Noortepäevad 2009 – „Südameasjad“

Avaldatud 27.10.2009, autor Silva Jallai

Ka sel sügisel said noored üle Eesti kokku noortepäevade raames, et koos veeta üks tore nädalalõpp. Üpris keeruline on lugejale edasi anda neid kogemusi, mõtteid ja emotsioone, mis üritusel koguti – eriti kui see hinnang põhineb ühel arvamusel. Aga ma annan endast parima.

Reede õhtuks oli kogunenud üsna palju noori ja suurepärase atmosfääri lõi Tartu koguduse „Spot“ bänd. Saime laulda üsna palju ning pärast seda võttis sõna noortejuht Ivo Käsk. Need mõtted, mis ta esialgu rääkis, olid humoorikad ja kaasahaaravad, kuid sealt edasi käsitles ta veidi raskemaid teemasid. Ta soovis edasi anda seda, mis tegelikult kristlike noorte seas toimub ning milliste muredega silmitsi seistakse – seksuaalsuhted, vabaabielud, abordid. Kui varem olid nii mõnedki roosa mulli sees elanud ja arvanud, et romantilised suhted või seksuaalsus on kristlike noorte jaoks probleemideta teema, siis reaalsuses see päris nii ei ole. Muidugi ei saa üldistusi teha, kuid ilmselgelt oli tekkinud vajadus nendel teemadel ka avalikult rääkida. See ei ole kellelegi näpuga näitamise koht – vastupidi tuleb nendel teemadel noortega rohkem rääkida. On ju neid noori, kes ei ole pärit kristlikest peredest ja kui kirikus sellest samuti ei räägita, siis kust peaks saama noor kindlust ja arusaamist käituda nii nagu Jumalale meelepärane.

Laupäev jätkus traditsiooniliselt – inimesed jagati gruppidesse. Selle asemel, et õppetükki tavapäraselt läbi võtta, anti igale grupile küsimuste ja vastuste leht – see tegi grupijuhi elu kergemaks, sest nende mõtete abil, mis paberil olid, sai hõlpsasti vestlust arendada. Päev jätkus jumalateenistusega, kus külalispastorina pidas jutlust Newboldi Kolledžis õppiv meie oma Aldar Nõmmik. Tema käsitlus suhetest oli põhjalik ning kaasahaarav. Ta rõhutas Piiblis olevaid väärtusi ning pani noortele südamele elada oma elu mitte teiste inimeste väärtuste ja tegude, vaid Jumala plaanide järgi.

Töötubasid oli seekord kaks: Tatjana Klotško (mõeldud pigem pereinimestele) ja Mart Metsala (pigem vallalistele). Kuna ma ise kuulasin Marti, siis võtaksin tema sõnavõtu kokku ühe mõttega, mis paljude noorte kõrvu kõlama jäi: „Teise inimese süda on nagu pank. Sa saad sealt välja võtta just nii palju armastust ja hoolimist, kui oled sinna ise pannud.“

Õhtusel kontserdil said noored väljendada oma ideid armastusest – armastusest kaasinimeste ja Jumala vastu. Suur tänu kõigile, kes nägid vaeva ja selle õhtu nii mitmekesiseks oma ettekannete poolest muutsid.

Usun, et ürituse teema läks kümnesse ning see andis nii mõnelegi noorele elus uue suuna. Seega olen seekordse noortepäevade temaatikaga väga rahul. Noored said „südameasjades“ kinnitust, julgustust või vastuseid oma muret tekitavatele probleemidele. Isegi kui eksid, arvesta, et su tegudel on tagajärjed, kuid liigu edasi ja ela oma elu Jumalale.

Tänan kõikide nimel Agape keskust, kes meid nii hästi vastu võttis ning kõiki korraldajaid selle imetoreda nädalavahetuse eest!

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat