Las kallim tunneb rõõmu oma väljavalitust

Avaldatud 21.3.2009, autor Laine Põldaru, allikas Meie Aeg

Jumal on loonud inimese imeliseks olevuseks.

Ta südameigatsus on suhelda selle loodud olevusega. Jumal on andnud suhtlemiseks palju erinevaid võimalusi: palve, Piibel, vaimulik kirjandus, tunnistused jne. Kui inimene neid võimalusi kasutab, siis ta suhtleb oma Loojaga ja tekib suhe. Suure avastamisrõõmu tõttu on see suhe entusiastlik, kirglik, hooliv. Seda kõike annab Jumal. Kui inimene on tundnud terve nädala suure Looja juhtimist, siis tänu sellele suhtele, püüab ta Jumalale anda kõik, mis tal on.

Inimesel on võimalik elus veel teisigi suhteid luua. Kui noormees leiab oma kallima, siis on see suhe täis kirglikkust, hoolivust, armastust. Suur rõõm valdab südant, kui kallimal on võimalik suhelda oma väljavalituga. Selline suhe toob hingele kosutust, rahulolu, paneb igatsema.

Kui perre sünnib laps, siis tekivad uued suhted, mis on täis hoolivust, armastust, ohvrimeelsust. Iga vanem soovib oma lapsele kõige paremat.

Kui sõber leiab sõbra, on seegi suhe täis tegutsemistahet, hoolivust, teineteisemõistmist.

Jumal on loonud inimese imeliseks olevuseks.

Ta on andnud meile palju erinevaid suhteid, mille kaudu saame olla õnnelikud.

Kuid miks on inimesed siiski õnnetud, pettunud, kibestunud? Miks on inimesi, kelle silmis ei ole rõõmu, rahulolu, igatsust? Üks põhjusi võib olla selles, et on jäetud hooletusse omavahelised suhted.

Millist kurbust tunneb Jumal, kui Tema kutsele ei vastata, kui Tema soove ei arvestata ja tema armastusest ei hoolita. Missugust valu tunneb kallim, kui tema väljavalitu ei hooli tema soovidest, ei pea tähtsaks tema arvamusi ega näita üles lugupidamist. Meie ümber on palju täiskasvanuid, kes ei taha meenutada oma lapsepõlve, sest see oli aeg täis mittemõistmist ja mittearvestamist. Pettumine sõprades on samuti üsna sagedane nähtus.

Jumal on loonud inimese siiski imeliseks olevuseks.

Ta on andnud inimesele andestamisvõime ja andekspalumisoskuse.

Kallid Jumala lapsed – nii suured kui ka väikesed, kasutage neid andeid ja oskusi ning seadke korda oma suhted! Las Jumal tunneb rõõmu igast oma loodolevusest, las kallim imetleb oma väljavalitut, las vanem armastab oma last ja sõber toetab sõpra. Ärge tehke üksteisele haiget ega valu, vaid armastage ja hoolige teineteisest!

Armastus on pika meelega,
armastus hellitab,
ta ei ole kiivas,
armastus ei kelgi ega hoople,
ta ei käitu näotult,
ta ei otsi omakasu,
ta ei ärritu.
Ta ei jäta meelde paha,
tal ei ole rõõmu ülekohtust,
aga ta rõõmustab tõe üle.
Ta lepib kõigega,
ta usub kõike,
ta loodab kõike,
ta talub kõike.
Armastus ei hääbu kunagi.
1. Kr 13:4-8, I osa

Millised imelised sõnad! Armastus on pika meelega... See tähendab, et armastusel on aega. Ta jõuab ära oodata igatsetud tulemuse. Ta näeb nähtamatut ja usub olematut. Siia juurde sobib imehästi märksõna kannatlikkus. See on omadus, mida saab paluda ja kasvatada. Armastus annab selleks jõudu.

Armastus hellitab... Iga väiksemgi olevus igatseb hellitust ja kallistust. Hellitus avab tõelised lukud ja riivid. Ei ole õigemat võtit ega tugevamat kirvest kui hellitus.

...ta ei ole kiivas... Kiivas tähendab viltu, kõveras. Armastus ei kisu viltu. Ta ei kisu teineteise mõistmise teelt kõrvale. Ta püüab arvestada kaaslasega, nii et koostöö sujuks ja mõlemal oleks hea.

...armastus ei kelgi ega hoople... Hooplemine ja kelkimine tähendab soovi olla teistest parem või andekam, kuid armastus jätab enese tahaplaanile ja annab ära kõik teise heaks.

...ta ei käitu näotult... Armastus ei suudaks iialgi olla ebaviisakas. Ta võtab pigem enda kanda tegu, mida pole teinud, kuid ei pane teist täbarasse olukorda.

...ta ei otsi omakasu, sest ta on nõus andma, loobuma, lahti ütlema, ära heitma.

...ta ei ärritu, sest armastus on pika meelega, kannatlik. Ta mõistab kõike, talub kõike.

Ta ei jäta meelde paha... Paha ehk halb on see, mis haiget teeb. Armastus ei soosi kunagi vigastamist ega valu. Ta pigem parandab ja ravib.

...tal ei ole rõõmu ülekohtust, aga ta rõõmustab tõe üle... Tõde on tuntav südamega. Armastav süda on suur, kuhu mahub vaid rõõm ja headus. Seal ei ole ruumi ülekohtul.

Ta lepib kõigega... Ei ole olukorda, mis armastuse jaoks oleks talumatu. On hetki, mis tekitavad kurbust, kuid armastus suudab sellest üle olla.

...ta usub kõike, ta loodab kõike... Armastus ei ole rumal. Ta ei usu kõike, mida talle räägitakse, vaid ta usub lootuse täitumist, mis on südames. Lootus ei kustu iial, lootus sureb viimasena. Armastus ei lase kustuda mõtetel ja palvetel, mis toidavad seda lootust.

...ta talub kõike, sest see on jõud, millele ei allu ka kõige suurem raskus või koorem.

Armastus ei hääbu kunagi. Kõik, mis tuleb Jumalalt on igavene, sest Jumal ise on igavene, nii on ka armastus jääv. Ta ei lõpe kunagi, sest Jumal ei lõpe kunagi.

Pühendusega oma lastele!

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat