Mis on ees?

Avaldatud 1.1.2021, autor Jaanus-Janari Kogerman

Esimene jaanuar. Uus aasta. Mida see endaga kaasa toob, on inimesele teadmata. Isegi kõige paremad analüütikud ei suutnud ennustada, et 2020. just selliseks kujuneb, nagu ta välja kukkus. Et üks viirushaigus võib maailma pea peale pöörata ja panna nii mõnegi inimese oma seniseid väärtushinnanguid ümber vaatama. Et veel 21. sajandil on ennast arenenud Euroopa riikideks pidavates maades olukord, kus haiglates ei jätku abivajajatele kohti, politsei peab tänavatel patrullima, et inimesed kodudes püsiksid ja näiteks Leedus hoolimata piirangutest, millesarnaseid pole haiguse vastu ammu nähtud kasutatavat, sureb otseselt koroonaviiruse tagajärjel 1500 inimest (ehk umbes 4% kõigist surnutest Leedus, aastal 2020).

Üks sõber ütles, et kes teab, võib-olla igatseme mõne aasta pärast seda 2020. aastat taga… Ja kuigi selles võib tõesti sügavalt kahelda, ei ole see siiski võimatu. Asi on nimelt selles, et Jeesuse tagasitulek on 2021. aasta alguses aastavõrra lähemal kui 2020. aasta alguses. Ja Jeesus tuleb varsti (vt nt Ilm 22:12,20). Ning Tema tagasitulekule eelnevad ajamärgid sisaldavad päris koledaid asju, mis peavad täituma. Matteuse evangeeliumis, 24. peatükis räägib Jeesus oma jüngritele: „Aga kui te kuulete sõdadest ja sõjasõnumeid, siis vaadake, et te ei ehmu, sest see kõik peab sündima, kuid  veel ei ole lõpp käes. Sest rahvas tõuseb rahva vastu ja kuningriik kuningriigi  vastu ja on näljahädasid ja paiguti on maavärinaid. See kõik on aga sünnitusvalude algus.“ (salmid 6-8)

Muideks, 2020. aastal oli vähem sõdades hukkunuid kui viimastel aastatel tavaks saanud, kuid näiteks aasta viimastel päevadel tuli siitsamast Euroopast, kaks uudist maavärinate kohta – Horvaatias ja Norras.

Haigused, sõjad, maavärinad, näljahädad, vaen ja viha on kahjuks märgid, mis eelnevad Jeesuse teisele tulekule. Ja selle kõige keskel võimutseb saatan, kes proovib eksitada ka valituid (Mt 24:24). Valemessiad ja valeprohvetid, eksitused ja vaen Jumala seatud korra vastu (Mt 24:15) jahutab armastust ja hoolimist ning ahistus saab olema suur.

Ehk siis, võib täiesti juhtuda, et 2020. aastast paremat enam ei tulegi…

Ära siiski eksi, Jumal ei tunne head meelt sellest, et kõik need kohutavad asjad toimuvad. Tema, kes on andnud omaenese elu selle eest, et ükski ei hukkuks, vaid et kõigil võiks olla igavene elu (Jh 3:16), vaatab seda kõike suure kurbusega ning lõpetab selle kõik, et Tema kutsutud ja valitud võiksid pääseda (Mt 24:22).

Jeesus tuleb varsti. Jah, see võib toimuda aastal 2021, kuid võib jääda ka kaugemasse tulevikku. Ja meil, Tema tuleku ootajatel, on meeletult suur ülesanne – olla Tema tulekuks valmis. Matteuse evangeeliumi 24. peatüki lõpus räägib Jeesus tähendamissõna kahest sulasest, kes on jäetud koja eest hoolt kandma ajal, kui isandat ei ole. Jeesus ütleb, et õnnis on see, kes täidab oma ülesannet – andes oma kodakondsetele elatist ehk siis lihtsamalt öeldes see, kes teeb oma igapäevast tööd (ükskõik mis see on) ustavalt. Ja lisab, et see, kes õigustab oma kohustuste unarussejätmist Jeesuse tuleku viibimisega, saab ebameeldiva üllatuse osaliseks, kui Jeesus ühel hetkel tuleb. (Mt 24:45-51)

Ei, me (või vähemalt mina) ei tea, mis 2021. aasta meile tuua võib. Kuid võime olla kindlad, et meil ei tarvitse karta, isegi olukordades, kus tulevik tundub ülimalt tume. Jeesus ütleb, et ka kõige tühisem varblane on Jumala pilgu all ning isegi kõik meie juuksekarvad on ära loetud, kinnitades, et meie oleme enam väärt kui palju varblasi. (Mt 10:29-31) Ja et mistahes loodu ei suuda meid lahutada Jumala armastusest. (Rm 8:38-39) Muideks, on öeldud, et Piiblis on 365 korda kasutatud väljendit "ära karda" - üks uus igaks päevaks. Ma pole neid küll ise kokku lugenud, kuid see kõlab loogiliselt, sest "armastus ajab kartuse välja". (1Jh 4:18)

Selle kõige pealt soovin, endale ja sulle, hea lugeja, meelde tuletada, et Jeremija kaudu antud tõotus kehtib täna, 2021. aastal, samavõrra kui kõigil varasematel aastatel: „Ja te otsite mind ja leiate minu kui te nõuate mind kõigest oma südamest!“ (Jeremija 29:13) Nõuame Teda ka sel aastal kõigest südamest, eks.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat