aldarile. Aitan tal koguduse ruume korras hoida, teenistust läbi viia, vahel loen ka Sõna. Koordineerin noorte õppetüki läbiviimist ja eriline pühendumus on rajaleidjate töö, mida Jumal on ka õnnistanud. Praeguseks on iganädalasi rajaleidjaid 10–15. Mida aga pean sama tähtsaks, on Piibli uurimine koos Aldariga, koos grupiga nii noorteõhtutel kui ka laupäeviti pärast teenistust ning Piibli algtõdede õpetamine lähenejatele.

Kuid täpsed ülesanded on veel paika panemata, arutame neid siis, kui õige aeg käes on.

Kas sul on ka mingid hirmud seoses uue tööga?

Veidi ärev olen küll, aga koos Jumalaga on mul rahu. Kui Tema on mind selleni juhtinud, siis juhib Ta mind ka edasi. Tuleb lihtsalt olla Talle avatud.

Millised on sinu tulevikuplaanid, kellena näed end kümne aasta pärast?

Kümme aastat on väga pikk ja samas ka väga lühike aeg. Ma ei julge spekuleerima hakata, kes ma kümne aasta pärast olen. Kui ma hakkaksin siin enda soove välja kirjutama, oleks see Jumala suhtes ebaaus, usaldamatuse näitamine. Jumala teed on ettearvamatud, Tema võib meid juhtida kohtadesse, millest meil pole ehk aimugi. Kuigi mul on endal ideed, kuidas Jumala tööd teha, lasen otsuse teha siiski Jumalal.

Oled sa mõelnud, kas tulevikuplaanide hulka võiks kuuluda ka teoloogiaõpingud?

Teoloogia on sõna-sõnaliselt õpetus Jumalast. Ja kui arvestada, et Piiblit uurides me õpimegi Jumalat tundma, siis ma ju õpingi juba “teoloogiat”. Aga kui silmas pidada, kas ma kuskile kooli tahan minna, siis siin ma pean jälle vastama, et olen avatud Tema plaanile ja kui Tema plaan see on, siis miks mitte.

Millele tuleks adventkoguduses rõhku pöörata, et Jumala poolt usaldatud töö edukalt lõpule viia?

Rohkem armastusega spämmima hakata. Igas kohalikus koguduses on omad viisid, kuidas seda tööd lõpuni viia, kuid tähtis on eesmärk, Jeesus, ja kui seda suudetakse hoida, suudetakse hoida ka suhet Jeesusega. Ülejäänu tuleb siis iseenesest. Rohkem usku, rohkem palvet, ainult nii saab Jumal meie eest võidelda.

Koguduse tulevik on noored. Kuidas panna noori huvi tundma igavikuliste asjade vastu?

Kui ma selle välja nuputan, annan teada. Mõned teooriad siiski on. Näiteks kõigepealt tuleb ise olla noortele sõber, suure algustähega, ja siis tutvustada neile Jeesust, sõpra veel suurema algustähega, kellele saab ka loota siis, kui inimene alt veab.

Räägi mõni kogemus oma elust, kus oled eriliselt tundnud Jumala juhtimist?

Ehk seesama kogemus, kuidas Valka sattusin. Ma olin just eelmisel õhtul palvetanud oma tuleviku pärast ja ka muude asjade pärast. Ja hommikul helistas Aldar ning kutsus mind siia.

Sain veidi aega mõelda selle pakkumise üle, kuid kuna olin eelmine õhtu selle üle mõelnud ja palvetanud, siis oli otsus kiire. Ja sellest ajast peale olen üritanud olla avatud – siin ma olen.

Mida see kogemus sulle õpetas?

Tuleb olla Jumalale avatud, siis Ta saab meie elus muudatusi teha ja meid endaga sarnasemaks muuta.


 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat