Ilmunud on 2021. aasta kalender “Tervislikke hõrgutisi”

Avaldatud 2.12.2020, autor Helis Rosin

Rakvere adventkogudus andis välja 2021. aasta toidukalendri “Tervislikke hõrgutisi”, mille läbivaks teemaks on kaer – seda vilja leidub kõigis 13 retseptis. Lisaks sisaldab kalender infot kaera omaduste kohta ja kuningas Saalomoni tarku mõtteteri.

Miks on kalendris just kaeratoidud? Kaeras on esinduslik hulk mineraalaineid ja aminohappeid, samuti vitamiine. Seetõttu on kaeral mitmeid kasulikke omadusi, mis peaksid motiveerima nii lapsi kui ka täiskasvanuid kaeratoite sööma.

Kaera puhul on tähelepanuväärne seegi, kuidas inimeste suhtumine on kaera ajaga muutunud. Nimelt antiikajal peeti kaera umbrohuks, umbes 2000 aastat tagasi hakati kaera kasvatama loomasöödaks, tänapäeval on kaer iga terviseteadliku inimese toidulaual.

Ehkki kõige sagedamini valmistatakse kaerast putru ja küpsiseid, on palju rohkem erinevaid toite, kus kaera kasutada saab, alates kaerakliidest ja -jahust ning lõpetades kaerapiima ja -koorega. Aga kuidas neid siis kasutada? Kõnealusest kalendrist saab inspiratsiooni.

Kalendri kujundamisega seoses juhtus ka üks üllatav seik. Kevadel tegin väikese kaerapeenra, et saaksin retseptide taustaks kaera fotot kasutada. Aeg-ajalt käisin peenart vaatamas ja ootasin, et vili kuldseks küpseks. Kui lõikuse aeg käes oli ja läksin pildistama, siis ... plats oli tühi. Seal oli näriline käinud ja isegi kõrred maani ära hekseldanud. Nii et peab hea kraam olema, kui see esimesena peenralt läks. Retseptide taustafoto sai siiski tehtud tänu hilissuvel juhuslikult kasvama läinud kaeraterale.

Kalendrifotod teinud Kuressaare adventkoguduse liige Vello Kaasen tunnistas, et nautis oma tööd. “Kui need pildid innustavad inimesi kokkama ja taimetoiduvalikuid tegema, siis pole vaev olnud asjata,” ütles ta pärast viimase toidufoto valmimist.

Tööprotsessi vältel koges ta sedagi, kui oluline on usus tegutseda. Meil oli kokkulepe, et Vello saadab oktoobri esimesel pühapäeval viimase toidufoto, milleks oli pidulik kartulivorm. Kuna tööpäevadel polnud võimalik sellega tegeleda, oli seesama pühapäev planeeritud ka pildistamiseks. “Paraku oli pildistamise hommikul ilm väga pime ja vihma sadas. Kuid hakkasin ikka usus ettevalmistusi tegema. Viisin ka laua välja, kuigi vihma sadas. Abikaasa Ruth oli abiks kartulite koorimisel. Pärast lõunat kella kaheks, kui oli viimane aeg pildistada, muidu läheb päike liiga madalale, läks taevas piisavalt selgeks ja ka päikest tuli välja. Valgus oli hea. Seda kõike vaid tunniks ajaks, mis on ka miinimumaeg, et midagi jõuda teha. Minu jaoks oli see ime, sest ei hommik ega õhtu poleks sobiv valguse aeg olnud,” täpsustas ta.

Kalendris olevad retseptid on pärit Heli Ustilt, Annely Kaasikult ja Helis Rosinalt.

Kalender maksab 3 eurot ja seda saab osta Rakvere adventkoguduse kirjandusletist, veebipoest pood.advent.ee, helistades telefoninumbrile 5818 2578 või kirjutades silvia.kirsch@advent.ee.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat