Ma kõnnin ka läbi oru, kui Sa tahad!

Avaldatud 17.3.2011, autor Janne Kütimaa, allikas Meie Aeg

Tel-Aviv on sada aastat vana linn, mis loodi juutidest tagasipöördujatele maalapikeste jagamisega. Merekarpidele kirjutati n-ö kruntide numbrid ja seejärel toimus loosimine. Nõnda jaotati Tel-Avivi ehk tõlkes Kevademäe ala ruudukeste näol peredele laiali. Tänapäeval on too suurlinn kujunenud suureks äri- ja turismikeskuseks, mis ei uinu täielikult ka öösel mitte. Otse rannal seisavad viietärnihotellid, kus peatuvad ärimehed üle maailma, et Iisraeli tuntud teadlaste ja professoritega konverentse ning töökoosolekuid pidada. Peatuvad need, kes Iisraeli mõnele koolitusele sõitnud või lihtsalt puhkust veedavad. Nii kodumaa- kui välismaalendude lennujaama maanduvad iga väiksema ajavahemiku tagant taas uued lennukid, tuues ja viies hulgaliselt turiste.

Tolle kaasaegselt kiireloomulise ja edumeelse linna ühel pikimal tänaval nimega Ben-Yehuda asub rahulik nurgake, tuttav pood – Piibliselts (Bible Society). Astun sisse ja mind tervitab Daisy Salve – indialanna, kel juured samuti Iisraelis. Lapsena, ligi 47 aasta eest, otsustasid Daisy juutidest vanemad kolida Indiast tagasi Iisraeli, siis kui maa vabaks sai. Maha jäeti kõik ja tuldi paari kohvriga. Mis maksis tollele indialanna välimuse ning ka sealse aktsendiga daami jaoks valik järgneda eluteel, valikutes, väärtustes, hoiakutes tollele samale Jeesusele, kes Iisraelis kunagi sündis? Daisy Salve Tel-Avivi Piibliseltsist räägib oma loo.

Kuidas sinust kui päritolult juudist üldse kristlane sai?

„Kui olin 18-aastane kohtusin kristlasest noormehega. Kui sa oled juut, ei tohi sa kristlasega abielluda. Seepärast sõitsime hoopis Indiasse. Abikaasa perekond on uuestisündinud kristlased. Nad rääkisid mulle Jeesusest. Olin 11 aastat Indias käinud kristlikus koolis, kus palvetasime hommikuti ja laulsime, seetõttu olin teadlik kõigest. Nemad rääkisid veelgi rohkem. Ütlesin, et see on teie usk, mitte minu. Me abiellusime. Siis aga tulid raskused ja ma hakkasin palvetama. Ütlesin, et hea küll Jumal, aita... ja Jeesus hakkas tasapisi mu elus reaalseks saama, hakkasin palvevastuseid saama. Ühel päeval otsustasin, et see ongi tõde ja ma peaksin sellele järgnema. Tänaseks olen üle 30 aasta Jeesusele järgnenud. Mu vanemad on ikka veel juudid. Kuna usun Jeesusesse, arvavad nad, et olen perekonda alt vedanud. Nad ei räägi minuga sellest ajast saati, seega 30 aastat. Minu lapsed ei ole seega iial näinud oma vanavanemaid. Üksnes mu õde helistab vahetevahel ja uurib, kuis mul läinud on.

Kas sa oled kunagi oma valikut kahetsenud?

Ma ei kahetse midagi, sest tean, et see on tõde. Kui ma 20 aasta eest oma kristlasest abikaasast lahutama pidin, ütlesid mu vanemad, perekond, naabrid ja kõik, et nüüd, kui sa enam ei ole abielus kristlasega, võid sa taas juudiks hakata! Ütlesin, et ei mingil juhul. Jah, olen juut, aga tunnen tõelist Messiat. Nüüd on mul väga suur pere Jumalas! Sõbrad, kes tähendavad rohkem kui perekond, mul on palju lapsi, kelle eest hoolitsen. Mul endal on neli last, aga hoolitsen ka nende eest, kel ei ole Iisraelis vanemaid. Ja olen õnnelik, ei mingit kahetsust!

Kuidas sa Piibliseltsi tööle tulid?

Alustasin siin Piibliseltsis vabatahtlikuna. Andy (töötaja Piibliseltsis) vajas siin 20 aastat tagasi abi. Ütles, et ole hea ja istu siin lihtsalt, juhuks kui keegi sisse astub. Olin nõus, aga alul väga hirmul. Lootsin, et mitte keegi siia poodi sisse ei astu! Aga esimene tuli, teine tuli ja siis hakkasin paluma rohkem inimesi siia poodi. Andy ütles „Oo, sul läheb nii hästi! Tahad sa siin poes vabatahtlikuna tööl käia?“ Kolmapäeva- ja reedehommikuti hakkasin vabatahtlikuna siin tööl käima! Kui olin neli aastat vabatahtlik olnud, said nad hakata palka maksma. Ma ei ole inime, kes läheks tänavale ja hakkaks inimestele Jeesusest rääkima ning brošüüre või traktaate jagama. Aga siin poes on teisiti. Inimesed astuvad sisse, nad näevad Piibleid ja hakkavad küsima, mis pood see selline on, mis tööd te siin teete. Siis on mul palju lugusid, mida neile rääkida saan. Mitmed inimesed on siin poes leidnud Jeesuse. Tõeliselt kurb, et pidin mehest lahku minema, aga Jumal andis mulle midagi muud asemele, midagi palju suuremat. Selle 20 aasta jooksul olen kasvanud palju tugevamaks Jumalas. Enne seda olin küll usklik, aga vaimulikult külm. Lapsed olid väiksed, nende eest tuli hoolitseda ja ei olnud palju aega koosolekutel käia. Jumal tõi mu siia Piibliseltsi ja ma olen väga õnnistatud! Vahel tuleb raskustest läbi minna ja Jumal saab kõike seda enda auks kasutada, meid endale lähemale tuua. Elasin kahetoalises korteris nelja lapsega, sest Piibliseltsil ei ole võimalik maksta suurt palka. Kolme aasta eest tuli mu tütrega Londonis elav väimees ja ütles, et ta ostab mulle Iisraelis maja. Ta ostiski mulle imelise maja siin Tel-Avivi kesklinnas. Kasutan seda Jumala auks. Seal on sageli koosolekuid ja noortekogunemisi. Mu poeg on noortepastor ja ta võtab sageli siia kaasa noori koosolekutele, laulma, ülistama, sööma. Kasutan oma maja Jumala auks.

Missugusesse kristlikku osadusse sa kuulud?

Kuulun messiaanlike juutide hulka. Meil on Tel-Avivis 7-8 suurt kirikut, kus käime. Mina käin ühes, mis alustas tegevust 17 aastat tagasi. Laulame heebreakeelseid laule, ülistame Jumalat. Püha päev on meile sabat. Reede õhtul oleme kodus, sööme ja võtame sabati vastu. Laupäeva hommikul läheme kogudusse ja seejärel lihtsalt puhkame. Sabat on meil puhkepäevaks.

Kui palju on Iisraelis messiaanlikke juute?

Öeldakse et ca 15-18 000, aga kunagi ei tea täpset numbrit, sest paljud ei julge öelda, et nad usuvad Jeesusesse. Tean mitmeid messiaanlikke juute, kes käivad ainult kodugruppides, et nende perekonnad ei saaks sellest teada, et nad kirikus käivad. Kuulsin kelleltki, et on ka rabisid, kes Jeesusesse usuvad, kuid nad vaikivad. Meie juurde siia Piibliseltsi tuli ka üks rabi ja küsis, kas keegi saab talle natukene Uut Testamenti õpetada. Ta tuli siia ja üks meie pastor samuti. Too rabi tuli trepist, mis on meie tagaõuel, et keegi ei näeks, kui ta siia tuleb. Nii et ta läks trepist üles ja seal oli tal Uue Testamendi piibliõpe. Selliseid inimesi on palju.

Millal Piibliselts tööd alustas ja kuidas see kasvanud on?

200 aasta eest alustas, kui hakati Piiblit eri keeltesse tõlkima ja avati Piibliseltse eri maades. Piibliseltsi eesmärk on, et iga inimene maailmas omaks Piiblit oma keeles. Iisraelis alustas Piibliselts 120 aastat tagasi Jeruusalemmas. See pood siin Tel-Avivis saab järgmisel aastal 50-aastaseks ja on samas kohas olnud kogu selle aja. Meie peakontor on Jeruusalemmas. Meie meelest peavad aga ka Tel-Avivi inimesed leidma Piibleid oma kodukohast ja mitte minema Jeruusalemma. Mitmed inimesed tulevad ja küsivad, miks teil on siin jaapani-, hiina- ja eestikeelseid Piibleid? Aga kunagi ju ei või teada! Kui inimesed tulevad siia Pühale Maale ja näevad pühasid paikasid, avastavad nad, et neil on vaja lugeda selle kohta, kes Jeesus oli ning mis kohad need sellised on. Alles äsja müüsin hiinakeelse piibli ühele hiinlasele, kes tuli siia tööle. Ta viidi ka Jeruusalemma ning Tibeeriasse. Seejärel ütles ta, et tal peaks Piibel olema, et veidi nende paikade kohta lugeda. Nii et ta sai oma hiinakeelse Piibli siit. Seepärast ongi meil nii paljudes keeltes kui võimalik. Hetkel 40-50 keeles, aga Jeruusalemma kontoris veel enam.

Kes on teie külastajad selles Piibliseltsi poes?

Kõik. Inimesed kõnnivad sageli tänaval ja näevad midagi huvitavat vaateaknal ning astuvad sisse. Ükskord oli üks paar, kes tuli siia pulmareisile. Nad astusid sisse, et postkaarte osta ja vaatasid, mis pood see selline on. Ütlesin, et see on piiblipood... Nad sosistasid midagi omavahel ja ütlesid, et hea küll, me ostame ka oma esimese Piibli siit! Nii et nad ostsid Piibli, mida trükime siin Iisraelis ja mille kaaned on oliivipuust. Meil on raamatuid Iisraeli kohta ja postkaarte, et inimestel oleks võimalik ka neid siit osta. Kõik, mis poes müügil, on seotud Iisraeli ja Piibliga. Inimesed tulevad sisse ühe asja pärast ning lähevad välja, hoopis midagi muud näpu vahel.

On sul midagi veel lugejaile julgustuseks öelda?

Tahan öelda kõigile: sa tead, et usud õigesse Jumalasse! Isegi kui lähed läbi mitmesuguste probleemide ja keeruliste olukordade elus, võib Jumal teha imesid! Ta tõepoolest tegi seda minu elus! Kui lugeja on uuestisündinud kristlane, siis ta teab, et ta usub tõelisse Jumalasse!


Daisy valik ei olnud kerge. Kõigepealt: perekond või Jeesus. Ta süda valis Jeesuse. See tähendas ilmajäämist peresuhetest. Lapsed ei ole kohanud vanavanemaid, kes elavad sealsamas kõrvallinnas, kuid Daisy võitis juurde nõndapalju uusi pereliikmeid, võitis juurde palju uut oma ellu. Seejärel tuli tal loobuda oma abikaasast, kelle kaudu ta Jeesuse leidnud oli. Daisy elas läbi raskeid aegu, kõndis läbi kõrbe ja oru, et jõuda õnnistustemäele koos Jumalaga!

Sealsamas Tel-Avivi Piibliseltsist on ka CD-plaat lauljanna Ginni Owensi muusikaga. Plaadi If you want me to (Kui sa tahad) nimilugu väärib siinkohal kirjapanemist eesti keeles. Lauljanna Ginni Owens on järgneva laulu sissejuhatuseks rääkinud loo ühest noorest naisest, kes kunagi tõdes, et ei ole hullu, kui ka elus katsumusi ette tuleb. Katsumused teevad ju tugevaks! Vanem naine olevat talle elutarkusest vastanud, et katsumused ei tee meist kedagi tugevamaks, vaid üksnes see, mida me nende katsumustega teha otsustame! Kui toome need Jumala kätele, muudavad need inimest, õpetavad, tugevdavad.


Kui Sa tahad

Kui tee on läbi lõigatud, märgid ebaselged, ja ma ei saa aru, miks Sa mind siia tõid, kõnnin ma läbi oru, kui Sa tahad, kuna Sa mind armastad just nii, nagu Sa armastad!

Ei, ma ei ole enam see, kes ma olin siis, kui ma esimese sammu astusin, ja ma hoian kinni tõotusest, et oled minuga läbi kõige selle. Nii et kui need katsumused toovad mind Sulle lähemale, lähen läbi tule, kui Sa seda tahad!

See võib olla ei ole see tee, mille ise oleksin valinud, kui Sa mind juhid kõndima läbi maailmast, mis ei ole mu kodu. Aga Sa ei öelnudki, et see saab kerge olema. Sa ütlesid vaid, et ma ei pea kunagi üksi minema!

Kui kogu maailm mu vastu pöördub ja ma olen täiesti üksi ja kui ma ei kuule Sind vastamas mu abipalvetele, meenuvad mulle Su kannatused, mida Su armastus Sulle põhjustas. Siis ma lähen läbi pimeduse, kui Sa seda tahad!

Sest kui ma lähen üle Jordani, siis ma laulan ja hüüan, vaatan Su silmisse ja näen – Sa ei vea mind eal alt! Nii et juhi mind teele, mis mind koju viib…ja ma kõnnin ka läbi oru, kui see on see, mida Sa tahad! Jah, ma kõnnin ka läbi oru, kui Sa tahad! 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat