Ted Wilson: MINGE EDASI!

Avaldatud 21.8.2010, allikas Meie Aeg

SISSEJUHATUS

Tere hommikust, vennad ja õed Kristuses!

Milline eesõigus on olla üheskoos sellel 59. Peakonverentsi sessiooni viimasel hingamispäeval. Oleme tänulikud, et Jumal on juhtinud oma kogudust läbi selle nädala. Toogem kogu au Temale!
 Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus on reisil taevasse ja me oleme peaaegu kodus. Usun kogu südamest, et Jeesus tuleb varsti! Me ütleme seda kõigis keeltes:

Jesus revien bientot! (prantsuse)
Haysoos vee-en-nay (vien-a) pronto! (hispaania)
Brehvee Jayzeus voltarah! (portugali)
Isus pridjot skora! (vene)
Yesu ana-kuja kari-buni sana! (suahiili)
Yesu knee me Kgauld O shim-knee-dah! (korea)
Yezu zhai-lie! (hiina)
Yesu jelldee eye-gah! (hindu)
Si Haysus eye ma-lahh-pit nang duma-ting! (tagalogi)
Ha ana ahti seriahn! (araabia)
Yahsus kommt balt! (saksa) ...ja nii paljudes teistes maailma keeltes.

Hindan kõrgelt meie ülemaailmse vaimuliku perekonna suurepärast vahvust ja entusiasmi. Ja kuigi me kõik oleme uhked oma rahvuse ja kultuuri üle, tänan ma Jumalat, et see on Kristuse kultuur, mis seob meid kokku ja asendab kõik muu. Selles julguses palun alandlikult teie eestpalveid, sest sõnum, mida täna jagan, on kuuldavõtmiseks otsekohene ja selge, seda edastavat käskjalga aga ei pea kõrgele tõstma. Seepärast – kui on mõni eriline koht kõnes, millega te nõustute, siis palun vastake siiralt „aamen“, selle asemel et aplodeerida. Aitäh, et aitate esile tõsta sõnumit, millele keskendume koosoleku ajal, mitte käskjalga.


KAOOTILINE MAAILM, USALDATAV SÕNA

Iga päevaga on nii sageduselt kui intensiivsuselt suurenemas Kristuse tuleku märgid. Purustused looduses, maailma poliitilised segadused, oikumeenia aktiivne levimine ja kompromissid, spiritualismi dramaatiline kasv ja mõju, maailma majanduse allakäik, sotsiaalsete ja perekondlike väärtuste murenemine, uskmatus Jumala absoluutsesse autoriteeti ja kümnesse käsku, kuritegevuse lokkamine, moraalne langus, sõjad ja sõnumid sõjast – kõik selged märgid viitavad Maa ajaloo kulminatsioonile ja Issanda tagasitulekule, mil teostub lõpuks meie reis taevakoju.

Milline vapustav õnnistus teada, et isegi keset ebakindlat maailma meie ümber võime puhata täielikus usalduses Jumala muutumatusse Sõnasse. Läbi kogu inimkonna ajaloo ja saatanlike rünnakute – järeleandmatute ustavate inimeste vastu – on Jumal kaitsnud oma Püha Sõna.

Piibel sisaldab täpset aruannet meie päritolust, usaldusväärset protokolli meie päästmisest ja aulisi vilksatusi meie peagi saabuvast vabastamisest.
Seitsmenda päeva adventistidena aktsepteerime Piiblit kui kogu meie usu alust ja näeme selle lehekülgedel oma unikaalset prohvetlikku identiteeti ja missiooni.


ADVENTISTIDE IDENTITEET JA MISSIOON

Oma tõe väega eraldab Jumal sellest kaootilisest maailmast Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse. Me oleme eriline rahvas, Jumala ülejäänud rahvas, kes tõstab kõrgele Kristuse, Tema õiguse, Tema kolmeinglikuulutuse, millest räägib Ilmutuse 14. peatükk, ja Tema Poja tagasituleku.

Piiblit uskuvate, maailma ajaloo viimastel päevadel elavate kristlastena oleme – nagu apostel Peetrus ütles: „Teie aga olete „valitud sugu, kuninglik preesterkond, püha rahvas, omandrahvas, et te kuulutaksite Tema aulisi tegusid“, kes teid on kutsunud pimedusest oma imelise valguse juurde.“ (1Pt 2:9)
Jumala ülejäänud rahvas on identifitseeritud Ilmutuse 12:17 kui need, „kes peavad Jumala käske ja kelledel on Jeesuse tunnistus“. Meil on unikaalne lootusesõnum ja mandaat kuulutada maailmale Jumala armust.

Tunnistuste 7. köitest loeme: „Seitsmenda päeva adventistid on valitud Jumala poolt eriliseks rahvaks, kes on eraldatud maailmast... Ta on valmistanud neid oma esindajateks ja kutsunud saadikuiks viimases päästmistöös.“


HINGAMISPÄEV

Üheks viimaste päevade Jumala rahva identiteedi iseloomustamiseks on tõsiasi, et Tema koguduse liikmed usuvad ja aktsepteerivad KÕIKI Jumala 10 käsku, kaasa arvatud 4. käsku, milles meid kutsutakse üles meeles pidama Jumala püha hingamispäeva.

Hingamispäeva pidamine pole üksnes märk Jumala loomistööst maailma alguses, vaid see saab Jumala laste märgiks viimastel päevadel, eristades neid märgist, mis baseerub pühapäeval, mida Jumal pole pühaks kuulutanud.

HINGAMISPÄEV JA KOLMEINGLIKUULUTUS

Hingamispäev ja selle tähendus on seotud kolmeinglikuulutusega Ilmutuse 14. peatükist.
Esimesel inglil „oli igavene evangeelium“ – Kristuse õigus – ja ta kuulutas: „Kartke Jumalat ja andke Temale austust, sest on tulnud Tema kohtutund, ja kummardage Teda, kes on taeva ja maa ja mere ja veteallikad!“

Jumal on Looja ning Tema hingamispäeva pühaks pidamine on märk meie lojaalsusest Tema Sõna ja loomisjõu suhtes. Teine ingel salmis 8 teatab: „Langenud, langenud on suur linn Baabülon, kes oma hooruskiima viinaga on jootnud kõiki rahvaid!“

Baabülon on rikkunud Jumala käsud ja seadnud Jumala teenimiseks antud Jumala loomistöö ainsa märgi – seitsmenda päeva – asemel hoopis ühe teise päeva.

Kolmas ingel teatab salmides 9–12, et „kui keegi kummardab metsalist ja tema kuju ja võtab tema märgi oma otsaesisele või oma käe peale“, siis see inimene peab vaevlema ja hukkuma tules ja väävlis. Kui te kummardate metsalist ja tema kuju, olete ära heitnud Jumala ainsa märgi – seitsmenda päeva hingamispäeva –, mille Ta on seadnud kui oma proovikivi ja testi truudusest.


PÄÄSTMINE

Kolmas ingel lõpetas oma sõnumi 12. salmis, identifitseerides Jumala rahva kui „need, kes peavad Jumala käske ja kelledel on Jeesuse tunnistus“. Me toetume päästmisel täielikult Jeesusele ja meie suhtele Temaga. Me ei saa päästmist oma tegudega, vaid saame armu Kristuselt, kellest me tunnistame. Arm on Jumala tõotus andestusest ja jumaliku jõu eest hoolitsemisest – see on õigeksmõistmine ja pühitsus.
Me ei saa eraldada seda, mida Kristus teeb SULLE (õigeks mõistes, justkui sa polekski patustanud) sellest, mida Ta teeb SINUS (pühitsedes ja puhastades sind iga päev, kui sa alistud Talle ja lubad Pühal Vaimul muuta oma elu ikka rohkem ja rohkem Jumala sarnaseks). See on igavene evangeelium, antud edasi esimese ingli sõnumis. See on usust õigeksmõistmine. See on põhjus, miks seitsmenda päeva adventistid peaksid olema võimsaks hääleks Jumala armu kuulutamisel! Suure võitluse teemas on kõik, mis hõlmab Jumala armu päästa patuseid ja muuta Tema väes nad oma poegadeks ja tütardeks – ustavateks tunnistajateks kuulutama innukalt kolmeinglikuulutust Püha Vaimu läbi, milles on elav ühendus Jeesusega, meie usu autori ja viimistlejaga.
Jeesuse Kristuse lunastusverel ristil ja Jeesuse Kristuse lunastusteenistusel taevases pühamus on ainult üks eesmärk – päästmine igast kahetsetud patust. Niisiis, läbi Tema lunastusohvri ja ülempreestriteenistuse võime minna “julgusega armuaujärje ette, et me saaksime halastust ja leiaksime armu oma abiks õigeks ajaks“ (Hb 4:16).
See on imetlusväärne, võimas, piisav arm, millest me oleme kutsutud kuulutama patuhaigele maailmale.
Lisaks sellele, üksnes tõeline ja sügav Jumala armu toime võib kõrvaldada inimese äärmise isemeelsuse või eneseusalduse.

Imepärane raamat „Tee Kristuse juurde“ selgitab: „Meil pole alust loota eneseülistusele... Meie ainus lootus on... tema töö (õigeksmõistmises) ja tema Püha Vaimu töö (pühitsuses).“


Prohvetliku kuulutamise vaimuand

Ja nüüd mingem tagasi Ilmutusraamtu 12:17 juurde ja veel ühe suure Jumala ülejäänud rahva eraldusmärgi juurde. Me loeme, et neil „on Jeesuse tunnistus“. Ilmutuse 19:10 räägib meile, et „Jeesuse tunnistus on prohveti kuulutamise vaim“.

Seesama vaim, mis liigutas pühi mehi vanal ajal, on jälle, viimastel päevadel, äratanud Issanda käskjala.
Mu õed ja vennad Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudusest! Jumal on andnud meile ühe oma suurimatest võimalikest kingitustest – prohvetikuulutamise vaimu kirjutised. Täpselt nii nagu Piibliraamat pole aegunud ega asjakohatu, pole seda ka Jumala käskjalg lõpuajal. Jumal kutsus Ellen White’i kui alandliku teenri, et varustada meid inspireeritud tarkusega mõistma nii Pühakirja, prohvetlust, tervist, kasvatust, suhteid, misjonit, perekonda ja paljusid teisi valdkondi. Lugegem neid teoseid, järgigem prohvetikuulutamise vaimu ja jagagem prohvetikuulutamise vaimu. On nii palju imepäraseid raamatuid, mida levitada, sealhulgas üks raamat Ellen White’ilt, mida ta soovitas levitada rohkem kui ühtki teist – „Suur Võitlus“.

Tänu Jumalale usuvabaduse eest sellel maal ja paljudes teistes, kus on võimalus levitada tõde. Prohvetliku kuulutamise vaimuand on üks Jumala identiteedi tunnustest viimase aja inimeste juures ja on tänapäeval kehtivam ja sobivam kui kunagi varem. See on meile antud otse taevast. Kui Jumala ustav ülejääk, ei tohi me kunagi alahinnata väärtuslikku valgust, mis on antud meile Ellen White’i kirjatööde kaudu.

KRISTUSE-SARNANE ALANDLIKKUS

Kui me seda terminit kasutame – kas ülejäänute koguduse või ülejäänud inimeste kohta –, ei tohi me seda kunagi kasutada enesekeskselt ega erapoolikult. Peaksime olema kõige alandlikumad inimesed maa peal, kes on veendunud oma vajaduses Jeesuse kui Päästja järele ning ülistavad Teda kutse eest osaleda võimsas adventliikumises. Sellele adventliikumisele pandi alus alandlike, lihtsate inimeste poolt – mitte lihtsameelsete, vaid lihtsate inimeste poolt. Kuigi paljud Jumala inimesed on haritud ja koolitatud, peame me siiski jääma lihtsateks inimesteks. Meie Päästja rääkis hämmastava autoriteediga, ometi oli Ta silmapaistmatu, samas kaasahaarav, et võita patuseid. See kogudus pole ka praegu midagi muud; see on unikaalne, taeva initsiatiivil tegutsev liikumine, kindla päästemissiooniga maailma jaoks, mis peab jätkuvalt edasi minema Jeesuse alandlikkuses.
Maailm vajab Kristuse sõnumit inimestelt, kes on Kristuse sarnased. Kui me oleme muudetud Kristuse armus, siis hakkame jutlustama, õpetama ja tunnistama Piibli otsekohest, puhast sõnumit ja prohvetikuulutamise vaimu alandlikult, armastavalt ja kütkestavalt.

Kui me kogu alandlikkuses toetume jäägitult igavese Jumala kätele, siis töötab Ta meie kaudu võimsalt, et viia surevale maailmale lõpusõnum Jumala armust.
Meie edu selle töö lõpetamisel sõltub kuulekusest Jumala Sõnale ja Püha Vaimu juhtimisest. See sõltub meie endi alandlikkusest meie Päästja ees ja enese mina troonilt tõukamisest, nii et Jeesus saab kontrollida meid ja võita meie patu. See sõltub sellest, kas oleme või ei ole valmis paluma alandlikult uussündi ja reformatsiooni oma elus isiklikult ja ühiselt koguduses, kellel on juhtroll Püha Vaimu hilise vihma valingus.

Ellen White pani kirja nägemuse oma Tunnistuste 8. köites pealkirja all „Milline saab olema vägi“. Ta nägi, et Jumal soovis 1901. aasta Peakonverentsi sessioonil läbi viia kaks suurt asja: 1) ümber korraldada kogudust struktuurselt selliseks, nagu see on tänapäeval, 2) kindlustada kogudus Püha Vaimu valinguga, mida kahjuks ei juhtunud usupuuduse tõttu, kuna koguduse juhid ja liikmed ei alandanud ennast Jumala ees. Ometi oli kogudusel võimalus võtta vastu hiline vihm. See oli 109 aastat tagasi! Ärgem laskem Jumalal enam rohkem oodata hilise vihmaga, et Jeesus võiks tulla.

Me vajame tõsiseid palveid selle kogemuse pärast. Oleme seda teinud selle sessiooni ajal ja peame jätkama tõsiselt selle taotlemist ning paluma Issandat oma ellu ka pärast siit lahkumist.

Ellen White tegi selgeks, et „rohkem kõigest, mida vajame, on uussünd, tõsine jumalakartlikkuse vajadus meie keskel. See peaks oleme meie esmane töö“. Läbi Peakonverentsi töökoosolekute olete palunud taaselustumist ja reformatsiooni, Püha Vaimu ja hilist vihma.

Vennad ja õed! On aeg... Jeesus tuleb varsti! Ta soovib kasutada oma ülejäänute kogudust veel võimsamal viisil.

Jumal on igatsenud meis taastada oma iseloomu. See võib teoks saada, kui alistume Temale iga päev. Nagu ütleb Paulus meile Fl 25: „Olgu teil samasugune meel nagu Jeesusel Kristusel.“ Kui me oleme Kristusega ühenduses iga päev ja lubame Temal meie kaudu töötada, oleme kasutatud Püha Vaimu poolt, et kuulutada Tema armu ja kiirendada Issanda tulekut.

Pidagem meeles: see on adventliikumine – üles kutsutud inimesed, ülejäänute kogudus, äramärgitud rahvas, inimesed teel taeva poole ja taeva jaoks – kui me kuulutame Jumala armu.

Raamatust „Kristuse tähendamissõnad“ loeme Kristuse soovist oma lastele: „Kristus on pikka aega oodanud oma koguduse järel. Kui Kristuse iseloom avaldub selgelt Tema lastes, tuleb Ta nõudma neid enda juurde. Igaühe eesõigus on kiirendada Jeesuse tulekut. Iga kristlase eesõigus pole mitte ainult oodata, vaid ka kiirendada Jeesuse Kristuse tulekut. Kui kõik, kes kannavad Tema nime, kannavad vilja Tema auks, kui kiiresti saaks maailm siis kuulda Tema sõnumit. Kiiresti saaks töö tehtud ja Kristus saaks tulla, et koguda oma vili.“


IISRAEL LAHKUB EGIPTUSEST

Vanas Testamendis kutsus Jumal erilise rahva koos erilise sõnumi ja saatusega. Nad olid kutsutud minema teekonnale usus ning usaldama Teda, kuulutades Jumala armu maailmale. Iisraeli lapsed elasid Egiptuses 400 aastat, kuid pääsesid lõpuks Egiptuse orjusest.

Minagi kasvasin üles Egiptuses. Elasin seal kuni kaheksanda eluaastani. Kairo oli mu kodu.... Teadsin väga vähe midagi muust maailmast, välja arvatud Lähis-Ida. See on imetore paik, kus elavad imetoredad inimesed. Ja siiski olid tol iidsel ajal iisraellased Egiptuses orjaikkes. Oma imede läbi kasutas Jumal Moosest, Aaronit ja Mirjamit, et vabastada oma rahvas ühe teekonna jaoks..... misjoni jaoks maailma heaks. Pärast laastava kümne nuhtluse lõppu lahkusid iisraellased Egiptusest, et alustada teekonda lõuna poole.

2Ms 13,21 ütleb, et „...Jehoova käis nende ees, päeval pilvesambas juhatamas neile teed, ja öösel tulesambas...“ Milline imeline Jumal... Ta juhib meid päeval ja öösel! Ta juhtis iisraellasi alla Punase mere läänekaldale Egiptuse kõrbe. Loeme 14.ptk. 2.salmist, et Jumal juhtis nad „Pii-Hahiroti kohale, Migdoli ja mere vahele, Baal-Sefoni ette, sellega vastakuti; lööge leer üles mere äärde“.

Minu isa, kes veetis Egiptuses peaaegu 15 aastat, teadis, kus see paik on, kuna seda on kirjeldatud raamatus „Patriarhid ja prohvetid“. See on paik, kus Jumal näitas taas kord oma väge egiptlaste suhtes.

Mõned piibliõpetlased mõtlevad, et Iisraeli lapsed ületasid Punase mere kohas, kus pilliroog meres ulatub rinnuni. Mis mõte oleks sellises kohas näidata Jumalal oma väge? Absoluutselt mitte mingisugust! Tegelikult oli see väga raske koht. Kui iisraellased olid Egiptuse kõrbest liikumas edasi läände, olid neil vastas mäed, idas Punane meri ja taga Egiptus. Peatükk jätkub kirjeldusega, kuidas vaarao muutis meelt ja suunas oma väed Iisraeli jälitama. „Ta võttis kuussada valitud sõjavankrit ja kõik muud Egiptuse sõjavankrid. Salmis 10 öeldakse, et kui iisraellased kuulsid vaarao sõjaväge tulemas, haaras neid õudus.
Miks hakkame kartma, kui Jumal meid juhib?

Iisraellastele oli demonstreeritud pilve- ja tulesammast – miks nad siis ei usaldanud väge, mis oli neid juhtinud?

Siin on meile õppetund. Iisraellased olid nii arulagedad, et nad hakkasid kiruma Moosest. Salmis 11 on öeldud: „Kas ei olnud siis Egiptuses haudu, et tõid meid kõrbe surema?“

Miks käitume meie mõnikord samamoodi? Me näeme Jumala juhtimise imettegevaid märke ja õnnistusi. Siis aga läheb midagi valesti ja me süüdistame Jumalat.
Ja nüüd salm 13. Mooses ütles rahvale, et nad ei peaks pahandama. „Ärge kartke, püsige paigal, siis te näete Jehoova päästet, mille ta täna teile valmistab!“
Sageli oleme kiusatuses tegutseda hetkeimpulsi ajel, lubamata Jumalal oma samme juhtida. Ja ometi palub Jumal meil edasi minna üksnes Tema juhtimise all. Niisiis andis Mooses võimsa lubaduse salmis 14. Meil kõigil peaks olema kinnitus tõotuses, kui vaatame Kristuse ja Saatana vahelist suurt võitlust: „Jehoova sõdib teie eest, aga teie vaikige!“

Vennad ja õed, Jumal võitleb teie eest. Tema avab tee. Tema kindlustab oma kogudusele võidu, meie aga peame alanduma tema ees, peame kuuletuma Temale ja järgima Tema juhtimist.

Ja siis – Jumal annab iisraellastele Moosese kaudu juhtnööri, mille Ta annab oma viimase aja kogudusele ka täna. Salmis 15 ütleb Jumal Moosesele: „Miks sa minu poole kisendad? Ütle Iisraeli lastele, et nad LÄHEKSID EDASI.“ Kui Jumala käsib minna edasi, siis me peame minema edasi.

Ometi ei näinud Iisraeli lapsed üht suurt pilti. Nad olid unustanud, kuidas Jumal oli neid juhtinud möödunud aegadel. Ärge unustage kunagi, kuidas Jumal on juhtinud adventliikumist möödunud aegadel ja kuidas Ta juhib selle võidule tulevikus, et see annaks au Tema nimele ja vabastaks Tema päästeplaani süüdistustest kogu universumi ees. Me elame Suure Võitluse lõpus ja Jumal ütleb: „Minge edasi!“

Kuid mida tegid Iisraeli lapsed? Nad tundsid end kõrbes tõeliselt lõksus olevat. Ees kõrgusid mäed, vasakule jäi Punane meri, tagant aga lähenes Egiptuse armee. Nende usaldus Jumalasse ütles üles. Kõik, mida nad nägid, oli barjäär.

Ma ei tea, millise barjääriga puutud sina kokku täna. Ma ei tea, millise barjääriga arvad sa kokku puutuvat tänast kogudust. Mis iganes need ka oleks, Jumalal on üksikasjalik plaan meist igaühe jaoks isiklikult ja koguduse jaoks, kui me kuulutame Tema armu.
Millise barjääri vastu põrkud sa tänasel hingamispäeval?

1)Kas sa puutud kokku:
* sekulaarsete (ilmalike) kahtlustemägedega Piibli suhtes?
* Jumala Sõna liberaalse interpretatsiooni (tõlgenduse) merega?
* vaimuliku segaduse armeega?
Jumal ütleb, et me oleme püha rahvas ja eriline rahvas. „Minge edasi!“

2)Oled sa vastamisi:
*majanduslike raskuste mägedega?
*perekondlike ja isiklike konfliktide merega?
*negatiivsete sotsiaalsete muutuste armee pealetungiga?
Jumal ütleb: „Minge edasi! Te olete mu omandrahvas.“

3)Kas olete ümber piiratud:
*väärinformatsiooni (vale teabe edastuse) mägedega?
* rahulolematuse ja segaduste merega kodus, tööl, kirikus, ühiskonnas?
* emotsionaalsete kokkupõrgete ja umbusalduse pealetungiga?

Jumal ütleb: „Minge edasi!“ hoolimata olukordadest. Jumala käes on tee edasiminekuks
Inspireeritud sõna ütleb meile: „Oma ettenägevuse kaudu juhtis Jumal heebrealased sellesse mägedevahelisse orgu mere kaldal, et nende päästmise kaudu näidata oma väge ja alandada Jumala rahva rõhujate uhkust. Jumal oleks võinud nad päästa ükskõik millisel viisil, kuid Ta valis selle tee, et karastada nende usku ja kinnitada nende usaldust Temasse.“

See oli enne seda, kui Jumal tegi ühe oma võimsatest imetegudest, täpselt nagu Ta soovib teha tänapäeval. Ms 14, 19-20 öeldakse, et Jumala kaitsev pilv iisraellaste ees liikus nüüd nende taha, et kaitsta neid Egiptuse armee eest. Iisraellaste jaoks oli see pilv valgusvoog, egiptlaste jaoks aga pimedusemüür.
Salm 21 ütleb, et Mooses tõstis üles oma käed Punase mere poole ja Jumal tegi läbi Punase mere maantee. Pilv hoidis egiptlasi tagasi seni, kuni iisraellased usus läbi Punase mere teisele poole jõudsid.

Suudad sa ette kujutada miljoni inimese ärevust, kes astusid alla merre mööda kuiva teed? Kujutad sa ette põnevust, kui lapsed vaatasid ujuvaid kalu justkui akvaariumist?

Inspireeritud sulg kirjeldab seda pilti võimsas keeles: „Selles läbielus peitub suur õppetund kõigi aegade jaoks. Kristlase elus on sageli ohte ja näib, et kohustusi täita on raske. Kujutlusvõime maalib pilte eelolevast ähvardavast hukkumisest ning seljataga varitsevast orjapõlvest või surmast. Ometi lausub Jumala hääl selgesti: „Minge edasi!“ me peaksime sellele korraldusele kuuletuma ka siis, kui meie silmad ei suuda pimedusest läbi näha ning kui meile jalgu uhuvad külmad lained. Edasiminekut tõkestavad takistused ei kao niikaua, kui kõhkleme ja kahtleme.“
Nii, vennad ja õed, vaadake kõikvõimsale Jumalale, kes suudab teha teile ükskõik mida ja ükskõik mille kaudu, ükskõik millega te siis kokku puutute. Ärge iialgi kaotage täielikku usaldust ja kindlustunnet Temas. Kuuletuge alati Tema korraldusele minna edasi.
Kui iisraellased täitsid taevast saadud korralduse minna läbi Punase mere, lubati egiptlastel neid rünnata. Selleski oli Jumalal vastav plaan. Jumalal on plaan ka sinu elus ja koguduse elus. Me ei tohiks kunagi kahelda võimsa adventliikumise saatuses. See on Jumala kätes. Jumal on andnud meile prohvetliku instruktsiooni, et oleksime teadlikud Suure Võitluse kulminatsioonist – Jumal on Võit!

Salmid 23-30 kirjeldavad uskumatut vaatepilti, kuidas egiptlaste armee jahtis iisraellasi ja kuidas Jumal üksi pühkis teelt sõjavankrid, lubades võimsatel Punase mere lainetel neelata vaenlase armee, et viimistleda täielik võit. Te näete, mis juhtub, kui meie vaikime, aga Issand tegutseb. Salmis 31 on aruanne: „Ja Iisrael nägi seda suurt kätt, mida Jehoova näitas egiptlastele, ja rahvas kartis Jehoovat ning nad uskusid Jehoovat ja Moosest, tema sulast.“

2Moosese raamatus on aruanne Moosese ja iisraeli laste suurest võidulaulust: „Ma laulan Jehoovale, sest tema on Ülikõrge, hobused ja ratsanikud ta heitis merre. Mu jõud ja mu tugevus on Jehoova, tema oli mulle päästeks! Tema on minu Jumal, ja ma ülistan teda, tema on mu isa Jumal, ja ma kiidan teda kõrgeks!“

Vennad ja õed adventliikumises......me oleme määratusuurel teekonnal. Vaadakem üksnes Jumalale, kes meid vabastab. Jumala saadik teatab: „Rada, millel Jumal juhib, võib tunduda kõrb või meri, aga see on turvaline tee.“

Loomulikult, te võite ka paigal seista, sest ükskõik mis juhtnööre Jumal teile ka annab, ahvatleb Saatan minema ikkagi teist teed. Millal iganes ütleb Jumal „minge edasi“, tahab vaenlane, et astuksid hoopis vastassuunas. Kuid mu sõbrad, kui me seisame oma igavese kodu lävel, siis seesama Jumal, kes andis korralduse iisraellastele minna edasi tõotatud maale ja mitte tagasi Egiptusesse, kutsub ka teid minema edasi ja mitte tagasi.

MINGE EDASI, MITTE TAGASI

Minge edasi, mitte tagasi..... Ärge andke järele ekslikule mõttele võita poolehoidu isegi adventkirikus, kiites heaks ja tunnistades vastuvõetavaks jumalateenistuse või evangelisatsiooni klientuuri kasvatavad meetodid sellepärast, et need on uued ja trendikad. Me peame olema valvsad testima kõiki asju vastavalt Jumala Sõna kõrgeima autoriteediga ja eeskirjadega, millega me oleme õnnistatud Ellen White’i kirjutiste näol. Ärge sirutuge muutuste järele mis lähtuvad kristliku megakiriku keskusest, mitte seitsmenda päeva adventkirikust, ja tõotavad teile vaimulikku menu, põhinedes väärteoloogial.

Seiske alati eemal mittepiibellikust korrast või religioosse struktuuri meetoditest, mille juured on müstikas, nagu näiteks meditatsiooniline palve, enesesse keskendumise palve ja kiriku arenguline liikumine, mida need propageerivad.

Vaadake Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse SEES olevatele alandlikele pastoritele, evangelistidele, teoloogidele, juhtidele ja ametkonnale, kes võivad kindlustada evangeelseid meetodeid ja programme, mis baseeruvad usaldusväärsetele Piibli põhimõtetele ja „Suure Võitluse teemale“.

Minge edasi, mitte tagasi! Kasutage Kristus-keskset, Piiblil põhinevat jumalateenistust ja muusikat oma praktilises koguduse teenistuses. Kui mõistame, et meie teenistus ja kultuur erineb täiesti maailma omast, ärge minge tagasi korralagedust tekitavasse paganlikku keskkonda (lavastusse), kus muusika ja jumalateenistus keskendusid niivõrd emotsionaalsusele ja elamustele, et kaotati keskendumine Jumala Sõnale. Kogu jumalateenistuse, kas lihtsa või kavakoosoleku, eesmärk peaks olema üks ja ainult üks – tõsta üles Kristus ja alla suruda oma isik. Teenistusviisid, mis tõstavad esile ettekande ja esitaja, peaks asendama lihtsa ja armsa Kristus-keskse peegeldusega, piibelliku lähenemisviisiga. Sellise teenistuse iseloomustamine üksikasjades on võimatu, kuid kui te loete Pühakirjast Jumala pühaduse kohalolekust Püha Vaimu läbi, on teil kerge teada saada, mis on õige ja mis vale.

Minge edasi, mitte tagasi! Seiske tõe eest, kui ka taevas langeks. Ärge andke järele fanaatilistele ja vääratele teoloogiatele, mis väänavad Jumala Sõna tõesambaid ja Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse tõekspidamiste piirikive.

Ärge olge mõjutatud igast väiksemast „uue teoloogia“ uitmõttest või ka põhjalikest ja tavatutest ajaskeemidest või ähmastest arusaamadest, mis näivad sobituvat meie üldise teoloogia ja missiooniga. Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse piibliajaloolised tõekspidamised ei ole kohalt kõigutatavad. Piibli alusmüür seisab kindlalt kuni aegade lõpuni. Kuulake, mida on meile öeldud „Valitud kuulutustes“ I lk.207-208: „Mis on see mõjujõud, mis juhib inimesi praegusel ajal nii salajasel ja võimsal moel töötama meie usualuste mahakiskumiseks – aluste, mis rajati meie töö algul Jumal Sõna palves uurimise ja ilmutuse läbi? .... Me oleme Jumala käske pidav rahvas. ...on ilmnenud mitmesuguseid väärõpetusi, et teha meid pimedaks Sõna õpetuste suhtes – eriti mis puutub Kristuse teenistusse taevases pühamus ja taevast antud kuulutusse viimaste päevade jaoks, mis on antud Ilmutusraamatu 14.peatüki inglite kaudu. Seitsmenda päeva adventistide hulka on tunginud igat liiki õpetusi tõe asemel. Tõe, mis on punkt-punktilt palves läbi uuritud ja mille kohta Issanda imettegev vägi on oma tunnistuse andnud. Need teetähised, mis on meid teinud selleks, kes me oleme, tuleb säilitada ja need säilitatakse, nagu Issand on avaldanud oma Sõna ja Vaimu tunnistuse kaudu. Ta kutsub meid üles hoidma kindlas usus kinni põhimõtetest, millele on pannud aluse kaheldamatu autoriteet.“

Minge edasi, mitte tagasi! Seiske vankumatult Jumala Sõna eest, kui seda on sõna-sõnalt loetud ja sellest aru saadud. Iseenesest mõista, peame alati alandlikult tõdema, et oleme piiratud võimetega, langenud inimolevused kõikvõimsa Jumala kõrval. On asju kahes suures raamatus – looduses ja Pühakirjas -, mida me ei mõista täielikult. Õigupoolest oleme märganud, et Jeesuse ohver on „teadus ja laul lunastusest, mida lauldakse lakkamatult terve igaviku“. Kuid see, mille Issand oma armus meile selges keeles kasutada on andnud kui lihtsat tõsiasja, seda ei luba Ta meil varjutada skeptitsismiga.

Ärge minge tagurpidi tagasi, tõlgendades valesti 1Moosese raamatu kahteteist esimest peatükki või ka teisi Pühakirja teemasid, väites, et need on üksnes allegooria. Nagu me just möödunud nädalal saime taas kord kinnituse, et Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus õpetab ja usub piibellikku aruannet – loomist sõna-sõnaliselt kuuel järjestikusel, 24 tunniga piirneval päeval.

Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus ei muuda iialgi seda seisukohta ja usku sellesse fundamentaalsesse doktriini. Kui Jumal poleks loonud meie maailma kuue reaalse päevaga, ja õnnistanud hingamispäeva, siis miks austame me Teda täna seitsmenda päeva hingamispäevaga kui SEITSMENDA PÄEVA adventistid? Selle doktriini vääritimõistmine või vääriti tõlgendamine on Jumala Sõna ümberlükkamine. Sellega eitatakse ja salatakse maha ka adventliikumise kui Jumala ülejäänute koguduse eesmärk kuulutada kolmeinglikuulutust Püha Vaimu väes. Ärge minge tagasi ateistlikusse või teistlikusse evolutsiooni! Minge edasi prohvetlikku arusaamisesse, sest truudus Jumalale, Loojale ja Lunastajale saab olema seitsmenda päeva hingamispäeva järgimisega eraldusmärk, mis iseloomustab Jumala lapsi päris aegade lõpus. Adventkoguduse liikmed, kandku teie juhid, pastorid, kohalikud kogudused, pedagoogid, institutsioonid ja administratiivsed üksused vastutust kõige rohkem meie usu standardite eest, mis põhinevad Pühakirja sõna-sõnalisel mõistmisel!

Kasutage suurepärast abivahendit – Piibelliku Teaduse Uurimisinstituudi uut raamatut hermeneutikast /“vanade tekstide, kunstiteoste jm tõlgendamise ja selgitamise õpetus“. Tõlk. VSL 2000/ See aitab meil teada tõele vastavat teed Pühakirja tõlgendamisel.

Jälle loeme „Valitud kuulutustest“ I lk 170: „Me peame olema ettevaatlikud, muidu võime Pühakirja valesti tõlgendada. Jumala Sõna selgeid õpetusi ei tohi nii vaimsetena võtta, et tegelikkus silmist kaob. Ärge lisage Piibli lausete tähendusele midagi juurde, püüdes välja tuua midagi eriliselt, mida kujutlusvõime heaks arvab. Võtke Pühakirja nii, nagu ta on.

Ma tänan Jumalat, et Nancy ja mina oleme mõlemad kasvanud kristlike vanemate lastena. Mitte kummagi kodus ei kuulnud me kunagi kahtlevaid ega halvustavaid sõnu Piibli ega prohvetlikult kuulutamise vaimuanni kohta. Me mõlemad oleme üles kasvanud jumalakartuses ja Tema Sõna austamises.

Viis nädalat tagasi läks minu jaoks nii hinnaline ja kallis Piibel, minu oma Piibel, reisil kaduma. Kuna ma hindasin seda kõrgelt ja mul on äärmiselt kahju, et seda pole mu käes täna, olen Jumalale tänulik, et ma pole siiski kaotanud Jumala Sõna. Ka sina pole kaotanud Jumala Sõna. Sul on see kas välja prinditud või iPhone’is, iPad-is või teistes elektroonilistes seadetes.

Me ei tohi kunagi pidama enesestmõistetavaks vabadust lugeda ja õppida Jumala Sõna. Ellen White kõneles liigutavalt Piiblist aastal 1903. aasta Peakonverentsi sessioonil, oma viimasel avalikul esinemisel. Pärast kõnet lahkus ta poodiumilt, tuli siis tagasi, hoides värisevatel kätel suurt Piiblit, sirutas selle ette rahva poole ja ütles: „Vennad ja õed! Ma soovitan teile seda raamatut!“

Täna, mu armsad vennad ja õed Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudusest! Me peame seisma kindlalt Pühakirja alusel. Jumala „Raamatu rahvana“ lugege Piiblit, elage Piibli järgi, õpetage Piiblit ja jutlustage Piiblist Kõigekõrgema väes!

Minge edasi, mitte tagasi! Võtke Pühakiri oma isiklikuks interpreteerijaks. Meie kogudus on kandnud pikka piibliajaloolist Pühakirja mõistmise meetodit, lastes Piiblil seletada end ise – rida realt, säte sättelt. Ja ometi on üks kõige õelamatest rünnakutest Piibli vastu nende poolt, kes usuvad Piibli seletamisel ajaloolis-kriitilist meetodit (Piibli kõrgemat kriitikat). See mittepiibellik käsitlusviis „kõrgema kriitika“ poolt on meie teoloogia ja missiooni surmavaenlane. See käsitlusviis hindab õpetlasi ja üksikisikuid kõrgemalt kui Pühakirja selget tunnistust, andes ebasobiva litsentsi otsustada tõe üle toetudes arvamustele, kriitikale ja haridusele.

Hoiduge kaugele sellist laadi lähenemisest, sest see juhib inimesed umbusaldama Jumalat ja Tema Sõna. „Valitud kuulutuste“ I lk 17-18 räägib sellest probleemist otsekoheselt: „Kui inimesed oma piiratud otsustusvõimega leiavad vajaliku olevat hakata selleks Kirja uurima, et kindlaks teha, mis on inspireeritud ja mis mitte, siis sellega on nad astunud Jeesuse ette, et näidata Talle paremat teed kui see, kuhu Tema meid on juhatanud......ärgu ühegi inimese mõte ega käsi olgu tegevuses Piibli kritiseerimisega...... Klammerduge oma Piibli külge, kui seda loete, lakake arvustamast tema väärtust, elage tema õpetuste järgi ja ükski teist ei lähe kaduma.“

Minge edasi, mitte tagasi! Võtke vastu prohvetlikult kuulutamise vaimuand kui üks suurimatest kingitustest Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudusele. Mitte lihtsalt kingitusena minevikust, vaid veel tähtsamana tuleviku jaoks. Niikaua kui Piibel on ülim meie hinnangutes ja lõplik autoriteet ning viimane otsustaja tõe üle, kindlustab prohvetlikult kuulutamise vaimuand meile selge ja inspireeritud juhenditekogu Piibli tõe ellurakendamiseks. See on taevast saadetud giid, kes juhatab kogudust, kuidas viia edasi oma missiooni. Ses on usaldusväärne Pühakirja teoloogiline seletaja.
Prohvetlikult kuulutamise vaimuanni teosed on lugemiseks, uskumiseks, praktiseerimiseks ja kõrgele tõstmiseks. See pole „kaigas“, millega kellelegi vastu pead anda, vaid see olgu kasutusel suurepärase õnnistusena, mis juhib Jumala kogudust viimastel päevadel maailma ajaloos.

Lubage korrata minu veendumust – prohvetlikult kuulutamise vaimuanni kirjutistes pole midagi vananenut ega arhailist; see on tänapäeva jaoks ja see kehtib seni, kuni Kristus tagasi tuleb.


MINGE EDASI

Jumala ülejäänud koguduse liikmed, Jumal ütleb meile praegu, kui oleme lähenemas aegade lõpule: „Minge edasi!“ Minge edasi Kristust kõrgele tõstes ja Jumala armu kuulutades; minge edasi, esitades kolmeinglikuulutust; minge edasi, anudes uussündi ja reformatsiooni; minge edasi, järgides Piiblit, mida õpite; minge edasi, lugedes ja järgides prohvetikuulutamise vaimu; minge edasi maailmale päästmise ja Jeesuse Kristuse teise tagasituleku heade uudiste kuulutamises.

Jumala arm juhib inimesi üle kogu maailma „minema edasi“. Me peame jätkuvalt, kogu aeg, hoidma üleval võitluslippu. Sõnum Jumala armust ja kolmeinglikuulutus muudab inimesi kõikjal. Püha Vaim töötab nende südames, kes kuulevad hinnalist adventsõnumit teie sõnade ja evangeeliumitöö vahendusel..... teie kuulutuse kaudu Jumala armust. Me vajame evangeeliumi lülitamist igasse elu valdkonda, nii nagu seda on tehtud mitmes paigas, sealhulgas väga suures Lõuna-Ameerika Divisjonis, kus „integreeritud evangelism“ on lihtsalt eluviis.

Üks näide sellest tuleb Euro-Aasia Divisjonist. Viis aastat tagasi oli Vassili Moldovas politseiohvitseriks. Ta tuli veendumusele Piibli tões ning tahtis saada ristitud adventkogudusse. Kui ta rääkis leitud tõest oma perekonnale, lubasid ema ja isa temast lahti öelda. Vend teatas, et ei nimeta teda tulevikus enam oma vennaks. Abikaasa Galina lubas end temast lahutada ja ülemus kinnitas, et ei võimalda talle mitte kunagi tööst vaba hingamispäeva.

Ahastuses palus Vassili Jumalat, et Jumal annaks selge vastuse palvele: mida peaks ta tegema?, kui ta lihtsalt oma Piibli avab. Vassili avas Piibli ja Jumala armust peatusid ta silmad tekstil Matteuse 10:35-38, milles Jeesus selgitas, kuidas perekond võib meile olla vaenlaseks, ja ütles, et kui te armastate ema või isa rohkem kui Jumalat, pole te Kristust väärt. Vassili otsustas kuulda võtta Jeesuse nõuannet, kanda oma risti ja järgida Jeesust.

Vassili tänas Jumalat ja tegi oma otsuse. Ta läks seitsmenda päeva adventistide kirikusse ja sai ristitud. Kui ta teatas naisele, et on ristitud, ütles too et tal on lahutuspaberid juba valmis. Vassili ei hakanud naist ümber veenma, kuid teatas, armastab teda.

Uskudes, et Vassili vanemad toetavad tema protesti, teatas Galina ämmale ja äiale uudise, et Vassili on ristitud. Kuid naise üllatuseks aktsepteerisid vanemad ja vend Vassili kindlameelsust ilma halvakspanuta. Siis tahtis Vassili anda oma ülemusele lahkumisavalduse, põhjendades seda oma ristimisega. Ülemus küsis: „Mis see veel on? Viska see minema ja võta endale vaba nädal, asja üle järelemõtlemiseks.“

Nädala pärast tuli Vassili tagasi ja esitas uue lahkumispalve. Selle asemel, et seda heaks kiita, aitas ülemus kaasa sellele, et Vassilil polnud enam kunagi hingamispäeva pärast sekeldusi.

Samal ajal tekkisid Vassili naisel tõsised probleemid töö juures, kus ta oli kassapidaja. Ühe päeva kogusummat arvutades selgus, et numbrid ei klapi ja firma süüdistas teda puudujäägis. Meeleheites palus naine Vassilit enda eest palvetada ja mees tegi ettepaneku selle probleemi pärast üheskoos palvetada. Järgmisel päeval avastas Galina raamatupidamise arvestuses vea ja kõik klappis täpselt. Vassili palus naist tänuks kuuldud palve eest anda oma süda Jumalale, kuid naine keeldus.

Hiljem haigestus Galina ema vähki. Vassili ja Galina külastasid teda ning palvetasid tema eest. Jumala vaheleastumisel naine paranes. Galina süda pehmenes, ta hakkas käima adventkirikus ja sai ristitud. Olen õnnelik, et võin täna olla tunnistajaks, et Vassili Garascuic on praegu Moldova uniooni laekur.

Jumala armust on Galina ja Vassili praegu ka meie keskel. Kas olete nii kenad ja tõuseksite püsti? Tänage Jumalat Tema armu päästva jõu eest!

Mu vennad ja õed siin Georgia Dome’is ja üle kogu maailma! Püha Vaimu väes kuulutagem Jumala armu ja kolmeinglikuulutust. Me oleme kaunilt mitmepalgeline kogudus, kuid samas üks liit Kristuses ja hinnalises piiblisõnumis. Me oleme rahvusvaheline perekond igas maailma nurgas globaalse armukuulutusega, kui „läheme edasi“ liidus Püha Vaimuga ja Piibli kindlal alusel seisvate tõekspidamistega.

Milline väärtuslik sõnum on viimaste päevade adventliikumisel viia maailma! Esimese, teise ja kolmanda ingli sõnumid kutsuvad inimesi tagasi Jumala algupärase ja piibelliku jumalateenimise juurde.

Milline Looja! Lunastaja! Ülempreester! Advokaat! Sõber! Milline Jumal!

Jeesus tuleb varsti! Varsti näeme idataevas väikest tumedat pilve, umbes mehe poole rusika suurust. See muutub järjest suuremaks ja suuremaks, säravamaks ja säravamaks. Kogu taevas valab välja maakera ajaloo kulminatsioonihetke. Kõik näevad Teda samaaegselt selles taevalaotuse imes. Ja seal istub keset miljoneid ingleid see Üks, keda me oleme oodanud – mitte alandlik murtud Tall, mitte Ülempreester, vaid Kuningate Kuningas ja Isandate Issand, Jeesus Kristus, meie Päästja! Me vaatame siis üles ja ütleme: „See on Jumal, keda me ootasime.“ Kristus vaatab alla ja ütleb: „See on hea, sa hea ja ustav sulane, mine oma Issanda rõõmusse!“ Siis me tõuseme kohtuma Issandaga üles õhku, et minna koju Tema juurde igaveseks. See on adventrännaku imepärane lõpp!

Kui Issanda imeline armastus ja päästeplaan – Tema võidutsev arm – on puudutanud sinu südant ja sa tahaksid uuendada oma pühendumist Temale ja seitsmenda päeva adventistide missioonile; kui sa pöördud tagasi koju, et kuulutada Jumala armust ja tahad paluda taaselustumise ja reformatsiooni pärast nii sinu enda elus kui ka koguduses; kui sa tahad kuulutada kolmeinglikuulutust teistele ning panna oma elu ja isikliku tunnistuse Kõikvõimsa Lunastaja, Ülempreestri ja saabuva Kuninga kätesse, kes on kohtus seisnud sinu eest oma vere teenete, armu ja helduse tõttu. Kui sa soovid alandlikult paluda Issandal juhtida su elu ja aidata sul kuulutada Tema armu meie maailma ajaloo viimastel päevadel, siis tõuse vaikselt üles ja jää seisma, pühendudes Temale.

Ma kutsun teid vastu võtma Kristuse imelist armu teie elus, taastama oma kohustuse Tema ees ja suures adventliikumises – kuulutada Jumala armu ja paluda Issandal aidata kogudusel „edasi minna“.

Enne motolaulu ja õnnistussõnu jääme üheskoos palvesse. Ma palun teil üles tõusta ja pöörduda enda kõrval või taga oleva inimese poole ja palvetada siiralt ning alandlikult anudes Jumalalt uussündi ja reformatsiooni, et Püha Vaim saaks juhtida Jumala ülejäänute kogudust, kui läheme edasi, kuulutades Jumala armu ja kolmeinglikuulutust.

Palun palvetage üheskoos.

Tõlkinud Irene Vari 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat