Millal on parim aeg magamiseks?

Avaldatud 15.12.2020, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Ideaalses maailmas võiks meie unerütm olla sünkroonis päikese tõusu ja loojanguga. Kahjuks pole see aga alati võimalik. Töökohustused ja laste eest hoolitsemine võib sellise rütmi saavutamise üsna raskeks muuta. Rääkimata siis põhjamaal elamise “võludest”, kui suvel on päev pikk ja öö lühike ning talvel vastupidi. 

Kui sul ei õnnestu vara magama minna, siis hoolitse vähemalt selle eest, et su une pikkus oleks õige ja regulaarsus paigas. 

Tee kindlaks, mitu tundi und vajad, ja sobita see sellisele ajale, mida sa saaksid kõige stabiilsemalt magamiseks kasutada ning mis kattuks võimalikult suures osas pimeda ajaga. Soovitavalt pigem varasematel kui hilisematel öötundidel.

Mitu tundi und me vajame?

Teadlased on kokku leppinud unesoovitustes, mille kohasel vajab täiskasvanu 7 kuni 9 tundi ööund. Vastsündinud, lapsed, teismelised ja noored vajavad veel rohkem und, et kasvada ja areneda. Üle 65-aastased inimesed vajavad 7 kuni 8 tundi ööund.

Mis kell tuleks magama minna? Ikka sellisel kellaajal, mis võimaldab oma vanusele vastavad vajalikud unetunnid täis magada. 

Võta aluseks kellaaeg, millal pead hommikuti üles tõusma, et tööle või kooli minna, ja arvuta sealt tagasi vajalikud unetunnid, millele lisa uinumiseks veel pool tundi. 

Näiteks, kui pead tõusma kell 6 hommikul ja vajad 8 tundi kvaliteetset und, pead magama minema hiljemalt 21.30 ehk siis 8,5 tundi enne äratust.

Oluline on leida selline unerütm, mida sa suudad igal õhtul järgida ja seda isegi nädalavahetustel. Puhkepäevadel õhtuti kaua üleval olemine ja hommikul sissemagamine lõhub rütmi ja teeb uuesti reele saamise raskemaks.

Siit jõuamegi teise olulise teemani, milleks on une regulaarsus.

Mis on tsirkaadiarütm ja kuidas see töötab?

Tsirkaadiarütm on mõiste, mida kasutatakse aju loomuliku puhke-ärkveloleku tsükli kirjeldamiseks. See on nagu meie sisemine kell.

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat