Adventkirik tähistab oma nime 150. aastapäeva

Avaldatud 30.9.2010, allikas Adventist News Network

Ajal kui seitsmenda päeva adventistid valmistuvad tähistama 1. oktoobril oma kiriku nime 150. aastapäeva, kutsuvad kirikujuhid oma liikmeid mõtisklema oma nime tähtsuse ja selle mõju üle, mida nad on oma kohalikule kogukonnale omavad.

Oli aasta 1860, mil kogunemisel Battle Creekis, valisid koguduse pioneerid nime liikumisele, millel oli Põhja-Ameerikas ja Lõuna-Kanadas umbes 2500 järgijat. Täna on sellel liikumisel umbes 16 miljonit ristitud liiget ning see opereerib maailma suurimat protestantlikku koolide ja haiglate võrgustikku.

“Seitsmes päev” viitab koguduse jumalateenistuse päevale, mis on võetud 2. Moosese raamatu kümnest käsust. “Adventist” viitab Jeesuse teisele tulemisele. “Seda nime on läbi aastate kasutatud väga positiivsel viisil, kuna selle koguduse liikmed on otsustanud mõjutada olukorda siin ja praegu ning teevad seda oodates Jeesuse teist tulemist,” ütles Adventpärandi Teenistuse esimees Jim Nix, kes on vastutav koguduse ajalooliselt tähtsate paikade säilitamise eest.

Nix, kes organiseerib aastapäeva tähistamist, ütles, et ta loodab, et koguduseliikmed võtavad aega hingamispäeval, 2. oktoobril et mõelda, mida tähendab jätkata sama nime all, mille koguduse tollased juhid valisid 1860. aastal. Lisaks innustab ta liikmeid mõtlema sellele, millist mõju see nimi omab igaühe kogukonnas.

“Ma pelgan, et kui mõned adventkogudused sulgeks oma uksed, ei paneks keegi seda tähele,” ütles Nix.”Osadele võib see järeldus mitte meeldida, kuid kui see nii on, siis võiksid nad ehk mõelda sellele, mida saaks nemad teha, et oma piirkonnas midagi muutuks paremuse poole.”

Kuigi see nimi hakkas kirjeldama kogudust, valiti see algselt varajase liikumise kirjastustöö tarbeks. 1860. aastal kutsusid juhid kokku peakoosoleku, kuhu kogunes 25 pastorit ning kus kiriku üks rajajatest James White kutsus looma organisatsiooni, mis saaks legaalselt omada kirjastust. Ilma seadusliku nimeta ei saanud seda aga teha.

Mitmed eelistasid nime “Jumala kogudus”, nende hulgas ka James White, kuid teised väljendasid arvamust, et see nimi on liiga iseteadev. Pealegi kasutasid juba mitmed varasemad liikumised seda nime.

Siis pakkus kohalik elanik David Hewitt välja nime “seitsmenda päeva adventistid”, mis ei saanud nimeks mitte ainult kirjastustööle, vaid tervele liikumisele.

Nix ütles, et tema on uhke, et ta kuulub 150-aasta vanusesse liikumisse. “Me oleme kõik seitsmenda päeva adventistid ja see on meie vaimulik perekonna nimi,” ütles ta.

“See kirik on viimase 150. aasta jooksul teinud suuri asju. Kasutagem seda aastapäeva selleks, et mõelda, mida me saame veel enam teha,” ütles Nix. 

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat