ADRA president kutsub ameeriklasi üles võtma haridusteemadel juhirolli

Avaldatud 28.1.2021, allikas Adventist Today

„Ameerika Ühendriikide kui teenäitaja maine on viimastel aastatel rahvusvahelises kogukonnas kõikuma löönud. Maailm on jälginud, kuidas meie riik on oma positsioonilt üleilmses juhtimises sissepoole taandunud,“ kirjutas adventkoguduse arengu- ja katastroofiabi organisatsiooni ADRA president Michael Kruger USA ajakirjas Newsweek avaldatud arvamuses.

ADRA juht tundis rõõmu Bideni kabineti lubaduse üle „astuda tagasi üleilmsesse juhtimisse, normaliseerida diplomaatilised ning liitlassuhted ja edendada inimõigusi väljaspool oma riiki“ ning nimetas sellist rõhuasetust „tervitatavaks fookuseks meie välispoliitikas“.

Nesweek’is ilmunud artikkel kannab pealkirja „COVID-19 jätab miljonid lapsed ilma hariduseta. Ameerika saab seda muuta“. Kruger juhib tähelepanu asjaolule, et 24. jaanuar oli rahvusvaheline hariduse päev. Ta kirjutas, et COVIDist ja finantskriisist tekitatud haridusdefitsiit on „üks olulisemaid ja alatähtsustatumaid teemasid meie maailmas“.

Kruger kirjutas, et haridusdefitsiidi käes kannatab pea 1,6 miljardit õpilast enam kui 190 riigis üle maailma, ning sedastas, et COVIDist tingitud keerulised olukorrad hariduses (koolide sulgemine ja teised probleemid) on mõjutanud 94% maailma õpilaskonnast, kellest omakorda 99% on pärit madala ja keskmise sissetulekuga riikidest.

„Aastal 2015 said 193 riigi juhid kokku ning panid paika eesmärgi, et lapsed igal pool maailmas saavad kvaliteetse alg- ja põhihariduse aastaks 2030. Kõige märkimisväärsem takistus sellel teel on finantsid. UNESCO hinnangul (hinnang pärineb pandeemia-eelsest ajast) jääks ka siis, kui madala ja keskmise sissetulekuga riigid panustaksid laste haridusse kaks korda rohkem, 39,5 miljardi USA dollari suurune puudujääk, mille osas oodataks abi annetajatelt.“

Kruger kutsus Ameerika Ühendriike võtma selle lõhe ületamisel juhiroll. Ta sõnas, et see oleks üks „olemuslikumaid viise, kuidas USA saaks taastada oma juhirolli globaalses mõõtkavas“.

Uudis on tõlgitud lehelt Adventist Today.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat